Skocz do zawartości

[manetka, przerzutka] Sram Mrx i Altus- regulacja

mpiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W rowerze dziewczyny mam problem z regulacją przedniej przerzutki Shimano Altus. Manetka to jakiś najtańszy SRAM MRX.

Na najmniejszym i największym blacie jest w porządku jednak jeśli chodzi o środkowy to za każdym razem wychodzi mi, że przerzutka ociera o łańcuch z lewej lub prawej strony- pozycji "akuratnej" nie mogę ustawić.

Póki co jedyne co mogę osiągnąć to rozregulowanie pozycji przerzutki na blatach zewnętrzynych.

Pytanie: czy wymienić manetki na jakieś Altusy (7b) czy jednak spróbować dalej regulować? Osprzęt jest na Altusie i tej klasy ma pozostać- w zupełności wystarcza. Do tej pory myślałem, że manetki będą pasowały do przerzutki ale zaczynam tracić wiarę.

Manetki masz z microindexem?

Hm, między każdą cyfrą biegu jest "skok" co 1/3. O ile to indeksacja to odpowiedź brzmi "tak". Dodam, że obecnie "jedynka" jest na cyfrze 1 ale 2 i 3 już nie odpowiadają ułożeniu przerzutki w stosunku do blatu- największe wychylenie przerzutki w prawo (3-ci bieg, największy blat) na manetce jest w pozycji ok. 2,5. Przed zmianą przedniej przerzutki na Altusa biegi i cyfry pokrywały się.

Ten skok co 1/3 to wlasnie Microindex i jego zaleta jest wlasnie banalna regulacja oraz mozliwosc jezdzenia praktycznie na dowolonym przelozeniu bez ocierania lancucha o prowadnice. Jezeli nie mozesz poprawnie wyregulowac przerzutki za pomoca sruby barylkowej (chyba tak to sie nazywa) przy manetce to znaczy, ze cos musiales skopac przy montazu przerzutki (tym bardziej, ze wczesniej dzialalo). U mnie MRX pracuje z przerzutka STX i jest wszystko ok.

Ten skok co 1/3 to wlasnie Microindex i jego zaleta jest wlasnie banalna regulacja oraz mozliwosc jezdzenia praktycznie na dowolonym przelozeniu bez ocierania lancucha o prowadnice. Jezeli nie mozesz poprawnie wyregulowac przerzutki za pomoca sruby barylkowej (chyba tak to sie nazywa) przy manetce to znaczy, ze cos musiales skopac przy montazu przerzutki (tym bardziej, ze wczesniej dzialalo). U mnie MRX pracuje z przerzutka STX i jest wszystko ok.

Dziękuję za pomoc. Jutro jeszcze pokręcę trochę- grunt, że rozwiałem wątpliwości co do kompatybilności.

Dziękuję za pomoc. Jutro jeszcze pokręcę trochę- grunt, że rozwiałem wątpliwości co do kompatybilności.

Ech, wkurzyłem się nie dając rady więc zaszedłem do serwisu. Okazało się, że nie tylko jest za nisko zaczepiona (przerzutka) ale również jest wygięta prowadnica (lekko ale wyraźnie) więc i tak nie dałbym rady tego ustawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...