Stif Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Mam pytanie czy da sie dorobic adapter do ramy ktora nie ma mocowania zacisku (takich dwoch otworkow z tylu). Adapter chodzi mi o jakies dospawanie lub dokrecenie tego adaptera, tak zeby dalo sie do tej ramy dokrecic zwykly zacisk tarczowy no i zeby troche podzialal. moze juz ktos probowal cos takiego wykonac/nabyc?? i wyniki tych prob pisalem juz podobny temat lecz cos bylo w nim nie tak i ... smietnik (niewazne) mam nadzieje ze ten juz jest dobrze napisany?? (bo nie wiem jaki powinien byc tytul) Szukalem czegos podobnego niestety nieznalazlem lub zle szukalem jesli jest tu cos takiego pls link
Ecia Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Teraz temat jest poprawnie zatytułowany - wiadomo, o co chodzi. A link do analogicznego tematu masz tutaj: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...t=0#entry493794. Pozdrówko rozwiewające wątpliwości
Stif Napisano 28 Września 2008 Autor Napisano 28 Września 2008 dzieki za link sa rozne rodzaje mocowania zaciskow hamulców tarczowych? chodzi mi o rozstaw, srednice srub ? moze to pomoze mam rame KROSS Hexagon v3 na kolach 26' rozmiar ramy... nie wiem xD (jest dosc niski :/) jesli tak podajcie ich nazy jezeli takie sa i powiedzenie mnijewiecej ktory jest najpopularniejszy z gory thx (ze sie ze mna meczycie )
Lobster Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Obecnie stosuje się 2 standardy mocowania hamulców - IS i PM. Nie ma znaczenia jaki będziesz miał w ramie, bo zawsze można dokupić adapter (rodzaj adaptera zależy także od wielkości tarczy hamulcowej, co oczywiste). Zamiast kupować taki, dosyć kosztowny i dosyć "druciarsko" wyglądający adapter, może warto dospawać mocowanie tarczy (+ odpowiednie wzmocnienie w tylnym trójkącie) ? Kawałek alu, dobry spawacz który potrafi spawać metodą TIG i gotowe
harry-peek Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Moj znajomy wlasnie sobie dospawal mocowani tarczowki i smiga bez problemu.
Stif Napisano 29 Września 2008 Autor Napisano 29 Września 2008 Ooo czyli da sie jakos to wykombinowac...? co to tylny trojkat i jaki kawalek alu tzn jak on ma wygladac? moze masz jakies foty/linki? jestem laikiem wiec... sorki za 2 pod rzad nie zdazylem edit klknac ;/ znalazlem cos takiego czy o takie cos chodzi bo to chyba taki adapter do zwyklej ramy bez seryjnego mocowania. takie cos mial bym wyrzezbic samemu?
Schwefel Napisano 29 Września 2008 Napisano 29 Września 2008 Mylisz się ta rama nie jest zwykła, po prostu ma demontowany adapter. Swego czasu Trek robił takie ramy.
Stif Napisano 30 Września 2008 Autor Napisano 30 Września 2008 :/ Czyli musze rzezbic? Super... nawet nie znam wymiarow srUb, otworow itd Jaka jest mozliwa najwieksza tarcza i gdzie powinien byc wtedy zacisk? jak bede wiedzial kilka informacji to sobie dorobie moze cos takiego (spawarka...) nie widzialem tarczowki z bliska (tylnej) prosze o mozliwe wymiary lub jakies pomoce
Miecho87 Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 Tu masz wszystko co Ci potrzebne, a jeśli to Ci nie wystarczy (tak, jeden rysunek) to nie zabieraj się za to, albo poproś kogoś, żeby Ci to zrobił od początku do końca. Rozmiar śrub itp. bzdety to pikuś w porównaniu ze zdzieraniem lakieru, obróbką skrawaniem (najlepiej CNC - choć jak masz pewne ręce to możesz w domu wiertarką, choć ja bym nie ryzykował) samego adaptera, potem spawania (nie żadną spawarką tylko porządnym TIGiem w osłonie argonu) po bardzo dokładnym zamontowaniu i późniejszym lakierowaniem ramy.
Stif Napisano 2 Października 2008 Autor Napisano 2 Października 2008 ooo wielkie dzieki nie wiem jeszcze jak to zrobie wiec... ale dziex
Stif Napisano 5 Października 2008 Autor Napisano 5 Października 2008 a da sie tak: kupil bym adapter ktory z tarcz np. 160 pozwala zalozyc 180 i ten adapter przyspawac? dalo by sie tak?
Miecho87 Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Jak już to taki na IS a nie na PM ten adapter, bo PM z tyłu to wyższa szkoła jazdy. Poza tym skoro masz rysunek z posta wyżej, to jak pomierzysz to będziesz wiedzieć czy może być czy nie, jednak ja bym się bał o coś takiego jak sam adapter bez żadnych wzmocnień.
Stif Napisano 5 Października 2008 Autor Napisano 5 Października 2008 kurcze... no chcialem sobie hydr tarczowke z tylu walnac ale nie mam tego mocowania. Szukalem taniej ramy na allegro (aukcja konczy sie w okolicach wt/sr) wiem moze uda mi sie bez spawania niczego. Jak nie wyjdzie z rama i nie wiem na razie kto mi spawnie cokolwiek, bede zawiedziony i to bardzo ;/
Mod Team bogus Napisano 5 Października 2008 Mod Team Napisano 5 Października 2008 Są specjalne adaptery umożliwiające zamontowanie tarczy która nie ma mocowania. Lecz jest to drogie rozwiązanie, bo taki adapter kosztuje około 200 zł.
Lobster Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Jak nie wyjdzie z rama i nie wiem na razie kto mi spawnie cokolwiek Zależy jaką masz tą "spawarke" o której pisałeś wcześniej. Jak miga to odpada, jak jakąś inwerterówke, to niektóre mają "w zestawie" juz uchwyty spawalnicze do spawania metodą TIG w osłonie gazu. Generalnie wycięcie takiego klocka alu to myślę że kwestia może godzinki max przy użyciu chałupniczych metod (alu baaardzo łato rzeźbić). Wszystkie potrzebne wymiary już masz, a najlepiej żebyś najpierw kupił hamulec z adapterem is, założył tarczą i możesz sobie wszystko dopasować. A koszt obsmarkania tego u kogoś kto się tym zajmuje to pewnie z 30 zł...
zabiel17 Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, otóż chciałbym bardzo założyć sobie hamulce tarczowe. I tutaj pojawia się pewien problem-w mojej ramie nie ma uchwytu na adapter, a ramy na pewno nie zmienię. Czy są jakieś rozwiązania tego problemu? Ktoś miał podobny i sobie z nim poradził-tylko nie piszcie,żebym zmienił ramę, albo założył hydrauliki tylko na przód. Otóż mam pewien pomysł- do dwóch dziurek w ramie, które są tak jak na zdjęciu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f86a7c71fc3ec439.html dokreciłbym dwie "blaszki" z dziurkami na adapter oczywiście żeby były w takiej odległości od siebie jaki ma rozstaw śrub adapter- co o tym myślicie? miałoby to wyglądać mniej więcej tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f38f1ad7a3745880.html blaszki mogłyby być montowane z dwóch stron żebym miał pewność,że nie odpadną. czy to dobry pomysł, sprawdzi się? moze macie co innego na myśli?
Miecho87 Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=43355
Duckbill Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Oj ja bym się chyba bał na czymś takim jeździć. Wydaje mi się że kiedyś widziałem jakiś adapter do mocowania hamulców tarczowych do rowerów bez uchwytów na nie ale niestety nie potrafię sobie przypomnieć gdzie. Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił czy na pewno potrzebne Ci są tarczówki. Są na rynku V-ki które również świetnie hamują (np. Avidy SD 7). No chyba że chodzi o tzw. szpan
Veldrinn Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 zabiel, przy pierwszym hamowaniu wyrwie ci te blaszki z mocowań Siły działające na mocowanie podczas hamowania są naprawdę spore Da radę przyspawać taki adapter. na pewnym nieistniejącym już forum rowerowym był opisany taki przypadek i wszystko działało. wymaga to jednak bardzo dużej precyzji i byle spawacz tego nie zrobi.
Miecho87 Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Tu też (tylko nie wiem gdzie - zdaje się, że albo w tym dziale albo w projektach) ktoś robił adapter - pamiętam, że ojciec mu przyspawał i jeszcze wzmocnienie pomiędzy dolnymi i górnymi widełkami, więc szukaj.
Mod Team Puklus Napisano 9 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2009 zabiel, jezeli zamiast jakiś blaszke zastosujesz płakosnik tak ze 3-4 mm grubości oczywiście odp. ukształtowany z otworami we wł. miejscu to bedzie dzialc biorac pod uwage ze to tylne koło i nie bedzie uzywane w extremalnych dziedzinach bedzie to ładnie pracowac.
zabiel17 Napisano 10 Kwietnia 2009 Napisano 10 Kwietnia 2009 Wiecie, myślałem oczywiście o czymś grubym-a słowa blaszka użyłem tylko dla nazwania tej rzeczy Tylko teraz jakie wymiary ma to mieć? ile musi wystawać ponad ramę? aha,i pytanie jeszcze jedno: dziurki na mocowanie zacisku mają być równo z ramą?? czyli np z dwoch stron walnąć ten płaskownik, a po środku adapter?
Miecho87 Napisano 10 Kwietnia 2009 Napisano 10 Kwietnia 2009 A przeczytałeś temat do którego został dołączony Twój? Bo jest tam taki jeden link do pewnego rysunku, na którym są odpowiedzi na wszystkie zadane w ostatnim poście pytania... http://www.hayesdiscbrake.com/pdf/Rear%20QR%20IS.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.