gilgamesz Napisano 30 Września 2008 Napisano 30 Września 2008 Mam małą zagwozdkę.Otóż wymieniłem kasetę na XTR i moją radość z tego mąci fakt,że kiedy zakręcę pedałami buja się ona tak lekko na boki(jakby falowała).Nie chodzi o to, że jest niedokręcona.Jak staram się ruszyć ręką to nie wychwytuje żadnych luzów.Bardziej wygłąda to tak ,jakby była nie osiowo dokręcona.Czy jest to możliwe? A może to normalne i zauważyłem to tylko dlatego,że tak podziwiałem nową przerzutkę i kasetę XTR. Piasta nie była zmieniana(shimano XT).
marco1973 Napisano 30 Września 2008 Napisano 30 Września 2008 przyłączam się do tematu, też mam podobne objawy ale na innej kasecie. i jakby lekki luz wyczuwam, ale przecież tu nie ma czego regulować i dokręcać mocniej przecież, bo to nic nie da.
Quattro Napisano 30 Września 2008 Napisano 30 Września 2008 U mnie też kaseta pływa i tak powinno być... chyba
rzymo Napisano 30 Września 2008 Napisano 30 Września 2008 U mnie także - zapewne wspomaga to zmianę przełożeń.
Ecia Napisano 30 Września 2008 Napisano 30 Września 2008 To nie kwestia kasety, tylko bębenka w pieście. Moja deorka kręciła się równo, dopóki współpracowała z piastą LX (570tką); po przekręceniu jej na nową piastę XT (770tkę) zaobserwowałam analogiczne zjawisko. Jednak luzów żadnych nie ma, przełożenia zmieniają się bez problemów - więc traktuję to jako pewną niegroźną osobliwość, wynikającą (prawdopodobnie) z konstrukcji bębenka. Pozdrówko bezstresowe
uchmanek Napisano 2 Października 2008 Napisano 2 Października 2008 to jest kwetia kasety (kazdej, mocowanie na pierscien) a nie bebna. luz ok. 2mm na koncu koronek ma byc i juz.
Ecia Napisano 2 Października 2008 Napisano 2 Października 2008 A jak wyjaśnisz fenomen mojej kasety? Nie to, żebym się koniecznie spierała - ale jestem ciekawa. Dodam jeszcze, że na wspomnianej pieście LX inna kaseta (Sram PC-59) również kręciła się prosto. Natomiast na bębnie XT kaseta ewidentnie pływa (aczkolwiek bez negatywnego wpływu na zmianę przełożeń). Pozdrówko zaintrygowane
uchmanek Napisano 2 Października 2008 Napisano 2 Października 2008 moge tylko zgadywac, np: kwetsia definicji "co jest luzem" + ziarenko piasku na pierscieniu przy xt. wiem jedno: mocowanie na pierscien jest luzogenne (zawsze lubilem to slowo), co wbrew pozorom jest zjawiskiem pozytywnym (analogocznie do lzuzu na kolku prowadzacym).
Dornif Napisano 3 Października 2008 Napisano 3 Października 2008 A ja powiem, że w 100% jest to kwestia bębenka, przynajmniej w mavicu. Mam crossride'y i po jakimś czasie syf spowodował zaciąganie bębenka zwzg na blokowanie się zapadek, a przy okazji wyżej opisany efekt "scentrowanej" kasety. Przy tym nie miała najmniejszego luzu. Po serwisie bębenka, nasmarowaniu i skręceniu wszystkiego z powrotem do kupy efekt zniknął.
Ecia Napisano 3 Października 2008 Napisano 3 Października 2008 Stąd też i moje podejrzenia co do bębenka - krążą wszak niepochlebne opinie o jakości jego konstrukcji w tegorocznych XTkach. Na pewno nie jest to kwestia zabrudzenia zewnętrznej części bębenka ani kasety, jak sugeruje uchmanek - kaseta była zdejmowana, wszystko czyszczone i montowane ponownie; bez efektu. Pozdrówko bez przekonania
Mod Team durnykot Napisano 4 Października 2008 Mod Team Napisano 4 Października 2008 A może,ale zastrzegam,że głośno myślę, jest to efekt sposobu łożyskowania piast Shimano. W moim poprzednim rowerze kaseta nakręcona na piastę LX, niezależnie czy SRAM czy Shimano, pływała lekko na boki, u brata na Deorkach jest podobnie- u niego rozebraliśmy wszystko do cna, nowy smar ,na nowo skręcone- bez efektu. Na piastach SRAM- kaseta Sram brak pływania, kaseta XT, brak pływania. Shimano na kulkach, SRAM na "maszynach". Być może oś piasty nie jest idealnie prosta- odchyłka na osi rzędu 0,5 mm może powodować wrażenie pływania kasety. Może któraś kulka jest minimalnie większa niż inne. Ale głowy nie dam.
gilgamesz Napisano 4 Października 2008 Autor Napisano 4 Października 2008 To jednak chyba nie to.U mnie wcześniej piasty XT i kaseta XT=zero pływania.Teraz piasta XT i kaseta XTR=lekkie pływanie, beż wpływu na działanie. Trzeba by tak jak w temacie o podobnym zjawisku w wolnobiegu, wybrać się do sklepu i zobaczyć jak to jest w nowych rowerach.
Mod Team durnykot Napisano 4 Października 2008 Mod Team Napisano 4 Października 2008 A piasta jest ta sama? Bo na 99% kaseta nie ma związku z falowaniem. Przyczyny szukałbym tylko i wyłącznie w łożyskowaniu bębenka.
gilgamesz Napisano 6 Października 2008 Autor Napisano 6 Października 2008 Piasta dalej ta sama.Przebieg około 1.3 k km,więc jeszcze całkiem świeża.
Rulez Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Niestety ostatnio Shimano wali buble, może poprostu kaseta ma krzywy odlew "pająka" - koronki nie są idealnie w osi , lekko ukośnie - i wygląda to na "pływanie" .
almaster Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Mam też kastę xt,i zakładając na zwykłe piasty 545 disc po paru dniach też nią kołysało. Była to wina piasty,a raczej bębenka jak już ktoś wyżej wspomniał,gdyż teraz posiadam piasty novatec-a,i nie ma takiego zjawiska:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.