Skocz do zawartości

[rower] terenowy kelly's magic lub beast ?

grinkol

Rekomendowane odpowiedzi

Chce se zakupić rower, ale jestem kompletny laik. Ma mi służyć do jazdy terenowej (las,zjazdy),bezdroża, asfaltu mało.

Jesli to wazne to mam-192cm. 88kg

Idzie zima to moze jest szansa na jakieś promocje

Estetycznych wymagan nie mam, moze byc prosty ale funkcjonalny i wytrzymały.

z gory wielkie dzieki

Mój budżet to max 2k.

:)

Otwarty jestem na wszystkie marki i modele :D

najlepiej by było żeby porady zamkneły sie w jednym modelu.

Z góry wielkie dzięki B)

Kellysa Beast nie polecam, mam bardzo złe doświadczenia - partacko wykonana rama, tłumik puszczający powietrze, słabiutkie łożyska zawieszenie (cierne) , przez co zawieszenia jest "mułowate"

No dobrze dowiedziałem sie czego nie brać :rolleyes:

Ale ciągle nie mam bladego pojęcia co kupić ;)

Ciągle czekam na opinnie i rady :P

@ Nikodem. Te rowery co proponujesz to typowe rowery XC, a z tego co kolega pisze potrzebuje raczej sprzętu bardziej ukierunkowanego w stronę Enduro. Dlatego wydaje mi się, ze pasowałby mu rower bardziej w amerykańskim stylu.

Ideałem by było chyba dorwanie Kony Hoss z poprzednich lat ale to chyba mało realne jest.

@ Nikodem. Te rowery co proponujesz to typowe rowery XC, a z tego co kolega pisze potrzebuje raczej sprzętu bardziej ukierunkowanego w stronę Enduro. Dlatego wydaje mi się, ze pasowałby mu rower bardziej w amerykańskim stylu.

Ideałem by było chyba dorwanie Kony Hoss z poprzednich lat ale to chyba mało realne jest.

Ta jazda po lasach aż tak ekstremalna to nie będzie.

Raczej wolałbym dobry XC niż słabe enduro :)

A kony hoss poza moim zasięgiem finasowym :)

Ja nie mówię o typowym rowerze enduro. Mówisz o rowerze prostym i wytrzymałym, a takie sa własnie Kony i Haro. Mocne ramy, bez fajerwerków sprzętowych, krótki mostek i szeroka kierownica. Wsiadasz i jedziesz. Wydaje mi się, że o coś takiego ci chodzi.

Szczerze mówiąc to się wahałem między 29" a takim rowerem własnie. Do identycznego sposobu jazdy. Padło na 29" ale to troche większe koszta są.

Nie podam ci konkretnego modelu roweru z jednego powodu. Nie wiem na jakim się będziesz dobrze czuł. Jedynie sugeruję Ci rowery, które wg mojej subiektywnej opinii wydają się odpowiednie dla Ciebie.

Co do Krossa. Oferuje ładne graty i w zasadzie nic poza nimi.

Chciał rower terenowy po prostu do jeżdżenia. A takie są rowery amerykańskie, o zadnej zjazdówce nie wspominałem. Gdyby nie to, ze się uparłem na 29" to dawno bym na podobnym śmigał.

W opisie jazdy było cytując "Ma mi służyć do jazdy terenowej (las,zjazdy),bezdroża, asfaltu mało". Gośc jest wysoki i z racji tego swoje waży, a potrzebuje czegoś co nie wymaga wiele uwagi.

Szczerze mówiąc to ciekawy byłem kiedy ktoś mnie skrytykuje ;).

Pokreciłem sie troche po okolicy (Łomża) i nic nie znalazłem z tego co mi polecacie w rosądnych cenach. A w necie wolałbym nie kupować chyba ze bede zmuszony ;)

Znalazłem tylko Kelly's Magnus ale w ogóle go nie znam wiec prosze o opinnie. Gosc chce za niego 1700 pln i moze wymienic niektore czesci, zapłace różnice.

To jest ten model na tych czesciach. http://rowery.onet.pl/4,35,139084,13564,ke...nus,sprzet.html

To jest praktycznie to samo co Magic tylko, że na trochę gorszym osprzęcie. Najważniejsze, że ma XCR'a na pokładzie.

Według mnie na razie nie opłaca się nic wymieniać, zajedź najpierw to co masz, a jak później do tego dojdzie to pewnie będziesz miał więcej kasy i się kupi coś naprawdę konkretnego.

To jest praktycznie to samo co Magic tylko, że na trochę gorszym osprzęcie. Najważniejsze, że ma XCR'a na pokładzie.

Według mnie na razie nie opłaca się nic wymieniać, zajedź najpierw to co masz, a jak później do tego dojdzie to pewnie będziesz miał więcej kasy i się kupi coś naprawdę konkretnego.

Ale ja zapłace tylko roznice w cenie a nie za całą sume

1. co wymienic?

2. Iczy wogole oplaca sie go kupic za ta cene?

ja swojego megica kupiłem za 1750 razem z paroma gratisami, co prawda kupowałem go już parę lat temu, ale ceny modeli kelly'sa z serii XC nie wiele się zmieniły

Patrząc na podanego kelly'sa to ja bym wymienił hamulce na jakieś avidy lub shimano, przerobiłem już trzy szczęki tektro i każda miała jedną zasadniczą wadę, była okropnie miękka i miała słabą sprężynę. Wystarczyła odrobina piaseczku w pancerzach i już nie odbijał mi hamulec.

Wg jak na tę kwotę jest to dość przyzwoity rower acz nie najlepszy, dość wyraźnie odstają piasty.

Przyczepić się można również do wspomnianych opon.

Ale mając zapas 300zł można spokojnie wymienić wymienione części np.

http://www.allegro.pl/item447875952_komple...najlzejsze.html 109zł

http://www.allegro.pl/item437380564_s_s_op...pi_zwijana.html 2*49zł

zostaje na licznik itp :)

Poszukiwania roweru w moim mieście własnie sie zakonczyły. Znalazłem jeszcze 2 modele po rossądnych cenach.

Felt Q700 za 1600pln http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&a...&mname=Q700

Giant Terago 3 za 1600pln http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&a...ame=Terrago%203

No i Kross Level A6 za 1900pln (czerwony) na standarcie z 2008r.

Oczywiscie mozliwosc wymiany podzespołów (płace za różnice)

I teraz wkraczacie Wy. Czy warto ? Jeśli tak to co wymienic w tych modelach?

Jesli dzis dostane wytyczne to jutro kupie i zopińniuje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...