Skocz do zawartości

[klamki] do V-brakeów: kompatybilność starych klamek z nowymi v-kami

zkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów.

Zamierzam kupic szczeki AVID SD7. Pytanie jest czy moje stare klamki mogą je obsługiwac. Te klamki to stary model, mają oznaczenie SLR i były zintegrowane z manetkami grupy Shimano DX.

Pytam, bo dawno temu kiedy V-ki dopiero wchodziły czytałem takie rzeczy, ze klamki do nich powinny miec specjalny mechanizm Servo Wave.

No i pytam, bo klamki do AVIDow raczej nic takiego nie mają. Czy bedzie jakas diametralna róznica jesli zostawie te stare klamki?

~PS:Zapomnialem dodac opisu tematu w [] za co przepraszam:)

• Mod Team
Napisano

Jesli Twoje stare hamulce są systemu V, to tak. jesli masz jeszcze cantilevery- to nie. Klamki do cantileverów - mówiąc z grubsza- ciągną inną ilośc linki. Z tego wzgledu nie nalezy tych systemów łaczyć. Tylko tak mnie zastanawia- gdzies wyczytałem,że system SLR dotyczy głównie grup szosowych Shimano. A Twój rower to jakiego typu?

Napisano

Rower składam nowy. Dźwignie chciałem przełożyć ze starego MTB -HeavyToolsa. Hamulce jakie tam były to canti.

No to chyba bedzie zakup również klamek:-)

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Moje pytanie dotyczy kompatybilnosci klamkomanetek i hamulcow typu v-brake.

W moim rowerze mam "stare" klamkomanetki rapidfireplus SHIMANO STX - Special edition /model: ST-MC30.

(manetki są razem z klamkami)

Do tej pory używałem hamulców typu cantilever (M-system). Chciałem zmienić hamulce na

v-brake (V-Brake SHIMANO DEORE BR-M530 lub Deore XT 2009).

Chciałbym wiedzieć czy klamkomanetki ktore posiadam bedą dobrze wspoldziałąć z w/w hamulcami typu v-brake.

Z gory dzieki za pomoc

wiec mam rozumiec ze moje manetki nadaja sie jedynie do hamulcow typu cantilever?

Napisano

Ja stary komplet manetki Deore DX + klamki odłożyłem na półkę. Trzeba kupić nowe aby grało dobrze. Wydaję mi się jednak, że nie zaszkodzi spróbować jak to będzie grało, jak zapniesz V brakei do tych swoich starych klamek. Pewnie modulacja będzie nie najlepsza a jak eis hamuje sam ocenisz i najwyżej po jakimś czasie dokupisz nowe klamki ;)

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...