1415chris Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie pytalem dokladnie ale przy moich 188cm to L-ka na 100%. Jakims dziwnym trafem chyba zapisze sie do Canyon-klubu http://www.canyon.com/_en/roadbikes/bike.html?b=2141
Tomciox Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Canyon ma dosyć duże te ramy i ja przy 193cm też śmigam na L-ce.
1415chris Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Rozumiem, ze wlasciciele Canyonow zaopatrywali sie w rowery/ramy bezposrednio w de. Jakie macie doswiadczenia z tym rodzajem internetowego biznesu? Doswiadczyl juz ktos reklamacji, jak ten proces przebiega u nich? Ludziska spoza europy strasznie narzekali, teraz przestali bo Canyon zaprzestal sprzedazy w us, australii i prawdopodobnie w wielu innych zakatkach swiata. To chyba jedyna negatywna rzecz jaka byla adresowana do tej marki. Co do samych konstrukcji (studiowalem tylko ramy szosowe) same superlatywy. Rama Ultimate cf slx evo wychodzi lepiej niz cervelo r3 (ktora notabene mialem kupic), jest pozycjonowana tak samo jak np. storck Fascenario 0.7, wg Tour, a ta rama to mistrzostwo swiata pod kazdym wzgledem, imo. Jedyna rzecza, tzn. sa dwie, ktore powstrzymuja mnie od piania zachwytow nad ta rama to: jak moim zdaniem szukanie dziury w calym, glowka ramy 1,1/4"/1.5" zamiast standardowego rozwiazania 1,1/8"/1.5", co sprowadza sie do bardzo ograniczonego wyboru mostkow, ritchey (kiedys powiedzialem sobie, ze w moich rowerach ta marka nie zagosci i jak do tej pory nie mialem z tym problemow, taki mostek jest w zestawie z rama i syntace f119, w rozmiarze 110mm ten pierwszy wazy 125g ten drugi 139, ugrrrr) Druga rzecza jest brak suportu bb30 lub jemu pokrewnych. Z drugiej strony mowia ze te ramy w suporcie sa tak sztywne, ze nie potrzebuje OS suportow, niemniej...hmmm Dobra koncze ta przydlugawa historie...
kingj Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Znalazłem ciekawe porównanie Luxa i Nerve XC w którym mniejszy efekt bujania przy pedałowaniu (tak zrozumiałem anti-squat) jest o dziwo w modelu Nerve niż w Luxie, Lux wypada też gorzej przy hamowaniu , ma natomiast mniej odczuwalny efekt kopania http://linkagedesign.blogspot.com/2011/04/canyon-lux-vs-nerve-mr.html
Tomciox Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 A ja się tak luźno zastanawiam, czy niemiecka prasa jest obiektywna podczas testowania Canyonów, bo te ramy w ich testach zawsze wypadają co najmniej bdb;)
kingj Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 A ja się tak luźno zastanawiam, czy niemiecka prasa jest obiektywna podczas testowania Canyonów, bo te ramy w ich testach zawsze wypadają co najmniej bdb;) Zazwyczaj tak jest, ale przecież Cube też jest niemiecki, a zazwyczaj wypada nieco słabiej, poza tym w zasadzie brak jest testów innych krajów w których są rowery Canyona, ale ten który podałem jest właśnie hiszpański
n4k5 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 W Bike Magazine UK (czy jakoś tak), Canyon zawsze zajmuje wysokie pozycje w testach.
ukaniex Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Tak, że będziesz do grobowej deski jeździł na canyonach. Piemkna rama!
nagast Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Znalazłem ciekawe porównanie Luxa i Nerve XC w którym mniejszy efekt bujania przy pedałowaniu (tak zrozumiałem anti-squat) jest o dziwo w modelu Nerve niż w Luxie, Lux wypada też gorzej przy hamowaniu , ma natomiast mniej odczuwalny efekt kopania http://linkagedesign.blogspot.com/2011/04/canyon-lux-vs-nerve-mr.html miałem Nerve RC (mniejszy skok jak XC), mam LUX MR i mam takie podobne subiektywne odczucia co w tym teście Mimo wszystko Lux i tak się lepiej zbiera ze względu na wagę. Dodatkowo tamten Nerve, to była to ładna anoda, która po sezonie wyglądała praktycznie jak nówka. Byłem w szoku Albo fart albo nie wiem, dotrwała bez obić. W Luxie jest lakier i niestety wizualnie po sezonie wygląda o wiele gorzej. Teraz przejedzie drugi sezon i zobaczymy co z nim będzie. Mam wyraźne rysy/pęknięcia na rurze (pęknięcie lakieru - oby) ale podobno z takim czymś już można reklamować, więc nie omieszkam wykorzystać okazji. Pozdrawiam
n4k5 Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Jakas deklaracje trzeba wypelnic...? Piękna rama To jest nówka? Ile masz wzrostu, jaki rozmiar ramy?
1415chris Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Tak, nowa, 188cm, moja rozmiarowka jest na pograniczu 60 i 62, canyon nie ma najdluzszych gornych rur, ja potrzebuje min. 585cm, dlatego wzialem 62.
n4k5 Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Tak, z tymi górnymi rurami to prawda, jest czasami naprawdę krótko jak na "określony" rozmiar. Zdaj sprawozdanie po przejażdżce
kingj Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 miałem Nerve RC (mniejszy skok jak XC), mam LUX MR i mam takie podobne subiektywne odczucia co w tym teście Mimo wszystko Lux i tak się lepiej zbiera ze względu na wagę. Dodatkowo tamten Nerve, to była to ładna anoda, która po sezonie wyglądała praktycznie jak nówka. Byłem w szoku Albo fart albo nie wiem, dotrwała bez obić. W Luxie jest lakier i niestety wizualnie po sezonie wygląda o wiele gorzej. Teraz przejedzie drugi sezon i zobaczymy co z nim będzie. Mam wyraźne rysy/pęknięcia na rurze (pęknięcie lakieru - oby) ale podobno z takim czymś już można reklamować, więc nie omieszkam wykorzystać okazji. Pozdrawiam Niedawno stałem się posiadaczem LUXa i muszę powiedzieć, że maszynka jest niezła, w tegorocznym modelu nie ma lakieru - jest matowy karbonik, więc mam nadzieję że się zbytnio nie porysuje , dodatkowo trochę go okleiłem. Pierwszy raz mam do czynienia z fullem i to w karbonie( wcześniej ht alu) więc jest to dla mnie niezły szok, ogólnie wrażenie przyklejenia do podłoża i płynięcia . Muszę się jeszcze trochę zgrać z rowerkiem, ale ogólnie jest coraz lepiej, zawieszenie dopompowałem ta aby zbytnio nie bujało i jest git.
n4k5 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Coś dla "fanów" http://staticlullaby.pinkbike.com/album/Picture/?page=6
admus Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Pozdrowienia dla wszystkich pasjonatów marki..We środę jadę odebrać mojego XC 4.0se Obawiam się tylko, że chęć posiadania AM może wydłużyć okres oczekiwania na upragnionego Canyona. Biję się cały czas z myślami, czy nie odmówić obecnie zamówionego XC. n4k5 miałeś podobne odczucia. Pomóż w uświadczeniu mnie o słuszności moich dedyzji Pozdrawiam
ukaniex Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Coś dla "fanów" http://staticlullaby...Picture/?page=6 Chciałbym przemalować swoją F8: Ciekawe czy ktoś by się podjął takiego wyzwania.
YgreK Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Witam. Na początku napiszę, że nie jestem jeszcze posiadaczem roweru Canyon. Tak właściwie to się bardzo napaliłem na Grand Canyon AL 6.0. Z tego co widziałem większość z was jeździ na fullach, ale ja jestem zdecydowany na ht. Teraz rodzi się kilka pytań, na które mam nadzieję jesteście w stanie mi odpowiedzieć. Ile waży rama w tym rowerku? Bo patrzyłem na framset gdzie jest napisane, że waży 1486 g. Tylko czy to jest ta sama rama co w rowerze? Tylko 200 euro tańsza? Kolejna rzecz. Czy można przy zakupie i czy mogą w ogóle to rozpatrzeć, żeby dali inną kolorystykę Reby? Bo ta (http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=2054) ni w pięć ni w dziewięć nie pasuje. Czerwono biała... Może dałoby się zamienić na amor czarno biały? Kolejne pytanie dotyczy ogółu roweru. Czy myślicie, że można znaleźć lepszy rower nieużywany w tej cenie? Oglądałem na allegro i trudno coś złapać... Szczególnie, że dużo dobrego naczytałem się o ich ramach... Trochę się rozpisałem... ale wybór rowerku to dla mnie naprawdę ważna rzecz... Pozdrawiam (mam nadzieję przyszłych kolegów z klubu. )
ukaniex Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Gdybyś przeszukał dział z rowerami to byś znalazł odpowiedź. Moja rama w rozmiarze 16,5" waży około 1470g ( http://www.forumrowerowe.org/topic/85957-9754g-canyon-al-f8/ ). Wszystkie rowery GC AL mają te same ramy tylko inne błyskotki.
YgreK Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 No to problem z ramą załatwiony. A co z wymianą amorka na inny kolor? Ktoś już tego próbował?
n4k5 Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 To jest pytanie, na które Canyon jest Ci w stanie odpowiedzieć tego samego dnia po wysłaniu zapytania. Kontakt - info@canyon.com
Tomciox Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 To jest pytanie, na które Canyon jest Ci w stanie odpowiedzieć tego samego dnia po wysłaniu zapytania. Niestety nie. Na odpowiedzi czeka się teraz znacznie dłużej. Mają taki natłok maili, że nie wyrabiają z odpowiadaniem na nie. Zresztą jestem mocno zawiedziony ich "aktualnym" podejściem do klienta. Początkiem maja kupiłem u nich hak do mojego canyona. Kasę wpłaciłem, potwierdzenie że ją dostali otrzymałem i po dwóch tyg. oczekiwania na przesyłkę, zaniepokojony napisałem pytanie kiedy hak został wysłany. Odpisali, że tego modelu haka aktualnie nie mają i będzie dostępny dopiero końcem czerwca. Wcześniej żadnej informacji, że zamówienie będzie opóźnione. Napisałem im kilka dni temu co o tym myślę i znowu cisza:/
admus Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 YgreK, niestety nie możesz zmienić koloru amorka. Definitywnie. Tak już mają
n4k5 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Trochę dali ciała z tym hakiem. Ja ze swojej strony dodam, że opinię wyraziłem na podstawie moich doświadczeń, a piszę do nich sporo. Mój hak od zamówienia (jakieś 2 miesiące temu) miałem w ciągu 3-4 dni. Wygląda na to, że różnie bywa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.