Skocz do zawartości

[zakupy]Nowy kierunek zakupów - Australia

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W wątku prosze o umieszczanie wszystkich linków do sklepów znajdujących się w Australii lub których podstawową walutą jest dolar AUD.

Pewnie niektórzy pomyślą po cholere. A już wyjaśniam.

W sytuacji kiedy popularny kierunek zakupów USA uległ znacznemu pogorszeniu z racji skoku waluty to dolar AUD leci w dół na łeb na szyje.

Był okres gdzie różnica dolara USD do AUD wynosiła 5gr. Obecnie dolar USA 2,56zl, natomiast dolar AUD 1,73zł i jest to bodajże najniższy kurs w przeciągu ostatnich 5lat.

Pierwsze dwa linki z koszulkami:

http://shop.ebay.pl/merchant/supalnih888_W...QQ_fromZQQ_mdoZ

http://shop.ebay.pl/merchant/fear_ur_dream...QQ_fromZQQ_mdoZ u drugiej osoby już kupowali rodacy :). Zerknijcie na super rozwinięty komentarz od osoby rzeszów2008 :D

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Kurczę, nie jestem obeznany w tych sprawach, czy ja dobrze widzę, jeśli mam powiedzmy 90zł na koszulkę, to zamiast kupić u nas 1, to mogę tam kupić 3?! Niesamowite :D Chłopie, dzięki :) Muszę sobie coś przypasować, ta koszulka RockyMountain byłaby w moim stylu B) Mam tylko nadzieję, że krój i jakość, materiał są przyzwoite, ale jakie by nie były, to 3 koszulki w cenie 1 to jest warte ryzyka :( Ktoś mnie uszczypnie?

Napisano

Jakość materiałów jest naprawdę ok. Jakiś czas temu przyjechały 4koszulki i po testach stwierdzam że nie różnią się od "polskich" koszulek za 60-70zl. Materiał po dłuższym czasie mimo noszenia plecaka sie nie mechaci. Wykonanie wzorów i kolory bardzo ładne.

Przy 4koszulkach nie było cła. Wartość jest na tyle mała że nikt nie będzie się w cło bawił.

Ahia i czas dostawy ostatniego zamwóienia z australii zamknął się w 9dniach czyli szybciej niż niektóre priorytety w polsce ;).

Napisano

Kurczę, to naprawdę szybko :icon_wink: Nie ma szans, żeby doliczyli cło? A jakiego rzędu to może być suma? Bo nie jestem zbyt w temacie, nie chciałbym być jednym na stu, któremu akurat taki peszek się trafi :P

Xanagaz - a co to za magiczne miejsce ;)? U nie takich nie ma.. Decathlon? Czy gdzie?

Napisano

A myślicie, że przy zamówieniu rzędu 200zł nie doliczą cła? Bo robi się więcej chętnych :icon_wink: Może się okazać, że lepiej nie oszczędzać na kosztach wysyłki i zamówić na 2 paczki powiedzmy, żeby cła nie było?

Jaca zasiał wątpliwość w mym umyśle - czy to nie jest może wyprzedaż? Ja bym chciał koszulki L, a teraz są same XL..

Napisano

To nie jest wyprzedaz tylko stała ekspozycja sklepu www.primetimestore.com.au.

Przy paczce 25szt usłyszałem koszt przesylki 160 do 200$ więc średnio fajnie. Jezeli ktos zna dobrze angielski lub zamawial tego typu sprzet niech negocjuje koszt wysylki lub zaproponuje jakis tani sposob przesylki z australii.

Z góry wielkie dzięki!

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Je je jest, są i Lki :icon_mrgreen: Kurczę, a ja policzyłem koszt wysyłki koło 3 dych jednorazowo :) Ale nie powinien rosnąć liniowo, więc może.. To do negocjacji, Jaca zaczynaj, to Ty chcesz jechać do Australii przecież :D

Napisano
Podatek jest automatycznie przy każdej paczce doliczany??

teoretycznie można to pominąć, ale nadawca musi "poprawnie" wypełnić deklarację celną przy wysyłce. To znaczy musi koniecznie zaznaczyć jako prezent i jakąś niską wartość.

W moim przypadku, a raczej przypadku mojej żony, zamówiona z chin komórka nie podlegała cle, ale sprzedawca wypełnił deklarację komercyjną (nie oznaczył jako prezent) i mimo niskiej wartości przez niego w deklaracji wpisanej urząd celny upomniał się o dowód zakupu. Doliczyli podatek i przy odbiorze przesyłki z poczty trzeba było ten podatek zapłacić.

Napisano
dlatego zastanawiam się czy warto... po ostanich problemach na giełdzie ceny wzrosły o 5% bo złotówka tyle spadła

Dolar AUD jest bodaj jedyną walutą(dostępną na waluty.onet.pl :wub:) do której złotówka w ostatnim czasie się umocniła także jeszcze zdecydowanie warto.

Dostałem ze stanów widelec bez cła wartość podana 99$, dotarły koszulki z filipin 5szt bez cła(wartość deklarowana 50$), dotarły spodnie, koszulki i rekawice(wartość deklarowana 15$+50wysyłka :) ) ze stanow rownież bez cła. Nie sądze żeby przesyłką powiedzmy 10szt koszulek ktoś sobie zawracał głowę, trzeba by mieć ogromnego pecha.

• 2 tygodnie później...
Napisano

MarcinGoluch - mówiłeś, że zamawiałeś 4 koszulki z Australii? Możesz powiedzieć orientacyjnie, jaki był koszt wysyłki? Bardzo proszę ;)

No mamy wahania waluty, widzę, że nowo wystawione aukcje z tymi samymi przedmiotami, których starsze aukcje się jeszcze nie skończyły, mają ceny o kilkadziesiąt procent wyższe :devil:

Napisano

naprawdę moge miec oryginalna koszulke za mniej niz 50 zl lacznie z wysylka podczas gdy w polskim sklepie nie znalazlem nic tanszego niz 70zl?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...