klimek012 Napisano 21 Września 2008 Napisano 21 Września 2008 witam, Jestem ciekaw waszych opini na temat tytanowych zacisków do MTB. Na przykład takich: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=2084 Głównie chodzi mi o ich wytrzymałość. Mam wątpliwości czy dadzą rade w Beskidach w rowerze na tarczach i z bikerem ważącym 80kg. Jeśli są jacyś użytkownicy podobnych zacisków będę wdzięczny za opinie.
Arkadius88 Napisano 21 Września 2008 Napisano 21 Września 2008 Eee... Tytan jest chyba najtwardszym dostępnym materiałem wykorzystywanym w budowie rowerów więc nie o co Ci chodzi mówiąc o obawach w sprawie wytrzymałości :| Na pewno wytrzymają więcej niż alu czy stal.
klimek012 Napisano 21 Września 2008 Autor Napisano 21 Września 2008 No nie konieczne i z tego powodu toczą się na przykład dysputy o stoswaniu tytanowych śrub w mostkach, sztycach czy adapetrach hamulców hydraulicznych. To stal, szczególnie ta wysoko cechowana, jest najbardziej wytrzymała. Niestety stalowe zaciski ważą średnio raz tyle co tytanowe. Jeśli się mylę poprawcie.
tobo Napisano 21 Września 2008 Napisano 21 Września 2008 przy bardzo wielu czesciach rowerowych skladajacych sie z elementow tytanowych umieszczona jest informacja producenta o obostrzeniach wagowych. spotkalem sie z taką informacją przy pedalach i osiach suportu. zakladajac ze zacisk kola nie jest imadlem do usztywniania łączenia koło/widelec/tylny trojkąt, ma przytrzymac koło na miejscu (oczywiscie mozna zacisnąć na pałe zacisk tak ze potrzebna jest przedłużka do otwarcia zacisku) to nie widze problemu by stosowac takie zaciski w kołach. sprawdz na stronie producenta czy oznaczenie mtb odnosi sie takze do koł pod tarczę.
grzegorz1974paszek Napisano 21 Września 2008 Napisano 21 Września 2008 Tu troche o KCNC http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?...sc&start=40
KtośTam Napisano 21 Września 2008 Napisano 21 Września 2008 stal cro-mo bije tytan na głowę w większości parametrów wytrzymałościowych potentaci w dziedzinie piast nie stosują tytanowych zacisków
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.