KrzychSz Napisano 30 Września 2008 Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy, a założyłem ten temat ponieważ mam zamiar kupić rower ful do XC możliwie nie za drogo (teraz dużo jest na przecenach), i chciałbym wiedzieć jakie są wasze opinie co do roweru z tematu. Znalazłem go na przecenie na stronie sklepu bike-center.pl http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...roducts_id=1687. Dotychczas jeździłem na hardtailu, a zawsze chciałem się przesiąść na fula. Do tego pięknie wygląda ten rower. Moje podstawowe pytanie: czy 3300zł jest warte tego roweru i tego osprzętu? Porównywałem i wiem że to tańsza modyfikacja Radona QLT T.O. 2008 za 5400. Z tą różnicą że zamontowano tańszy damper widelec i hamulce. Jednak na tą droższą wersje radona raczej mnie nie stać. A kupując teraz tego za 3300zł mam dobrą podstawe i zawsze moge w przyszłości zmienić model widelca czy też damper. Najbardziej martwi mnie właśnie ten damper SR Suntour Epicon bo to chyba z niższej półki. Czy ktoś może miał z nim styczność? Zastanawiałem się też nad rowerem Cube XMS który też miał ten sam tłumik ,ale jak znalazłem tańszego Radona to moim faworytem stał się właśnie Radon QLT T.O. Spezial Edition Za wszelkie sugestie i rady będe wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 30 Września 2008 Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Za ta cene to dobra propozycja , tylko ja bym probowal kupic cube , marka bardziej znana . Ile drozsz jest ten cube ? Targowales sie cos ? Damper Epicon bedzie dzialal , ale wolalbym radium RL . Moj wycieczkowy kolega kupil wlasnie XMSa za 3550 z radium rl , zazyczyl sobie wymiane i taki rower odebral. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Września 2008 Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Nie zauważam przewagi Cube, poza stwierdzeniem "marka bardziej znana" nic nie świadczy o jego wyższości. Wg. stron producentów identyczna geometria - więc różnią się naklejkami i ceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychSz Napisano 30 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Jak teraz przeglądałem oferty w internecie to najtańszy XMS na jaki natrafiłem był za 4000 bodajże (już nie pamiętam gdzie dokładnie). Jeszcze rozgladne się u mie w sklepach w Krakowie i zobacze jakie są ogólnie oferty rowerków. Ale chyba Radonów ani Cubów to nie spotkam - a bardzo mi sie podobają te rowery. Z kwestią czy Radon czy Cube to raczej jest mi obojętne która marka - słyszałem że jedna z nich jest pochodną drugiej czy jakoś tak (chyba gdzieś wyczytałem ramy Radonów produkowane są przez fabryki Cuba). Dzięki za podpowiedź z tym damperem, spróbuje wytargować żeby wsadzili może tego radium rl. Jeszcze sie nie targowałem z nimi. Ale jeszcze sie musze zastanowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Września 2008 Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Nie ma żadnych fabryk Cuba produkujących ramy - żeby była jasność ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 1 Października 2008 Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Sklep masz na miejscu w Krakowie http://www.allegro.pl/item450173758_cube_x...daz_16_cal.html Fabryka to inaczej mntownia , a ramy produkowane sa na wsochdzie . Ten model ramy jest taki sam co w radonie , ale tylko ten z rowerow full , model 2008. Cubea Latwiej pozniej sprzedac , ze wzgledu na bardziej znana marke , roznic technicznych nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 1 Października 2008 Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Tylko z marszu zmień damper, bo Epicon nie ma pozytywnych opinii.A szkoda by było byś się od razu zraził do tak fajnego fulla Pozdrawiam P.S.W tym sklepie w Krakowie możesz wymieniać co Ci się żywnie podoba. Na wizytę trzeba się umówić, bo koleś sam składa/sprowadza rowerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychSz Napisano 3 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Dzięki, nie wiedziałem że taki sklep jest w Krakowie. Byłem zobaczyć do niego wczoraj jak wracałem z uczelni i gość zaoferował mi tego xms też za 3550 z tłumikiem radium rl. Jeszcze zobacze czy w tym radonie nie wymieniliby mi tego dampera na radiuma rl. Jeśli nie, to biore chyba cuba. A jeśli w obu roweruch siedziałby radium rl to myślicie żeby dalej brać tego cuba za 3550 czy bardziej sie opłaca radona za 3300 (jeśli by nie patrzeć na logo marki na ramie)? Jest jeszcze kwestia rozmiaru bo gość w Krakowie ma tylko rozmiar 16" co według niego pasuje do mojego wzrostu ok. 170-171. Nie wiem czy nie będzie za mała ta rama . Czytałem o doborze ramy dla fuli i z tabelki na stronie http://rowery.gazeta.pl/rowery/1,79875,4077027.html wyszło mi że mogłaby być 18" (długość nogi tak około 78cm). Nie wiem czy gość mówi prawde czy na siłe chce sprzedać mi ten rower. W poniedziałek pójdę tam jeszcze raz i wypróbuje jak sie jeździ na nim, bo jak wczoraj byłem to miał rozłożony w pudełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 3 Października 2008 Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Sam mam taki wzrost i rama 17' jest już ciut za duża ,zatem 16' będzie idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Października 2008 Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Jest jeszcze kwestia rozmiaru bo gość w Krakowie ma tylko rozmiar 16" co według niego pasuje do mojego wzrostu ok. 170-171. Nie wiem czy nie będzie za mała ta rama Nie jest to takie proste, mój syn o wzroście 164 cm., czuje się na ramie 16" bardzo dobrze ... Musiał byś się na nim przejechać w terenie, żeby być pewnym wyboru ... żebyś nie walił OTB na zjazdach i nie "stawał dęba" na podjazdach ... rama ramie nie jest równa Moim zdaniem, będzie za mała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 3 Października 2008 Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Tabelki są niestety tylko poglądowe , nie uwzgledniają indywidualnych parametrów danej ramy , a odnoszą się tylko do rozmiaru . W przypadku Cube XMS moim zdaniem rozmar 16 cali bedzie odpowiedni , przedewszystkim dlatego że 16 calowy XMS ma dokładnie taki sam rozstaw osi jak 18 calowy Cube LTD . Wyklucza to tgzw. OTB . Wszystko zalezy od tego czy odpowiednia bedzie dla ciebie długość górnej rury , i z jakim mostkiem jest w standardzie 16 calowy rower. Jeżeli masz mozliwość , to przymiarka da odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiek86 Napisano 14 Października 2008 Udostępnij Napisano 14 Października 2008 co w końcu kupiłeś? była możliwość w radonie zmiany dampera? bo też zastanawiam się między tymi rowerami. Radon ma lepsza korbę no i jeżeli można zmienić damper to ja bym wybrał radona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titikoles Napisano 14 Października 2008 Udostępnij Napisano 14 Października 2008 To po prostu dobry niemiecki wyrób. Wyczynowy po "niemiecku" ale doskonały do codziennej jazdy. Polecam jednak stal pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirspider Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Krzych daj znać co i jak z rowerkiem. Bo też jestem z Krakowa i też myśle o tym Radnku Nawet bardziej niż o Cubie Jak nie kupiłeś to możemy iść razem i utargować więcej bo weźmiemy 2 sztuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaxp Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Ja posiadam rower Radona i mam 16 cali a mój wzrost to 163cm i pasuje mi idealnie. Wydaje mi się że będzie dla Ciebie zamała ta rama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirspider Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Niestety nie ma już 18-tek. Tylko 20-tki zostały Ktos ma namiar na w Radony w podobnej cenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaxp Napisano 24 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 w www.centrumrowerowe.pl są Radony ale na razie nie ma w tej cenie co Ty chcesz możesz się ich spytać kiedy będzie ten co Ty chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychSz Napisano 24 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Właśnie ja też tak jak Ty sirspider myślałem bardziej o Radonie. Tylko szkoda że tego dampera nie chcieli podmienić. Jak byłem na przymiarce w krakowie to te jedyne 16 cali wydawało mi sie troche jakby za mało. (Może dlatego że przyzwyczaiłem sie już do dużej ramy mojego obecnego roweru.) Skłaniałem sie bardziej do radona ale nie chciałem kupować bez przymiarki. A nie miałem za bardzo czasu jechać na przymiarke bo studia nie dają chwili wytchnienia. Ehh no i tak sie odwlekło że w końcu wykupili 18-tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirspider Napisano 24 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Karolaxp gdzie Ty tam widzisz Radon QLT T.O. Spezial Edition ? Bo ja chyba ślepy jestem, ale jakoś nie mogę znaleźć Krzych jak z gadałem z bike-center to mówili, że nie było by problemu z wymianą na jakiegoś DT dampera. Manitou nie mieli. DT już by był spoko w porównaniu do suntora Czyli poszukujemy Radon QLT T.O. Spezial Edition gdzieś w małopolsce najlepiej Ale może być też dalej. I to obojętne w którą stronę. patrzyłem u Czechów ale tam drogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychSz Napisano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Tak, ale wydaje mi sie że za tego dampera DT trzeba by było sporo dopłacić. A wstępnie planowałem żeby za dużo nie podnosić ceny. Dla porównania do tamtego cuba dostałbym już lepszego radiuma RL (w stosunku do suntoura) bez żadnych dopłat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirspider Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 hmm wydawało mi sie, ze odpisywałem tutaj, ale chyba mi prąd wyłączyli zanim zdązyłem wcisnąć dodaj odpowiedź Tak więc informuję, że kupiłem Radona. Ostatniego w bike-center. Pojechałem po niego 400km Opłacało się, jest cudowny Naprawdę piękny. Od paru lat na niego chorowałem i wkońcu go mam Pojechałem przymierzyć się do niego. Mam 180 wzrostu. 20cali okazała się odpowiednia. Tak, wolałbym 18-tkę ale wcześniej śmigałem na 19-tce i nie ma tak naprawdę jakichś sporych róznic. Tylko ta rura podsiodłowa jest dłuższa niż miałem poprzednio. Górna rura jest nawet krótsza niż miałem w 19-tce wcześniej. Niestety dla mnie CUBE nie wygląda dobrze (ten kolor malowania !! Aaaa !! czemu nie biały?? ) Za tę cenę chciałem, żeby mi się rower bardzo podobał. Aha i jak podjechałem osobiście to jeszcze troszkę cene utargowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.