Skocz do zawartości

[piasta] rozkręcanie i czyszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja przednia piasta (shimano 475) została zabrudzona piachem i kolo ma bardzo duze opory przy kreceniu oraz halasuje jak mlynek do kawy ;). Ktore cześci są rozkręcalne, na co patrzeć jeśli chodzi o zuzycie? Czy da sie odkręcic jakos ten dekielek, kopułkę która strasznie utrudnia dojście do kulek?

Napisano

No to w takim razie czeka mnie mozolne czyszczenie. Odkręciłem 3 i 5 dzisiaj i troche utrudniony jest dostęp do tych kulek i bieżni wewnętrznej. Myśle jednak że jeżeli kupię nowe konusy (na tych moich na bieżni są jakieś wgnioty) i wyczyszczę wewnątrz piastę z piasku to powinna działać. Ma ktoś może pomysł jak skutecznie ją wyczyścić ? Jeżeli miedzy spiralką gwintu na "Hub Axle" znajduje sie piasek to też go trzeba wyczyścić? Czy nie ma on wpływu na na pracę samej piasty?

Napisano

Najważniejsze żeby usunąć piach z kulek i konusów, sprężynek nie musisz pucować :D Ja stosuje do tego papier toaletowy, którym zbieram stary smar. Do dokładniejszego czyszczenia używam szmatki nasączonej benzyną ekstrakcyjną.

• Mod Team
Napisano

Ja to robie tak :

Rozkrecam piaste wiadomo, kazdy wie jak to sie robi :) nawet jak nie wie to innej mozliwosci zazwyczaj tam nie ma B)

wyciagam oś. Nie ma sensu całkowicie rozkrecac oski czyli drgiego konusa. Wyciągam uszczelniacze łozysk, wysypuje kulki na szmatke.

Kulki zazwyczaj wrzucam do pojemnika z ropą i czyszcze. szale łozysk czyli miski wycieram do sucha papierem czy tam szmatka co jest pod reka. konusy tez są dogłębnie czyszczone. Po wyczyszczeniu nalezy sprawdzic czy sa wżery na kulkach, jak sa kupic nowe, tak samo z konusami. misek najlepiej nie dotykac, tylko wyczyścic bo jak sie niedaj boze scentruje to masakra. Po ogledzinach składam do kupy, smaruje misku smarem, na nim osadzam kulki i składam w całość.

Wazne jest regulacja luzu. Ja to robie tak ze ustawiam minimalny luz taki ze jak skontruje nakretka, luz znika a oska sie kreci lekko :D

jak sie kiepsko skontruje to moze sie zrobic luz :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...