Przemekc1 Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Witam, mam taki problem. Kompletnie nie orientuję się w cenach kół, a chciałbym za jakiś czas nieco zejść z wagi. Obecnie jeżdżę na tym co było oryginalnie w Evo 2006 czyli: obręcze: RODI AIRILNE 1 piasty: Formula opony: schwalbe jimmy Na co warto (jeżeli warto) zmieniać taki zestaw jeżeli docelowo będę starał się pójść w stronę xt/slx jeżeli chodzi o napęd i tora jako amor, co do ramy to nie mam jeszcsze nic sprecyzowanego. Jakie koła będą "pasowały" do tego zestawu. Celowo piszę w cudzysłowiu, bo oczywiście wiem, że równie dobrze mogę dać za te koła tyle ile jest warta reszta roweru, ale chciałbym żeby to wszystko było mniej więcej na tym samym poziomie. Piasty chciałbym pod v-brake.
nabial Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 piasty sa jak najbardziej ok obrecze wiem ze nic specjalnego i latwo lapia bicie a opony to kowadla na poczatek opony na jakies do 550g kola - w sumie zostawilbym piasty i wsadzil dt championy+mavic xm317 tak w ogole to za 2-4tyg bede mial do sprzedania duzo czesci ktore moglyby cie zainteresowac (tora, rama, opony, kola na mavicach i maszynach i pare gratow typu kiera) jak cos to odezwij sie na priv lub gg
ender Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 moim zdaniem budowe kola powinienes rozpoczac dokladnie wiedzac do czego go bedziesz uzywal a nie jaki bedzie naped
Przemekc1 Napisano 5 Października 2008 Autor Napisano 5 Października 2008 tak w ogole to za 2-4tyg bede mial do sprzedania duzo czesci ktore moglyby cie zainteresowac (tora, rama, opony, kola na mavicach i maszynach i pare gratow typu kiera) jak cos to odezwij sie na priv lub gg Ok, jak coś to dam znać. moim zdaniem budowe kola powinienes rozpoczac dokladnie wiedzac do czego go bedziesz uzywal a nie jaki bedzie naped wink.gif Faktycznie, na śmierć zapomniałem napisać. Rower używany do ogólnie pojętego lekkiego XC. Zdecydowana większość tras to jakieś ubite drogi leśne, gdzie równie dobrze poradziłby sobie rower trekkingowy, ale czasami lubie sobie pojechać jakąś bardziej wymagającą trasę, jednak nigdy jakieś naprawdę niesamowicie trudne zjazdy z uskokami. Ważę jakieś 70-75kg
ender Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 to masz szeroki wybor a dla ulatwienia twoje poprzednie kolo ile wazy? piasty? obrecze?
Przemekc1 Napisano 6 Października 2008 Autor Napisano 6 Października 2008 No właśnie trudno mi powiedzieć, bo nie mam jak zważyć, a na necie nie mogę tego znaleźć nigdzie. Może ktoś z forumowiczów ważył swojego Unibika?
ender Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 sadzac po nazwach to musisz miec wszystko stosunkowo ciezkie wiec zdaje mi sie ze jak teraz kupisz sobie nawet tanszy zestaw to bedzie to duze wylajtowanie bajka dla ciebie doradzic ci cos? ile masz do wydania?
Przemekc1 Napisano 6 Października 2008 Autor Napisano 6 Października 2008 No właśnie tak jak zaznaczyłem w pierwszym poście kompletnie nie wiem ile warto wydać na coś takiego. Chciałbym żeby to bylo coś na poziomie XT jeżeli chodzi o napęd. Wiem, że to się może wydawać dziwne założenie, że z pozoru dobieram koła do napędu, ale chodzi mi raczej o podobną półkę cenową w porównaniu z tym napędem. Ehh, ale namieszałem To jeżeli możesz to weź podaj mi jakies propozycję żebym miał jako takie rozeznanie. Czy na przednie koło można dać jakąś lżejszą i raczej mniej wytrzymałą obręcz skoro jest ono amortyzowane, a do tego i tak większy ciężar spoczywa na tyle? Czy to już raczej powinien być jeden komplet?
ender Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 nie pod naped sie wybiera kola bardziej do tego co mowisz wiec gdyby to bylo to lekkie xc o ktorym mowisz to takie kola komplet by cie nie wyniosl "zbyt" duzo chociaz markowy sprzet nie jest tani (ok 600zl ale kola na lata) ale mowiles cos o troszke trudniejszych odcinkach ale mniemam ze to wciaz xc?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.