blaze Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 Witam Mam od niedawna (1mies) Spinnera Eagle'a LC 100 mm z blokadą skoku i regulacją naprężenia wstępnego (rebound ?). Wszystko jest z nim ok, za dość niska cenę otrzymałem dość dobry (na razie) amortyzator (wcześniej Suntour XCC), ładnie i płynie się na nim śmiga po lesie czy bocznych drogach, tylko kiepsko idzie mi regulacja tego naprężenia, nie czuję żadnej większej różnicy w jego pracy po kręceniu tym pokrętłem. Mam zatem pytanie czy jeżeli macie ten lub jakiś inny amortyzator Spinnera z tą opcją to czy pojawia się u was podobny problem? Czy da się jakoś go rozwiązać? Mam 86 kilo więc może to sprawa mojej za dużej wagi? Tylko prosze nie pisać że to ekonomiczny amor i nie mam się czego po nim nadzwyczajnego spodziewać - wiem to sam dzięki
GZA20 Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 Ogólnie to albo pomyliłeś pojęcia albo tak naprawdę nie wiesz do czego służy to pokrętło ... Jeżeli przy pokrętle lub na pokrętle masz napis rebound to nie jest to regulacja naprężenia wstępnego tylko regulacja tłumienia powrotu. Czyli pokrętłem tym regulujesz szybkość z jaką amortyzator powaraca do normalnego stanu po ugięciu a nie wstępne naprężenie. A z tego co widzę na zdjęciach to te spinnery nie mają nigdzie napisu rebound ..nie wiem skąd to wziąłeś...a gdzieś wyczytałem że w tych spinnerach preload czyli to naprężenie wstępne niezbyt działa...
blaze Napisano 2 Października 2008 Autor Napisano 2 Października 2008 Racja jest napisane preload, czyli coś mi się pomyliło, dzięki za odpowiedź, cóż przyjdzie mi żyć z felernym pokrętłem. pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.