zkoz Napisano 2 Października 2008 Napisano 2 Października 2008 Witam kolegów. Zamierzam kupic szczeki AVID SD7. Pytanie jest czy moje stare klamki mogą je obsługiwac. Te klamki to stary model, mają oznaczenie SLR i były zintegrowane z manetkami grupy Shimano DX. Pytam, bo dawno temu kiedy V-ki dopiero wchodziły czytałem takie rzeczy, ze klamki do nich powinny miec specjalny mechanizm Servo Wave. No i pytam, bo klamki do AVIDow raczej nic takiego nie mają. Czy bedzie jakas diametralna róznica jesli zostawie te stare klamki? ~PS:Zapomnialem dodac opisu tematu w [] za co przepraszam:)
Mod Team durnykot Napisano 2 Października 2008 Mod Team Napisano 2 Października 2008 Jesli Twoje stare hamulce są systemu V, to tak. jesli masz jeszcze cantilevery- to nie. Klamki do cantileverów - mówiąc z grubsza- ciągną inną ilośc linki. Z tego wzgledu nie nalezy tych systemów łaczyć. Tylko tak mnie zastanawia- gdzies wyczytałem,że system SLR dotyczy głównie grup szosowych Shimano. A Twój rower to jakiego typu?
zkoz Napisano 2 Października 2008 Autor Napisano 2 Października 2008 Rower składam nowy. Dźwignie chciałem przełożyć ze starego MTB -HeavyToolsa. Hamulce jakie tam były to canti. No to chyba bedzie zakup również klamek:-)
Mod Team durnykot Napisano 2 Października 2008 Mod Team Napisano 2 Października 2008 proponuję do szczęk Avida zakupic tez klamki SD7. IMO w tej chwili najlepszy system hamulców typu V.
zkoz Napisano 2 Października 2008 Autor Napisano 2 Października 2008 Dokładnie na taki zestaw sie nastawiam:) Pozdr i dzieki za odpowiedz!
Schwefel Napisano 2 Października 2008 Napisano 2 Października 2008 Klamki od Canti wybierają więcej linki niż od V, więc będziesz miał 0 modulacji i nerwowy hamulec.
paluh Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Moje pytanie dotyczy kompatybilnosci klamkomanetek i hamulcow typu v-brake. W moim rowerze mam "stare" klamkomanetki rapidfireplus SHIMANO STX - Special edition /model: ST-MC30. (manetki są razem z klamkami) Do tej pory używałem hamulców typu cantilever (M-system). Chciałem zmienić hamulce na v-brake (V-Brake SHIMANO DEORE BR-M530 lub Deore XT 2009). Chciałbym wiedzieć czy klamkomanetki ktore posiadam bedą dobrze wspoldziałąć z w/w hamulcami typu v-brake. Z gory dzieki za pomoc wiec mam rozumiec ze moje manetki nadaja sie jedynie do hamulcow typu cantilever?
zkoz Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Napisano 17 Czerwca 2009 Ja stary komplet manetki Deore DX + klamki odłożyłem na półkę. Trzeba kupić nowe aby grało dobrze. Wydaję mi się jednak, że nie zaszkodzi spróbować jak to będzie grało, jak zapniesz V brakei do tych swoich starych klamek. Pewnie modulacja będzie nie najlepsza a jak eis hamuje sam ocenisz i najwyżej po jakimś czasie dokupisz nowe klamki Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.