cre900 Napisano 21 Września 2008 Napisano 21 Września 2008 Kupiłem nowy rower i nie wiem co może być przyczyną wyraźnego bicia koła na bok ale też góra-dół i jednocześnie tarczy na boki, na tyle że nie mogę ustawić zacisku żeby w jednym kawałku obrotu nie ocierało o klocek. Odkręciłem tarczę, położyłem na stole i całą powierzchnią przylega idealnie do blatu, wydaje mi się że przy biciu rzędu może 1-2 mm (?) byłoby wyczuwalne skrzywienie. Dodam tylko, że opona może być trochę krzywa: jak jest taka linia, rowek w oponie przy obręczy, to na pewnym kawałku (z 20cm) chowa się on pod obręcz, zakładałem i ponownie pompowałem oponę 3 razy i nie wiem czy może to mieć tak wyraźny skutek. Gdyby nie tarcza hamulcowa, pewnie bym uważał za winną oponę a tak to nie mam pojęcia... Czy może być tak że jest krzywa piasta? http://pl.youtube.com/watch?v=yjD-GjT4K08
sebeq76 Napisano 22 Września 2008 Napisano 22 Września 2008 jeżeli kupiłeś nowy rower i masz gwarancję, to lepiej nie rób tego sam, tylko od razu oddaj do serwisu. możesz tylko pogorszyć sprawę, a potem powiedzą Ci, że to Twoja wina. Też miałem podobną sytuację z nowym rowerem, ale się uparłem na wymianę całego koła z innego, takiego samego modelu i teraz mam spokój.
Miecho87 Napisano 22 Września 2008 Napisano 22 Września 2008 A czy sama obręcz ma bicie? Na filmiku widać jakby miała, ale jakość nie powala. No i jaka to piasta? Prędzej niż skrzywienie piasty jako korpusu podejrzewałbym skrzywienie osi.
cre900 Napisano 22 Września 2008 Autor Napisano 22 Września 2008 Sprawa się o tyle zmieniła, że udało mi się za którymś dużo równiej założyć oponę, która jednak musi być trochę kopnięta i bicie zdecydowanie zmniejszyło się, obręcz prawie na pewno jest prosta. Natomiast przełożyłem tarczę przednią z tylną i przednia na tyle na bank ma spore bicie, natomiast tylna na przodzie chodzi prosto - wygląda na krzywą tarczę, ale nie mogę zrozumieć dlaczego położona na stole równomiernie przylega całą powierzchnią, kiedy powinno być to mocno wyczuwalne... Dostałem odpowiedź ze sklepu z informacją, że "zdarza się to czasami przy piastach na 6 śrub, że tarcza nierówno dociska do piasty, szczególnie przy piastach niższych grup, jak Deore i że można spróbować delikatnie nagiąć tarczę w miejscu gdzie dotyka klocka... a jeśli jest takie życzenie to wymienią tarczę na nową, ale prawdopodobnie na niewiele się to zda." No nic, zobaczę się ze znajomym z serwisu może i się okaże co dalej
tobo Napisano 22 Września 2008 Napisano 22 Września 2008 przy tarczy win zip zamontowanej na piascie mialem taki problem ze srednica otworu po srodku tarczy byla zbyt mala w stosunku do rantu na korpusie piasty, przez co przy probie dokrecania tarcza sie deformowala. pomoglo lekkie spilowanie powierzchni styku. zanim to zrobilem to tarcza po przykreceniu do piasty a pozniej odkreceniu wszystkich srub i tak trzymala sie na piascie.
sebeq76 Napisano 25 Września 2008 Napisano 25 Września 2008 zgadzam się, że lekkie wygięcie tarczy tam gdzie dotyka klocka może pomóc, miałem taki sam problem tydzień temu, i delikatnie odginając (ręcznie, na założonym kole) udało się osiągnąć efekt, że już nie bije. ale to jest operacja na własne ryzyko :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.