Skocz do zawartości

[piasty]DT Onyx - pęknięty korpus

mucher

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chwaliłem swoje koła no i doigrałem się - przy myciu roweru dziś zauważyłem, że korpus tylnej piasty jest nadpęknięty w okolicy szprych - tak jakby pękł nad otworem szprychy, a pęknięcie rozeszło się dalej. Zastanawiam się co teraz zrobić - czy najmniejszą częścią zamienną będzie cała piasta, czy da się jakoś skombinować skądś sam korpus.

A przy założeniu, że cała piasta do wymainy, co radzilibyście? 32 szprychy, tarcza (raczej 6 śrub, ale i CL może być od biedy), lekkie i wytrzymałe. Cena - do 300-400 zł (także importowane rzeczy ;))

• Mod Team
Napisano

No proszę DT również zdarzają się takie przypadki. Dobrze, dobrze bo już szła fama po forum, że one są takie niezniszczalne ;)

Napisano

Wszystko jest zniszczalne, zależy tylko, ile procent ulega uszkodzeniu, kup sobie poprostu ... taką samą , czyli - DT 370 , albo szukaj DT 340 - niedługo na niemieckim E-bayu będą wyprzedawać.

Napisano
A gwarancji na to nie masz?

Wiesz, prawie trzy sezony te koła zrobiły. Ale fakt faktem, wg mnie rzadkie uszkodzenie - zrozumiałbym problemy z bębenkiem czy łożyskami, ale pękający korpus to raczej rzadkie uszkodzenie.

A co do wymiany myślałem np. nad 240 lub 340. XTR chyba nie ma wersji na 6 śrub. W sumie wybieram sie za ocean znowu, wiec moze przywioze 240-tke za cene onyxa. Chyba zeby zapolowac na cale kolo ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...