Skocz do zawartości

[pedały] spd

Royalonzo21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak oceniacie pedały pd-m540? I jakie buty byście polecili do nich w cenie max 260 zł. Czy może warto kupić tańszy model pd-m520? Jaka jest różnica pomiędzy tymi modelami? Dzięki z góry za odpowiedzi.

Napisano

Ja mam 520 i wg mnie szkoda kasy na 540, bo to jets to samo praktycznie:P A buty moze shimano M121? okolo 200 kosztuja i sa dobre;)

Wyszukiwarka nie gryzie:P Temat podobny juz byl;]

Napisano

1) M540 są lżejsze o ok. 30g, a M520 ważą 380g

2) M540 można zamontować tylko kluczem imbusowym, M520 mają dodatkowo miejsce pod klucz płaski

3) M540 można rozkręcić zwykłym kluczem plaskim, M520 mają specjalną plastikową nakrętke do której pasuje specjalny klucz

Sam mam M520 i nie narzekam. Do nowego roweru kupiłem M540, przeważyła mniejsza waga i brak tej plastikowej nakrętki.

Napisano

Tak, to jest ta specjalna nakrętka. Podobno można dostać do niej klucz za kilka złotych, ale ja jeszcze się tym nie interesowałem, bo pedałki działają bez zarzutu.

Napisano

Sorki że nie napisałem wszystkiego od razu, ale jeszcze jedno mi chodzi po głowie. Gdzie włożyć tego imbusa w 540, czy trzeba odkręcić odpowiednik tej specjalnej nakrętki z 520, czyli zdjąć pedał z osi, wkręcić oś i z powrotem wkręcić pedał na oś?

Napisano

Gniazdo pod imbus masz na końcu tej czarnej oski wychodzącej z korpusu pedała. W M540 tylko takim imbusem wkręcisz go w ramie korby. Chyba jest to imbus 8mm, u mnie pasuje on tez do śruby mocującej korby na kwadrat.

• Mod Team
Napisano

Temat poruszany setki razy zarówno tutaj jak i w dziale testów. Tak więc proszę abyś przejrzał archiwum.

Napisano

Odświeżam temat. Pytanie ciupke z innej beczki, ale związane z tematem. Czy w butach SPD można chodzić? Nie chodzi mi tu o chodzenie na niewiadomo jakie dystanse, ale czy można poprostu zejść normalnie z roweru zrobić sobie przerwe, przejść kilkadziesiąt metrów dróżką, wejść do sklepu? Czy nic się nie uszkodzi w tych zaczepach (blokach?). Pytanie może banalne i dla niektórych wręcz dziwne (denerwujące), ale naprawde się nie orientuje bo nigdy nie miałem doczynienia z takim rozwiązaniem, a chciałbym spróbować.

Napisano

Oczywiscie ze mozna, w tych MTB to da sie spokojnie chodzic sa tylko bardziej sztywne. W bloki sie nic nie stanie bo po bokach podeszwy jest guma ktora jest mniej wiecej na rowni z blokiem. Co innego w butach szosowych tam blokiem chodzi sie po podlozu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...