Skocz do zawartości

[koło] Bicie koła i tarczy

cre900

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem nowy rower i nie wiem co może być przyczyną wyraźnego bicia koła na bok ale też góra-dół i jednocześnie tarczy na boki, na tyle że nie mogę ustawić zacisku żeby w jednym kawałku obrotu nie ocierało o klocek. Odkręciłem tarczę, położyłem na stole i całą powierzchnią przylega idealnie do blatu, wydaje mi się że przy biciu rzędu może 1-2 mm (?) byłoby wyczuwalne skrzywienie. Dodam tylko, że opona może być trochę krzywa: jak jest taka linia, rowek w oponie przy obręczy, to na pewnym kawałku (z 20cm) chowa się on pod obręcz, zakładałem i ponownie pompowałem oponę 3 razy i nie wiem czy może to mieć tak wyraźny skutek. Gdyby nie tarcza hamulcowa, pewnie bym uważał za winną oponę a tak to nie mam pojęcia...

Czy może być tak że jest krzywa piasta?

http://pl.youtube.com/watch?v=yjD-GjT4K08

Napisano

jeżeli kupiłeś nowy rower i masz gwarancję, to lepiej nie rób tego sam, tylko od razu oddaj do serwisu.

możesz tylko pogorszyć sprawę, a potem powiedzą Ci, że to Twoja wina.

Też miałem podobną sytuację z nowym rowerem, ale się uparłem na wymianę całego koła z innego, takiego samego modelu i teraz mam spokój.

Napisano

A czy sama obręcz ma bicie? Na filmiku widać jakby miała, ale jakość nie powala. No i jaka to piasta? Prędzej niż skrzywienie piasty jako korpusu podejrzewałbym skrzywienie osi.

Napisano

Sprawa się o tyle zmieniła, że udało mi się za którymś dużo równiej założyć oponę, która jednak musi być trochę kopnięta i bicie zdecydowanie zmniejszyło się, obręcz prawie na pewno jest prosta. Natomiast przełożyłem tarczę przednią z tylną i przednia na tyle na bank ma spore bicie, natomiast tylna na przodzie chodzi prosto - wygląda na krzywą tarczę, ale nie mogę zrozumieć dlaczego położona na stole równomiernie przylega całą powierzchnią, kiedy powinno być to mocno wyczuwalne...

Dostałem odpowiedź ze sklepu z informacją, że "zdarza się to czasami przy piastach na 6 śrub, że tarcza nierówno dociska do piasty, szczególnie przy piastach niższych grup, jak Deore i że można spróbować delikatnie nagiąć tarczę w miejscu gdzie dotyka klocka... a jeśli jest takie życzenie to wymienią tarczę na nową, ale prawdopodobnie na niewiele się to zda."

No nic, zobaczę się ze znajomym z serwisu może i się okaże co dalej

Napisano

przy tarczy win zip zamontowanej na piascie mialem taki problem ze srednica otworu po srodku tarczy byla zbyt mala w stosunku do rantu na korpusie piasty, przez co przy probie dokrecania tarcza sie deformowala. pomoglo lekkie spilowanie powierzchni styku. zanim to zrobilem to tarcza po przykreceniu do piasty a pozniej odkreceniu wszystkich srub i tak trzymala sie na piascie.

Napisano

zgadzam się, że lekkie wygięcie tarczy tam gdzie dotyka klocka może pomóc, miałem taki sam problem tydzień temu, i delikatnie odginając (ręcznie, na założonym kole) udało się osiągnąć efekt, że już nie bije.

ale to jest operacja na własne ryzyko :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...