Skocz do zawartości

[Oswietlenie] Doradzcie co wybrac ok. 60 lux...

Kapitan

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczne od tego iz, o 1,5 roku jestem uzytkownikiem Sigmy Mirage Evo i trzeba dodac, ze wk... uzytkownikiem, ktory wywalil kase w bloto. Pierwszy raz sie tak nacialem i mam nadzieje, ze ostatni... Naprawde nie wiem, co ludzie widza i pisza majac na mysli jakosc, ale jezeli to jest "jakosc" to strach pomyslec co zreszta tego typu produktow. Dlaczego jestem tak zdzazniony? Ano zachcialo mi sie lampki na aku. Fajnie. od samego poczatku byly zgrzyty (ginace swiatlo), jak sie okazalo winne byly styki (na laczxeniach kabelkow). Podociskalem jakis czas bylo ok, pozniej juz bylo tylko gorzej... rozlaczajace sie swiatlo w ciemnym lesie, gdy tylko rower podskoczyl na korzeniu itp itd. Przejzdzilem rok, po gwarancji padl reflektor evo x pro (ten mocniejszy) Po prostu przestal sie wlaczac (prawdopodobnie przycisk), oczywiscie problemy z kablami byly coraz czestsze. Od marca tego roku jezdzilem juz na jednym evo (tym mniejszym). Akumulator zawsze ladowalem, gdy zapalala sie czerwona diodka na lampce. Po zimie to juz byla katastrofa (ponoc lampki na kazda pogode) IMO po jednym sezonie, troszku w deszczu i mgle mozna to wlozyc miedzy bajki... Po raz kolejny wczoraj podlaczylem aku do ladowania i oto ku mojemu zdumieniu maly relfektorek na naladowanym aku pokazuje - rozladowany akumulator! Oczywiscie swiatlo jest ledwo ledwo, nawet na pozycyjne, wiec nie wiem czy pie... akumulator czy rellektorek szlag trafil... Probowalem podpinac bezposrednio do akumulatrorka (zeby wykluczyc pier.. kabelki) i to samo - wskazuje rozladowanie aku. Teraz nie wiem czy aku padl, czy reflektor (jesli aku to wiecej jak 40 razy nie byl ladowany). Tak czy inaczej - dolina. Zostalem bez swiatla. Doradzcie, co kupic, zeby nie wtopic ponownie kasy. Zalezy mi na takim samym swietle, co najmniej takim jakie daje evo x pro (10W) czyli ~60 Lux. Widzialem sigme powerled, ale mam spore watpliwosci, czy nie bedzie to takie samo cudo jak mirage... Najpewniejsza to jakas basta horizon + axa hr traction, ale dynamo raczej odpada :-) Jakkolwiek z tej pary bylem zadowolony, a jezdzilem badziewnym jeszcze wowczas bikiem i nigdy mnie nie zawiodlo... Reflektor lepiej rozpraszal swiatlo niz ten maly evo.. a zarowke mial polowe mniejsza - 2,3W... Prosze o jakies typy.

Sigma PowerLed ma tę zaletę, że zasięg jest duży, za to tę wadę, że zdecydowanie brakuje światła po bokach. Jeśli odpowiada Ci samoróbka to weź lampkę od Toosha, jeśli nie to Sigma po zmianie kolimatora nie jest zła :D

Hmm, mozesz "naswietlic" temat? :-)

Hmm, mozesz "naswietlic" temat? :-)

Posłużę się linkiem: http://groups.google.pl/group/pl.rec.rower...61fafafb4fe054d .

Miałem Powerleda u siebie (do przetestowania), ale lampka się nie sprawdziła. Nie korzystam z czołówek i w lesie jazda z samym Powerledem nie była niestety komfortowa, mimo że zasięg duży, to snop światła zbyt wąski. Za to znajomemu, jeżdżącemu po szosie, jak najbardziej odpowiada...

Posłużę się linkiem: http://groups.google.pl/group/pl.rec.rower...61fafafb4fe054d .

Miałem Powerleda u siebie (do przetestowania), ale lampka się nie sprawdziła. Nie korzystam z czołówek i w lesie jazda z samym Powerledem nie była niestety komfortowa, mimo że zasięg duży, to snop światła zbyt wąski. Za to znajomemu, jeżdżącemu po szosie, jak najbardziej odpowiada...

Dzienks, ja glownie smigam po szocie, jednak mimo to np na samym mirafe evo x pro dziwnie sie szulem - faktycznie waski snop swiatla, a to co napisales potwierdza moje przypuszczenia co do powerleda... Osobiscie wole jednak bardziej rozproszone swiatlo...

hmm a co powiecie o Sigma Karma? Moze ktos sie wypowiedziec na jej temat? Ten sam typ co evo x pro, lub powerled?

Taa , zamiast tego na pewno lepiej kupić 2 Bocialarki , lub coś innego, rodzimych producentów :)

Zależy co kto lubi, np. wspomnianą Bocialarkę część osób chwali, a część gani (zwłaszcza uwzględniając cenę elementów składowych i cenę wyjściową): http://groups.google.pl/group/pl.rec.rower...957a1bb155a21ce .

Najlepiej to zrobić wszystko samemu - dokładnie wiesz co masz :)

Ale nie każdy ma możliwość złożenia, ponadto cena elementów składowych innych lampek, tez jest znacznie nizsza, niz wyrób finalny.

Zgadza się, nie twierdzę także że Bocialarka jest zła.

Postaw się tylko po stronie kupującego - o tym że akumulator nie jest nowy, że ładowarka jest przerobiona, bo w oryginale nie pasuje do 18650, chciałbym wiedzieć jeśli byłbym kupującym. Pomijam kwestię gwintów ;) Coś mi się także obiło o uszy, że driver jest ustawiony na 700mA, a nie 1A - kolejna różnica, o której kupujący powinien wiedzieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...