Karbon Napisano 6 Października 2008 Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Rozglądam się za ubraniem na zimę. Nie zamierzam oszczędzać kilkunastu złotych na każdym elemencie, żeby później się męczyć z brakiem dopracowania, albo oszczędnymi materiałami. Tak na szybko co wybrałem: 1. Czy TA kurtka jest tą samą co TA ? Moich faworytem jest TA kurteczka (nie wiedzieć czemu). Jest to kurtka sportowa, nie tylko do kalarstwa i nie wiem właśnie czy nie będzie niedomagać w kolarstwie. Wybiorę jedną z tych dwóch. Ewentualnie TAKI Berkner polecany przez Malik'a, ale nie wiem jak ona wygląda na żywo. *Jak widzicie kurtka musi być koniecznie czerwona. 2. Spodnie chyba TE Myślę, że bez wkładki bo pod spód chcę zakładać krótkie z wkładką letnie. Nie będzie mi się chciało prać po każdej jeździe takich grubych spodni, więc krótkie ułatwią sprawę znaczaco. 3. Rękawice - mam dosyć zabawy z badziewiem, które nie daje rady przy temperaturze 0*C i jazda staje się męczarnią właśnie przez rękawice. Wypatrzyłem TAKIE 4. Ocieplacze na buty - mają w opisie "komfort cieplny od -10*C, więc obiecują dużo - TAKIE 5. Czapkę pod kask kupię jak najtańszą, lub Kelly'sa za ~50 zł bo mam dostęp. Jeśli macie jakieś spostrzeżenia w sprawie wymienionych przeze mnie kurtek to proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 zamiast czapki proponuje kominiarke z dobrym systemem wentylacyjnym (dziobek na nos+dziurki na ustach) - poszukaj w sklepach turystycznych, a ocieplacze zamienilbym na skarpetki z membrana - nie ma problemu ruszajacego sie/rozdartego pokrowca co do kurtki to jasne ze taki sprzet bedzie fajny, ale moze lepiej kupic cos uniwersalnego typu softshell/wwb lub cos innego, co lapie wiatr, a do wewnatrz jest cos, co delikatnie grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 na zime to tak: warstwa bielizny termoaktywnej - rynek jest przepełniony - firm,y rowerowe jak i turystyczne takowe rzeczy robią kolejna wasrtwa ma dac ciepło czyli np.: jakiś golfik polarowy oddychający lyub coś w tym stylu na wierzch jak jest dobra pogoda to jakiś wb, a jak pada śnieg czy śnieg z deszczem do jeszcze coś deszczołapnego - najlepiej peleryna zwykła letnia kolarska do tego spodnie z membraną najlepiej ss lub wb, skarpetki na spd, rękawiczki z membraną wb i tak jak wspomniał Nabiał najlepiej pod kask kominiarka z membraną również P.S. i jak nie musisz za bardzo oszczędzac to lepiej faktycznie kup coś droższego co dłużej posłuży pozdrawiam Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ja tam kominiarek nie lubie, wole czapke pod kask, a na szyje buffa, ktory w razie czego mozna naciagnac na twarz, a normalnie robi za szalik . Najbardziej marzna dlonie i stopy, wiec na ochraniaczach i rekawicach nie ma co oszczedzac. Jak nie masz zbyt dopasowanych butow, to dobrze sie tez sprawdza dodatkowa wkladka - koszt groszowy, a dobrze izoluje od gniazda bloku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2008 1. Czy TA kurtka jest tą samą co TA ? Identyczne kurtki jak widać ceny różniące się mocno. Moich faworytem jest TA kurteczka (nie wiedzieć czemu). Jest to kurtka sportowa, nie tylko do kalarstwa i nie wiem właśnie czy nie będzie niedomagać w kolarstwie. Wybiorę jedną z tych dwóch.Ewentualnie TAKI Berkner polecany przez Malik'a, ale nie wiem jak ona wygląda na żywo. Jeżeli ma przedłużoną stójkę tak żeby ci pleców nie owiewało to będzie dobra. Dodatkowo dobrze wiedzieć jak kieszenie są usytuowane, żeby nie było ich dużo na przodzie kurki Ponieważ po zapakowaniu czegokolwiek w nie i jeździe na rowerze będzie to wybrzuszało się w tych miejscach. Dla mnie jest to niewygodne i irytujące. Lubię mieć rzeczy pochowane na plecach. Ten Berkner to jest chyba normalne kurtka wiatrówka ale to prędzej jest na jesień. Zimą może być w niej zimno. Ponad to polecam zajrzeć: http://www.mikesport.pl/ Znajdziesz sporo tanich ale dobrze uszytych ubrań kolarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rimon Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Jeśli " Nie zamierzam oszczędzać kilkunastu złotych na każdym elemencie, żeby później się męczyć z brakiem dopracowania, albo oszczędnymi materiałami." tak to kup coś z membraną Windstopper Gore a nie dużo gorszymi membranami ceratopodobnymi. Naturalnie to już inny przedział cenowy. Np Mammut Ultimate Pro Jacket. Mam i idealnie pasuje do jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 sama membrana windstopper wystarczy, nie musi byc często zachwalane Gore - z niekoniecznie adekwatną ceną do tego co sobą prezentuje - bez Gore wyjdzie taniej a i tak będzie rewelacyjnie:) pozdrawiam Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rimon Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 zgud Gore to producent membrany windstopper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 nie będę polemizował na ten temat bo odbiegniemy szybko od tematu, a tu nie chodzi o robienie śmietnika w tym temacie jak i na forum, a Karbon zamiast uzyskac cenne porady przeczyta bezsensowną wymianę zdań na temat ws pozdrawiam Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanar89 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Witam ! To ja się podepnę pod temat, szukam spodni na zimę. Mogą, ale nie muszą być z wkładką. Spodnie na szelkach. Dobrze jakby były z membraną. Upatrzyłem takie: ROGELLI BIELLA AITOS: http://www.mikesport.pl/p/pl/3684/rogelli+...max+silver.html Biemme ENERGY: http://www.bikeonline.pl/spodniebiemmeener...odukt,1096.html Które proponujecie ? Może jakieś inne ? Maksymalna cena to 200 zł. Karbon za odzieżą Rogelli oglądaj się w http://www.mikesport.pl z tego co zauważyłem tam mają najtaniej, różnice są bardzo znaczące. Chyba, że nie lubisz kupować przez neta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 jesli chodzi o spodnie to mam i polecam biemme atex naprawdę warto. w kwestii kurtki ostatnio się zaopatrzyłem w jeantex mayenne - jak kogoś stać to w życiu nie widziałem lepszej kurtki rowerowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 A może kurtke shimano ? http://www.allegro.pl/item460430279_nowa_k...l_model_09.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanar89 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Biera w jakich temperaturach jeździłeś w tych spodniach nie ubierając niczego pod spód ? Jak z wkładką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 właściwie to nigdy nie ubierałem niczego pod spód i właściwie nigdy nie było mi jakoś specjalnie zimno. No ale ja tam nie lubie jak mam ciepłe ubranie, więc też trzeba brać na to poprawkę. W każdym razie jeździłem w nich całą poprzednią zimę. wkładka jest wygodna, ale pamiętam że na początku wkurzało mnie że jest wszyta za bardzo z przodu. Albo się dostosowała do mnie, albo ja się przyzwyczaiłem, bo teraz tego nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanar89 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Dzięki Biera za info, parę dni temu mierzyłem te spodnie i wszystko ślicznie piękne tylko rozmiar który mi pasował, ale nie był taki obcisły i przylegający do ciała, był taki że spokojnie pod spód idzie coś ubrać. Stąd moje pytanie czy one takie mają być, czyli nie obcisłe jak rajtuzy, czy po prostu miałem zbyt duży rozmiar? Biera też tak masz ? I jak z oddychalnością? Mi to pasuje, no ale zapytać chyba nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.