MCT Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam! Słowem wstępu, posiadam rower, który używam do codziennej jazdy. Jest on już dość mocno wyeksploatowany i na nowy sezon będę robić mały upgrade z części które posiadam plus oczywiście małe zakupy. Ponieważ 90% tras, które ostatnio pokonuje to szosa, nawet używam slicków, zastanawiam się, czy elementy, które za moment wymienię będą ze sobą współpracować. Manetki Deore/LX/XT z tylną przerzutką Tiagra/105/Ultegra. Czy przerzutka tylna Deore/LX/XT obsłuży kasetę Tiagra/105/Ultegra?? Może ktoś z forowiczów używa podobnych zestawów lub może zaproponować jakieś podobne rozwiązanie. Obecnie używam stary napęd Acera, który ma z tyłu największą zębatkę 27 i w tym sezonie chyba nigdy jej nie użyłem. Więc czysto "górski" napęd nie jest mi potrzebny. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Ja używam (właściwie na co dzień) kasetę Ultegra, która współdziała z przerzutką SRAM x9 i nie mam z tym żadnych problemów. Kilku znajomych też tą kasetę użytkuje z przerzutkami górskimi (głównie XT) i też nie narzekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 W przypadku szosowej kasety i górskiej przerzutki nie ma problemu, bo przerzutka do kaset MTB ma dużo większą pojemność niż wymagana dla kaset szosowych. W drugą stronę mogłoby to być nie możliwe już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Jezeli nie pchasz sie w gory to spokojnie mozesz ladowac szosowa kasete w bika. W zimowce mam stara kasete Sory 7s ze stara przerzutka Alivio i dziala bardzo dobrze, no i jest tania . Sam myslalem o wrzuceniu kasety Tiagry do gorala, ale starty w gorskich maratonach szybko mnie odwiodly od tego pomyslu. Okazalo sie ze najwieksze zebatki z tylu i mlynek przy korbie jednak sie przydaja . Ale jak w gory nie jezdzisz to pomysl jest ok. Z przerzutka szosowa juz wiekszy problem. Jezeli z dlugim wozkiem to ok, ale z krotkim to tylko pod warunkiem szosowej kasety i dwublatowej korby. W innym razie pojemnosci nie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Tak z ciekawości... Jak wyglądałaby sprawa współpracy przerzutek szosowych z górskimi manetkami? Będzie to działać, czy też przerzutki szosowe wymagają od manetek "wybierania" innych długości linki niż w mtb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 To zależy jakie przerzutki. Shimano ma tylko system 1:1 więc nie ma problemu, Sram ma manetki na 1:1 i 1:2 i przerzutki na 1:1 wiec tez nie ma problemu, natomiast ktoś kiedyś pisał, że miał problemy z przerzutką Campagnolo i manetki Shimano z nią nie współpracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 to chyba każdy wie Zapomniałem napisać, że interesowała mnie przerzutka przednia. Tak czy inaczej, już znalazłem to co chciałem na googlach: przednia szosowa "dwójka" nie będzie współpracować z manetkami mtb ze względu na inny punkt zaczepienia linki Co do "trójek" to nic się nie dowiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 tam tez linka idzie dołem , więc spasujesz tylko do ramy marina, poza tym dobrze mieć gripy z microindexem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 No właśnie problemem jest, że linki w większości ram MTB idą górą, a przerzutki przednie szosowe są ciągnięte od dołu... Przerzutki szosowe Shimano na trójzębtakową korbę działają z manetkami od MTB, ale wymaga to trochę finezji, cierpliwości i pomysłowości, bo ciężko to wyregulować, ale mi się udało kiedy ustawiłem przerzutkę lekko pod skosem względem zębatek. Fakt gripy z micro indexem załatwiają sprawę od ręki. Pytanie czy chcesz montować korbę szosową (z blatem większym niż 48 zębów) bo jak nie, to lepszym wyborem będzie przerzutka pod trekkinga jak choćby XT pod blat 48 z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szosowiec Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Uciąg manetek 9-rz. szosowych i górskich Shimano jest taki sam. 9-rz. komponenty napędu górskie i szosowe można mieszać. Shimano i Campagnolo będą ze sobą działać bez żadnych problemów, wystarczy drobna zmiana mocowania linki. W ten sposob mozna też ożenić 10-rzędowe manetki i 9-rzędową kasetę. Itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.