Skocz do zawartości

[rower/części]

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szkoda że w ramie pozostawiono przelotki które i tak w ostrym są zbędnym "balastem".

Po wybraniu przez Ciebie odpowiednich części temat zamknę aby nie robić kolejnego śmietnika bo co róż będzie się ktoś podpinał pod temat i znowu powstanie trylogia w której i tak nic nie będzie można znaleźć :)

Napisano

Zamówiłem ten zestaw, siodło, kierownica z fajką (wszystkie 1'' są kompatybilne ze sobą?) i łańcuch będzie ze starego mtb. Koło przednie na razie 26''. Do kupienia suport/korba, pedały/noski i koło na tył.

Rozstaw ramy z tyłu to wg. erobike 125mm, z tego co wyczytałem na necie to standard starych piast to 126mm.

Gdzie można dostać taką piastę? Najlepiej jak najtaniej~

W szukajce znalazłem tylko to, że nowy torowy novatec będzie pasował, a to się trochę gryzie z koncepcją taniego roweru ;]

Edit 2:

Po odkręceniu tych długich podkładek z ośki piasta zmieści się w ramie?

http://www.allegro.pl/item453758287_kolo_t...ne_srebrne.html

Napisano

Na moje oko wszystko jest ze sobą kompatybilne, zresztą na zdjęciach jest zamontowane, a to o tym świadczy.

Zastanów się nad tym na jakiej piaście chcesz mieć koło tylne: na torowej czy na zwykłej pod wolnobieg.

Ta pierwsza jest droższa, ale ma kontre, więc nie będziesz musiał się bać o to czy zębatka nie zejdzie samowolnie.

Ta druga jest znacznie tańsza no i możesz kupić taką używkę jak z Twojego linka, ale wtedy będziesz musiał zakleić zębatkę na gwincie(z powodu braku kontry) i koło będzie dobre do momentu zniszczenia zębatki.

Novatec to i tak najtańsza piasta torowa na rynku(z tego co się orientuję), więc ja bym nie narzekał. Poza tym gdyby ostre Ci się nie spodobało, to koło na takiej piaście spokojnie sprzedaż, a zaklejonego raczej nikt nie kupi.

Co do piast 125/126mm to wydaje mi się, że wszystkie piasty szosowe pod wolnobieg mają taką szerokość, szersze piasty są już chyba tylko pod kasetę(8/9/10) ze względu na potrzebę zmieszczenia dodatkowych zębatek. Nie jestem pewien czy mam rację, więc dobrze byłoby gdyby ktoś to potwierdził, a jeśli mam rację to taką piastę możesz kupić pewnie do 30zł nawet.

Pozdro.

P.S. Jak ktoś ma novatec'a to mógłby zmierzyć jak jest szeroki, bo ja się zastanawiam czy on może nie mieć 120mm.

Napisano
P.S. Jak ktoś ma novatec'a to mógłby zmierzyć jak jest szeroki, bo ja się zastanawiam czy on może nie mieć 120mm.

Ja mam novatec'a rozstaw to 120mm na 100% - ja mam rozstaw ramy 130mm i podkładki daje bo ostatnio od sciskania ramy przy haku tylny widelec pękł... ( pospawane juz i smiga jak należy :) )

Napisano
o ile dobrze wiem piasta novateca ma na 100 % ! 126 mm

wiem bo mierzyłem suwmiarką ;]

Suwmiarka Cię okłamuje ... 120mm !

Napisano

Ja tam wiem swoje ;] Snuffi chyba nie wziełeś pod uwagę jeszcze tam podkładeczki która miała 3 mm ;] i z tym wychodzi 126 mm

Ja tam nie wiem jak wam wyszło 120 mm. Jak chcecie moge jutro wam dac skana z moich rysunków, bo mi się nudziło to sobie pomierzyłem.

Napisano
Zastanów się nad tym na jakiej piaście chcesz mieć koło tylne: na torowej czy na zwykłej pod wolnobieg.

Najtańsze rozwiązanie, czyli klejenie koronki na wolnobiegu+ zablokowanie jej inną, mniejszą.

podkładeczki która miała 3 mm ;] i z tym wychodzi 126 mm

Szerokość piasty to szerokość piasty, a nie piasty z podkładkami ;]. Te novateki mają 120mm, bo są robione pod ramy torowe.

Do ramy przeznaczonej pod 28" koła można zastosować 26"? Rower obniży się o 1', czyli ~2,5 cm. Coś się przez to stanie? Korba będzie zahaczała o asfalt?

Napisano

Ja nie mogę ... ręce mi opadają kur .... Toosh miałeś tą piaste ? Więc nie pier...

To snuffi masz tą piastę jeszcze nie ? to weź zmierz się zobaczy. Bo z tego co pamiętam piasta na bank miała 126 mm.

A tych rysunków nie mogę znaleźć.

Napisano

Co do koła 26 na przód to jeśli suport nie byłby za nisko to moim zdaniem idealny pomysł do tej ramy(kąty się poprawią). Zresztą to nie jest tak do końca z tym 2,5 cm, np moje koło 700x23c ma średnice(mierzone z oponą) 68cm czyli ~26,8 cala.

Jeśli chodzi o mierzenie piasty to jak dla mnie jej szerokość powinna być mierzona z podkładkami danymi przez producenta.

Snuffi, niestety ta miniaturaz Twoim rysunkiem mi się nie otwiera, poza tym nie masz do końca racji, bo piasty stosowane do keirinu w Japonii mają czasem rozstaw 110mm, a w końcu jest to kolarstwo torowe.

Napisano
Ja tam wiem swoje ;] Snuffi chyba nie wziełeś pod uwagę jeszcze tam podkładeczki która miała 3 mm ;] i z tym wychodzi 126 mm

Ja tam nie wiem jak wam wyszło 120 mm. Jak chcecie moge jutro wam dac skana z moich rysunków, bo mi się nudziło to sobie pomierzyłem.

Najpierw się upewnij, kto te podkładeczki włożył, bo na pewno nie producent. Standard 126 jest już dziś praktycznie martwy.

Ja nie mogę ... ręce mi opadają kur .... Toosh miałeś tą piaste ? Więc nie pier...

To snuffi masz tą piastę jeszcze nie ? to weź zmierz się zobaczy. Bo z tego co pamiętam piasta na bank miała 126 mm.

A tych rysunków nie mogę znaleźć.

Uspokój się chłopie, zwłaszcza, kiedy podajesz informacje, które znajdują potwierdzenie tylko w Twojej (wątpliwej najwyraźniej) pamięci.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...