Xanagaz Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ostatnio coś mi trzeszczy w napędzie z przodu i tak po kolei szukam sobie przyczyny, teraz padła kolej na łańcuch. Ostatnio go skróciłem do 106 ogniw z poprzednich 110. W sumie piszę o tym dlatego bo wcześniej na dłuższym łańcuchu trzeszczenia nie było. Gdzieś tam czytałem, że jak łańcuch będzie za krótki to nie obsłuży wszystkich biegów, co to znaczy? Nie wskoczy na jakąś koronkę? Przecież to chyba niemożliwe? Oczywiście wykluczamy sytuacje ekstremalne. W sumie ten temat to kolejne ogniwo na mojej drodze eleminacji trzeszczenia, jak jest wystarczająco beznadziejny to można go usunąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufoludek Napisano 1 Października 2008 Udostępnij Napisano 1 Października 2008 A sprawdziłeś suport?? Bo pewnie to on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 1 Października 2008 Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Gdzieś tam czytałem, że jak łańcuch będzie za krótki to nie obsłuży wszystkich biegów, co to znaczy? Nie wskoczy na jakąś koronkę? Przecież to chyba niemożliwe? Może i obsłuży, ale czy chciałbyś tak jeździć: http://www.rower.com/images/bb_l/1462.jpg Oprócz suportu sprawdź pedały oraz korby czy nie są za słabo dokręcone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 1 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Wydawało mi się, że dźwięki idą z prawej strony (od napędu) więc przesmarowałem łączenie koprby z suportem, dźwięk pozostał. Niedawno zrobiłem to sam z drugą stroną i na razie nic nie skrzypi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 1 Października 2008 Udostępnij Napisano 1 Października 2008 A skoro skracałeś łańcuch to nie masz po tej operacji tzw. "sztywnego ogniwa"? Bo tak szczerze nie widzę związku jeśli nie jeździsz na jakichś ekstremalnie przekoszonych przełożeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.