Rulez Napisano 12 Lutego 2009 Autor Napisano 12 Lutego 2009 Ja bym zapytał w Arkusie, pod jaki amor rama została zaprojektowana, może pod 130/140 mm a 160 wsadzili dla bardziej zdesperowanych.
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Lutego 2009 Mod Team Napisano 12 Lutego 2009 Klaniam, No biorac pod uwage moje wlasne doswiadczenia z Chowem Wsobnym to 15 kg to juz przeginka... Jak Inbred byl jeszcze 26-erem z RS Revelation (95-130 na sprezynie) wazyl 12.8kg... A rama stalowa ponad 2 kg... No i mi daleko do jakis lajciarskich wyglupow... Sentyment-sentymentem ale fakty-faktami Nie zebym przekonywal jakos straszliwie bo jak by Romet wypuscil jakas fajna, stalowa ramke to bym sie pewnie sam zasepil OSTRO! I.
Ecia Napisano 12 Lutego 2009 Napisano 12 Lutego 2009 He, no ale w takim razie pokaż mi rower (nie ramę) do enduro z amorem (nie Suntour ani RST!) 120-130 mm skoku, z przyzwoitą ramą i komponentami za kwotę 2500 zł... i jeszcze z dobrą geo i w odpowiednim rozmiarze... O to się, niestety, cała sprawa rozbija...
Rulez Napisano 13 Lutego 2009 Autor Napisano 13 Lutego 2009 No to geometria Mosquito : rozmiary 16" , 17,5" górna rura horyzontalnie 565 mm , 585 mm baza kół 1090 mm , 1110 mm tylny trójkąt 420 mm kąty przy widelcu 160 mm ----- 67 sterowy , 72 podsiodłowy kąty przy widelcu 130 mm ---- 69 sterowy, 74 podsiodłowy Wysokość pakietu 332 mm przy 160 mm skoku , ok 315 mm przy 130 mm. skoku. Czyli z widelcem 130 mm będzie jak najbardziej OK.
Ecia Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Właśnie o to mi chodziło - wielkie dzięki . Geo przy 130 jest bardzo OK.
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Lutego 2009 Mod Team Napisano 13 Lutego 2009 He, no ale w takim razie pokaż mi rower (nie ramę) do enduro z amorem (nie Suntour ani RST!) 120-130 mm skoku, z przyzwoitą ramą i komponentami za kwotę 2500 zł... i jeszcze z dobrą geo i w odpowiednim rozmiarze...O to się, niestety, cała sprawa rozbija... No to jest argument nie do odparcia Ale tak to juz jest... Waga albo cena... Logiczny sprzet w przyzwoitej wadze zaczyna sie niestety za niemal dwa razy wieksze pieniadze... OSTRO! I.
zion Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Osobiście uważam, że Kross Big Wheel jest ciekawszy, a Romet w żadnym stopniu nie jest dla mnie atrakcyjny. 29er Krossa ma rurki Reynoldsa, a nie jakieś standardowe Cr-Mo, lepszy osprzęt. Ciekawy jest też Unplugged, a nawet piękny jak dla mnie:) tylko te rogi w nich to jakieś nieporozumienie... Dokładnie. Za parę lat wszyscy powyżej 175 cm wzrostu będą jeździć na 29"...tzn wtedy kiedy te rowery będą tak samo normalne jak 26" i kiedy kupujący przestaną kierować się wyglądem roweru przy zakupie i zaczną zwracać większą uwagę na obiektywne cechy roweru. Będzie wtedy niczym w Ameryce Ja też tak uważam, nie bez powodu jeżdżę na takim:) Spierać sie nie spierać, ale to tak jak porównywać Alu 6061 do Eastona. Nie wolicie Eastona? No może nie wszyscy, stary kontent wolno się przekonuje. Ale w stanach to jest szał ciał. I maja troche w tym racji. Ten rower gładziej jedzie. Jest bardziej komfortowy, a już w stalowej ramie to w ogóle. Zapedzasz się. Akurat amerykanie mają bardzo zdrowe podejscie do roweru i w zasadzie małą role przywiązują do szczegółów technicznych sprzętu a większą do wyglądu i tego jak rower jeździ. Spójrz na typowo amerykańskie rowery. Mnogośc kształtów ram i ciekawych pomysłów(tzw design), jednocześnie prawie nigdzie nie ma podanej wagi. We wszystkim dominuje prostota konstrukcji. Europejskie rowery to w zasadzie próba stworzenia otymalnie lekkiego roweru o idealnych parametrach. Rowery różnią się niewiele, a najwazniejsze jest jak najwieksze zaawansowanie techniczne. A co do owych 175 cm. Naczytałes sie artykułu czaka i powtarzasz bezmyślnie. Ja jeżdże na 29" i mam wyrobione zdanie na ten temat. Przede wszystkim te rowery w Polsce nigdy nie będą popularne bo trzeba chciec wydac min 3000zł na rower, który będzie miał obiektywnie(tak jak ty to okresliłeś) lepszy odpowiednik na 26" kołach. Twenty-ninery poza tymi najdroższymi zawsze będą bardziej wołowate, cieższe i droższe od 26" odpowiedników i nie spodziewam sie by kiedykolwiek ich cena spadła poniżej 2000zł w Polsce. 29" trzeba chciec miec. Moze by to z checi wyróżnienia się, a może dlatego, że taki rower akurat jest dla danej osoby idealny. A wg mnie 29" sprawdza się w przypadku osób wysokich dla których jazda na rowerze jest sposobem na spędzenie wolnego czasu. Tacy dla których rower crossowy nie pozwala czerpac przyjemności z jazdy w terenie i czasem chcą zahaczyc o jakiś maraton dla sprawdzenia samego siebie. Bo do ścigania póki co 26" jest dużo lepsze. Tu sie zgodzę, ze u nas tzn w europie inaczej sie buduje rowery. Tam sporo wiecej fulli, grubsze opony. A u nas odchudzone krosówki na fast fredach Ja bym zapytał w Arkusie, pod jaki amor rama została zaprojektowana, może pod 130/140 mm a 160 wsadzili dla bardziej zdesperowanych. to w Arkusie czy w Romecie? bo tak jak dyskutowaliście powyżej mi sie wdaje że te markki to inne marki
Rulez Napisano 19 Lutego 2009 Autor Napisano 19 Lutego 2009 to w Arkusie czy w Romecie? bo tak jak dyskutowaliście powyżej mi sie wdaje że te markki to inne marki W Arkusie - doucz się trochę : http://www.arkus.com.pl/ Spierać sie nie spierać, ale to tak jak porównywać Alu 6061 do Eastona. Nie wolicie Eastona? Już pisałem - doucz się !!! - nie można porównywać ramy z Alu 6061 do "mitycznego" Eastona - bo Easton robi różne rurki, także z Alu 6061 : http://www.eastonbike.com/PRODUCTS/TUBESET...esets_EA6X.html
rastatajm Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 CYTATSpierać sie nie spierać, ale to tak jak porównywać Alu 6061 do Eastona. Nie wolicie Eastona? Już pisałem - doucz się !!! - nie można porównywać ramy z Alu 6061 do Eastona - bo Easton też robi rurki 6061 : http://www.eastonbike.com/PRODUCTS/TUBESET...esets_EA6X.html Koledze chodziło o to, że alu 6061 zrobione przez Eastona jest lepsze od jakiegoś niewiadomego pochodzenia alu 6061...tak samo jak mi chodziło o to, że niemarkowe cr-mo jest gorsze jakościowo od cr-mo Reynoldsa...
Rulez Napisano 20 Lutego 2009 Autor Napisano 20 Lutego 2009 Nie ,kolega nie wie nawet, że Easton robi wiele rodzajów rurek , a ty nie wiesz, że tylko część ramy Krossa jest z rurek wyższej jakości - a sma rama jest żle - niepraktycznie zaprojelktowana i jest ciężka.
zion Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 Nie ,kolega nie wie nawet, że Easton robi wiele rodzajów rurek , a ty nie wiesz, że tylko część ramy Krossa jest z rurek wyższej jakości - a sma rama jest żle - niepraktycznie zaprojelktowana i jest ciężka. Kolega nie wie bo nie dał linka? heh A "Rulez" jeździłeś na ramie Krossa? Ważyłeś czy opierasz się na tym co słyszałeś? Przecztaj tu http://www.kross.pl/images/sklep/507/BB_3_...evel_A8_cz2.jpg Ci co ważą wszystko przed przetestowaniem mówią akurat ze np ta rama jest lekka. Ale cóz to tylko Polska produkcja Pozdro
rastatajm Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 ...a ty nie wiesz, że tylko część ramy Krossa jest z rurek wyższej jakości - a sma rama jest żle - niepraktycznie zaprojelktowana i jest ciężka. Nie rozumiem, jak to część ram?...wydawało mi się, że piszemy tutaj o Krossie Unplugged ewentualnie Big Wheel - one są z Reynoldsa. Może zatem Big Wheel będzie praktyczniejszy - nie posiada już mimośrodu, jest przez to pewnie też dużo lżejszy, a i singla też z powodzeniem można z tej ramy zrobić.
Rulez Napisano 20 Lutego 2009 Autor Napisano 20 Lutego 2009 "Zion" coś ci się pomyliło , my tu akurat wałkujemy Krossy i Romety 29" Ale cóz to tylko Polska produkcja Jednak widzę że nie jesteś dobrze poinformowany - bo ramy Krossa to akurat Tajwan, lub Chiny - kupione może u Kinesisa . Nie wiem czy Big Whell będzie praktycniejszy (za to wiem , że totalna krytyka Rometa jest co najmniej śmieszna) , nie ma chyba przestawianych haków, więc trudniej z niego zrobić singla niż z Rometa.
zion Napisano 21 Lutego 2009 Napisano 21 Lutego 2009 Jednak widzę że nie jesteś dobrze poinformowany - bo ramy Krossa to akurat Tajwan, lub Chiny - kupione może u Kinesisa . jak wszystkie polskie rowery no możne poza Karpielem, Orłowskim, Rychtarskim, ramami z Mielca
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.