Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Spinner Eagle

blaze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam od niedawna (1mies) Spinnera Eagle'a LC 100 mm z blokadą skoku i regulacją naprężenia wstępnego (rebound ?). Wszystko jest z nim ok, za dość niska cenę otrzymałem dość dobry (na razie) amortyzator (wcześniej Suntour XCC), ładnie i płynie się na nim śmiga po lesie czy bocznych drogach, tylko kiepsko idzie mi regulacja tego naprężenia, nie czuję żadnej większej różnicy w jego pracy po kręceniu tym pokrętłem. Mam zatem pytanie czy jeżeli macie ten lub jakiś inny amortyzator Spinnera z tą opcją to czy pojawia się u was podobny problem? Czy da się jakoś go rozwiązać? Mam 86 kilo więc może to sprawa mojej za dużej wagi? Tylko prosze nie pisać że to ekonomiczny amor i nie mam się czego po nim nadzwyczajnego spodziewać - wiem to sam :)

dzięki

Napisano

Ogólnie to albo pomyliłeś pojęcia albo tak naprawdę nie wiesz do czego służy to pokrętło :P ...

Jeżeli przy pokrętle lub na pokrętle masz napis rebound to nie jest to regulacja naprężenia wstępnego tylko regulacja tłumienia powrotu. Czyli pokrętłem tym regulujesz szybkość z jaką amortyzator powaraca do normalnego stanu po ugięciu a nie wstępne naprężenie.

A z tego co widzę na zdjęciach to te spinnery nie mają nigdzie napisu rebound :) ..nie wiem skąd to wziąłeś...a gdzieś wyczytałem że w tych spinnerach preload czyli to naprężenie wstępne niezbyt działa...

Napisano

Racja jest napisane preload, czyli coś mi się pomyliło, dzięki za odpowiedź, cóż przyjdzie mi żyć z felernym pokrętłem. pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...