Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Falujący wolnobieg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko od jakiegoś czasu po przerzuceniu na najmniejszy tryb dziwnie się jeździ tak jakby łańcuch nie do końca pracował równo. Ostatnio jak czyściłem rower zauważyłem falujący wolnobieg na piaście. Co może być przyczyną takiego efektu. Skrzywienie ośki ? faluje dość mocno. Różnic w pedałowaniu nie odczuwam gdy mam przerzucone na większe tryby.

pozdrawiam

MAX

Napisano

Tez tak mialem i serwis mi to naprawil. Akurat u mnie to byl wolnobieg, ktory wymienilem na nowa piaste i kasete. Natomiast ostatnio moj kumpel kupil SCOTTa i miedzy innymi tez zauwazyl taka przypadlosc. Pojechalismy do sewrisu, a serwisant powiedzial, ze kazda kaseta sie tak sie zachowuje i ze to specjalnie tak jest, bo to pomaga przy przerzucaniu lancucha... To powiedzial serwisant SCOTTa.

Napisano
Tez tak mialem i serwis mi to naprawil. Akurat u mnie to byl wolnobieg, ktory wymienilem na nowa piaste i kasete. Natomiast ostatnio moj kumpel kupil SCOTTa i miedzy innymi tez zauwazyl taka przypadlosc. Pojechalismy do sewrisu, a serwisant powiedzial, ze kazda kaseta sie tak sie zachowuje i ze to specjalnie tak jest, bo to pomaga przy przerzucaniu lancucha... To powiedzial serwisant SCOTTa.

Wg mnie tak nie powinno być wyraźnie źle się jeździ przy falującym wolnobiegu czy kasecie. zwlasza na ostatnim trybie (najmniejszym) gdzie to falowanie jest największe

Pozdrawiam

MAX

Napisano

Średnio się orientuję w budowie wolnobiegu ale takie objawy w przypadku kasety oznaczają luzy na ośce albo na bębenku. Podejrzewam że na wolnobiegu będzie podobnie :thanks: Ewentualnie może to być jeszcze skrzywienie ośki. A to że takie zjawisko jest NORMALNE i tak powinno być to czysta bzdura. Pan "serwisant" chyba jakiś lewy...

Napisano

no to juz wiemy zeby omijac serwis scotta szerokim łukiem :thanks:

falowanie wolnobiegu jest spowodowane krzywym nagwintowaniem piasty

Napisano
no to juz wiemy zeby omijac serwis scotta szerokim łukiem :thanks:

falowanie wolnobiegu jest spowodowane krzywym nagwintowaniem piasty

Tez tak mi się wydaje we wtorek jadę do serwisu żeby się upewnić, że masz racje pewnie czeka mnie wymiana napędu (kaseta + piasty + łańcuch i nie wiem czy nie korba bo już tez jest wiekowa a poza tym jak będzie kaseta na 9-o rzędowa to pewnie manetki tez. Przerzutka przednia do wymiany (uszkodzona) , tylną juz wymieniłem na LX.

Tak wiec szykuje się spory wydatek pytanie czy nie lepiej będzie kupic nowy model tak do 2,5k ?

Co myślicie ?

pozdrawiam

MAX

Napisano

Moja jakoś się nie porusza i działa prawidłowo :) Może i nie jestem serwisantem Scotta ale jak dla mnie falująca kaseta to EWIDENTNIE wina luzu lub krzywej osi. Ci serwisanci Was za przeproszeniem w jajo ładują... ;/

Napisano

Temat jest o ogórkach a Wy tu z parówkami wyjeżdżacie :)

Wyraźnie jest napisane o falującym wolnobiegu. Przy wolnobiegach jest to normalne zjawisko. Jeszcze nie widziałem takiego, który by nie pracował lekko na boki. Frytki i colę dla tego, który mi taki pokaże. Oczywiście jak takie bicie przekracza dopuszczalne normy to wtedy trzeba coś z tym zrobić. A kiedy przekroczy taką normę? Na takie pytanie to już trzeba samemu sobie odpowiedzieć. Zasada jest taka sama jak zawsze. Dopóki nic się nie dzieje złego to nie ruszamy.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Ja miałem tak samo,a więc wziełem klucz do odkręcania wolnobiegów i oskręciłem następnie wziełem gwożdzia i odkręciłem nie wiem jak to się nazywa ale dajmy że nakładke) i pamiętaj że mamy inny gwint i to wyciągnełem i sprawdziłem czy mam wszystkie kluleczki od łożyska i nie miałem i jak sobie skombinowałem kuleczki i włożyłem to już takich luzów nie było.

Ale pamiętaj że jak będziesz wykręcał ten środek to rób to nad miską bo jak ci wszytskie kuleczki wylecom to będziesz miał problem. :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Obawiam się że piasta jest zużyta otóż dzisiaj zakupiłem nową oś z konusami, koronkami i wolnobieg, niestety nowy wolnobieg dalej faluje jak na stary na starej ośce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...