Skocz do zawartości

[amortyzator]Marzocchi MX Pro ETA pompowanie

Macieju

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem w/w amorka i chciałbym przystosować go do swojej wagi, czyli 80kg. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć do ilu ten amorek napompować i czy można to zrobić kompresorem np. w zakładzie wulkanizacyjnym(Z tego co widzę to amortyzator w prawym goleniu posiada wentyl samochodowy)?

Pozdrawiam

Napisano

Wentyl jest zakręcany a w zakładach wulkanizacyjnych takich nie widziałem ale spróbuj. Napompuj tyle żeby sag wynosił 15-20mm jeśli ten Marzok posiada 100mm skoku lub po prostu więcej.

Napisano

Sag to jest ugięcie wstępne amortyzatora pod własnym ciężarem ciała.

A co do pompowania...znajdź kogoś kto taką pompkę do amorków posiada lub kup na allegro. Sam używam pompki BETO i jestem z niej bardzo zadowolony. Koszt pompki plus koszt dostawy to ok 80 zł.

Wentyle sa takie same w każdym amorku. W ten wentyl wkręca się wężyk pompki się pompuje.

A żeby zmierzyć sag załóż np opaskę zaciskową na goleń, zsuń ją na dół, usiądź na rowerze, zejdź i zmierz na jaką wysokość opaską się podniosła.

Napisano
I polecam na przyszłość czytać instrukcje do amortyzatorów, pięknie tam wszystko jest opisane.

Jest opisane, ale wartości ciśnienia tam podane 'trochę' się różnią od tych użytecznych :)

Napisano

A w instrukcji nie piszę nic o SAG'u ? Widzę Manitou jest tylko na tyle "inteligentny" że piszę o ustawieniu ciśnienia widelca według SAG'u.

• Mod Team
Napisano

Możesz amortyzator napompować kompresorem, jednak nie koniecznie na stacji. Tam jeden strzał powietrza może być za dużo, przez co ulegnie uszkodzeniu amortyzator. Ja swój pompuje kompresorem samochodowym podłączanym do zapalniczki samochodowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...