Skocz do zawartości

[buty] SIDI - rozmiar mega kontra zwykły

Szosowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Sidi Bullet w wersji mega, bo zwykłe były trochę za ciasne.

Poza tym w jaki sposób ktoś ma Ci napisać jakie wrażenia z przesiadki, czy warto i jaka jest różnica. Jeżeli chcesz kupić to pofatyguj się do sklepu i przymierz na kopyto. Jak nie jedne to drugie.

Beznadziejny temat...

Gdybym mógł sobie iść do sklepu przymierzyć, to bym to zrobił - takich rozmiarów nikt na moim zadupiu w sklepie nie trzyma, a w promieniu 100km będzie mi ciężko znaleźć taki sklep.

Poza tym w sklepie wszystko jest wygodne... A w jaki sposób opisać? Już coś opisałeś.

Jeśli temat jest beznadziejny, to wyślij raport do opiekunów tego forum, niech go usuną, ot co :)

• 1 miesiąc temu...

witam,

stałem się posiadaczem buciszy sidi dominator. przerobiłem rozmiarówki, więc podzielę się tym dla potomności.

1. mam stopy o rozmiarze 40, ale sprzedawca powodowany doświadczeniem, ściągnął 41 i trafił idealnie. pamiętajcie o różnicy jednego rozmiaru.

2. brak wcześniejszych doświadczeń z tak zaawansowanym obuwiem wzbudzał we mnie niepokój w kwestii "ciasności". udało mi się, bo sprzedawca ściągnął do wypróbowania alternatywne rozmiary. mogłem na żywo "testować" 3 wersje:

- 41 normal

- 41 mega

- 41,5 normal

we wszystkich jest identyczna podeszwa (szerokość i długość) oraz identyczne wkładki (maja zresztą wytłoczone "41"). wziąłem ze sobą miarkę krawiecką i pomierzyłem wszystko. identyczne są również długości pasków-rzepów.

41 normal leżą mi idealnie na długość. mam wysokie podbicie, ale na wysokości klamerki i środkowego rzepa też idealnie. problem był w okolicy przedniego rzepa, za dużym stawem dużego palca do przodu (odrobinę za mało miejsca na palce, na szerokość).

im dłużej mierzyłem te różne rozmiary, tym mniej różnic wyłapywałem. i o ile różnice w skorupach były delikatnie dostrzegalne, to nie tam gdzie ja bym ich oczekiwał. na szerokość w palcach zmiany były na granicy ich wyłapania. na wysokości klamerki i środkowego rzepa bez zmian we wszystkich wersjach - zawsze miałem pod rzepem i klamerką taki sam dystans między bokami skorupy (tyle samo języka było widoczne). natomiast największa różnica jest w tym kawałku materiału, z którego jest wykonany nosek buta. w mega i połówce było po prostu za dużo miejsca nad końcówką palców, tak jakby były to buty dla kogoś z palcami równej długości (są takie?) i do tego grubymi. mega i połówka miały jakby większa plastikowa piętę, ale jakoś specjalnie tego nie odczułem, mimo, że mam specyficznie wystającą kostkę mocującą achillesa "do pięty" - zawsze mam punktowo wytarte zapiętki. zauważyłem też, że do identycznych podeszw, w modelu mega przyczepiono szerszą w palcach "podeszwę wewnetrzną", ktora powoduje, że wkładką można poruszać na boki - ma ona luz boczny wewnątrz buta, ale jak już pisałem, jakiegoś kolosalnego wzrostu komfortu nie odczułem.

najgorzej czułem się (z powodu tej dużej przestrzeni nad palcami) w wersji połówkowej. ostatecznie zostałem przy 41 normal - przymiarki większych wersji, tylko mnie utwierdziły, że całe to mega i połówki, to jakaś dziwota. teraz po prostu mam nadzieję, że butki ułożą mi się na stopach przez zimę. nie liczę na rozklapanie, ale swoistą "personalizację", która powinna się pojawić.

oczywiście tak znikome różnice w okolicach 41 nie muszą się powielać w okolicach 45, ale jeśli podeszwa i wkładka jest dokładnie ta sama, to nie ma co liczyć na cud. chyba, że mamy naprawdę ciasno, a jest parcie na sidi, to obowiązkowo sprawdzić na żywo.

myślę, że informacje te przydadzą się zapaleńcom mtb z mniejszych mieścin/wiosek, gdzie jedyna szansa na zakup, to internet. zresztą sam kupowałem w oficjalnym sklepie velo i nie jest standardem posiadanie tripletów tych butów do każdego rozmiaru - utopienie się z tak drogim towarem, to strzał w kolano dla sprzedawcy.

dziękując za wyrozumiałość i pomoc, pozdrawiam okeysport z opola za profesjonalne podejście do sprzedaży.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...