Skocz do zawartości

[deore LX] - problem z dopasowaniem

levisik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy na forum, bo i rower dopiero co poskladalem.

Sprzet jaki zakupilem:

Korba SHIMANO FC-M470

Klamkomanetki oraz przerzutka tylna Deore LX

Lańcuch HG53

suport przód - Shimano Octalink za 34 PLN - dokladnego modelu nie znam

Piasta tyl - Shimano FH-RM30

Mam taki problem. Po poskladaniu roweru, okazalo sie, ze lancuch nie wchodzi prosto na zebatki z tylu. Tzn na gorze lancuch leci lekko na ukos na przednia korbe, tak, ze ociera sie o wyzsza zebatke w kasecie. Nie wiem czy to wina piasty czy suportu, bo nic innego mi nie przychodzi do glowy...

Bardzo prosze o pomoc szanownych forumowiczow.

Z gory dziekuje.

hmm Panowie bez przesady :)

W danym momencie sama przerzutka nie robi roznicy, bo ocieranie wystepuje na gorze kasety w miejscu, gdzie lancuch wychodzi w strone przedniej korby... Na przelozeniu z tylu najmniejsza, z przodu najwieksza zebatka. A tak byc nie powinno.

Sama przerzutke wyregulowalem dobrze, tylko tak jak mowie, jak sie spojrzy od gory, to lancuch nie biegnie prosto.

PS

wiem, ze uzywa sie stopniowania przerzutek. Na malej z przodu uzywa sie 3 gornych z tylu, na srodkowej, 3 srodkowych, a na najwiekszej 3 najmniejszych z tylu...

Mam nadzieje, ze teraz to jest zrozumiale, co napisalem...

Czemu wybralem stara korbe ? Hmmm, bo kupilem mozna powiedziec zestaw:

klamkomanetki deore LX, przerzutka tylna LX i korba zębów 48-36-26 ( na takiej mi zalezalo, bo teraz bede jezdzil glownie po miescie). Te 3 rzeczy za 302 PLN oczywiscie nowe, pochodzace z demontarzu nowego roweru z uszkodzona rama.

Natomiast z tylu mam kasete deore CS HG50 9rzedowa.

Mam nadzieje, ze to nie wina piasty tylnej, bo rozbieranie szprych nie nalezy do najmilszych czynnosci...

Hak i rame mam prosta. Rower jest w miare swierzy, nie szalalem na nim, ani w nic nie uderzylem... Z reszta problem lerzy na gorze kasety a nie na dole...

a kasteta lub korba nie "faluja"? jak nie to wina zlej linii lancucha jak tu powyzej wspomniano i raczej nie na suporcie chyba tylko na kasecie :) bo ja jak daje google twoja piaste to widze ze ona jest pod jakies 7-8 rzedow za bardzo mi sie nie chce zaglebiac w temat :) ale skoro kaseta weszla to chyba jest piasta ok ;) nie wiem nei znam sie ;) a jak tyl jest ok to tak jak napisal ci ziomek powyzej masz za krotki suport

Hmm, to calkiem mozliwe. No nie wiem, sprawdze jeszcze po wymianie suportu.

Generalnie to zal mi troche wydawac $$ na przerzutke przednia, tymbardziej, ze mi nie zalezy na super wadze roweru, czy tym, zeby mi sie przerzutki przerzucily o mikrosekunde szybciej czy lzej na manetce :)

Byleby wchodzily plynnie, bez oporu i nie obcieraly ;D;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...