Skocz do zawartości

[oświetlenie] Mactronic DIF-1W lub MLF-1W, Kelly's RHL-6 lub RHL-12: która z tych lampek najlepsza?

Logan85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poczytałem trochę postów na forach oraz pl.rec.rowery i zastanawiam się jaką lampkę przednią wybrać. Znalazłem cztery moim zdaniem warte uwagi:

Matronic: DIF-1W lub MLF-1W

Kelly's: RHL-6 lub RHL-12

Wyczytałem, że CattEye wychodzi strasznie drogo w stosunku ilość światła/cena. Lampka ma być głównie pozycyjna, jednak czasami musze jechać drogami asfaltowymi bez latarni.

Matronic: DIF-1W lub MLF-1W

Polecam , wczoraj (dla testu) wlnąłem 20 km. po lesie (w godz. ok. 20-21) z MLF-1W (DIF daje tyle samo światła) , trasa - więksość droga leśna ,pewne odcinki - częściowo zarośnięta trawą przecinka miedzy drzewami a na niej koleiny- jak na lampkę za takie pieniądze - bardzo dobrze świeci - na drodze szutrowej spokojnie można jechać 30 km/h - w warunkach zarośniętej przecinki z głębokimi koleinami - trzeba zwolnić ale daje radę :)

Ja mam taką - białą http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=0...p=%&id=1068 byc może to jest to samo co Mactronic .. Swieci fajnie - bardzo równomierny , szeroki snop światła , jedyny minus - lampa spadła mi na podłoge i ukruszyło się to plastykowe zamknięcie -duzy gwint. Teraz lampe zamykam tasma klejącą.

• 2 tygodnie później...
No nie wiem, porównaj sobie w tym teście lampek jak świeci Mactronic DIF-1W, bo to to samo co MLF-1W, a jak Mactronic NDB-4W, która na dodatek jest tańsza.

Ostatnio również szukałem lampki do 50 zł i wybór właśnie padł na NBD-4W.

no widze... slepy nie jestem dif-1w swieci lepiej od ndb-4w

a moze ty jestes slepy

no widze... slepy nie jestem dif-1w swieci lepiej od ndb-4w

a moze ty jestes slepy

Niech ci będzie, ja jestem ślepy... :D

Wg. mnie lepiej świeci NDB-4W, daje mocniejsze światło. DIF-1W tudzież MLF-1W daje bardziej rozmytą plamkę.

I na przyszłość trochę kultury bo jeśli piszesz Ty, to piszesz z dużej litery (ja napisałem Ci specjalnie z małej).

NDB daje bardziej punktowe i mniej rozproszone światło, ale za to mocniejsze i spójrz, że oświetla lepiej od MLF/DIFa, który świeci bardziej owalnie, ale dając słabsze światło. Może przy wycelowaniu lampek w tę samą odległość MLF będzie oświetlał trochę dłuższy dystans, ale na obrzeżach będzie to tylko jakby poświata w której i tak niewiele zobaczysz, więc wychodzi na te samą długość snopa światła (szerokość jest taka sama) ale za to NDB świeci mocniejszym światłem.

I dla mnie to NDB lepiej świeci, jeśli Wy nadal uważacie, że to MLF lepiej świeci to spoko, każdy ma prawo do własnego zdania :D

Niech ci będzie, ja jestem ślepy... :D

Wg. mnie lepiej świeci NDB-4W, daje mocniejsze światło. DIF-1W tudzież MLF-1W daje bardziej rozmytą plamkę.

I na przyszłość trochę kultury bo jeśli piszesz Ty, to piszesz z dużej litery (ja napisałem Ci specjalnie z małej).

przepraszam

ze zdjec w tym linku wyglada dla mnie ze lepiej swieci dif-1w aka mlf-1w i chyba rozumiem czemu twierdzisz ze ndb-4w swieci lepiej tylko ja rozumuje inaczej

Quattro

Masz prawo błądzić ;) to w końcu twój problem ;) tylko przy okazji, nie usiłuj otumanić innych :D :

Sam snop światła nie jest jednorodny - silnie skupiony na srodku, następnie jest zdecydowanie ciemniej z dwoma świetlnymi okręgami (patrz zdjęcie niżej). Zbyd duza różnica w natężeniu światła pomiędzy środkiem a obrzeżem nie wpływa dobrze na komfort widzenia w ciemności. Lampka bardzo dobrze się sprawuje jako oświetlenie "pozycyjne" - do zaznaczenia naszej obecności na drodze.

Ten fragment testu jest specjalnie dla ciebie, a tu całość:

http://www.wrower.pl/testy/2008-Mactronic_NDB-4W.php

Ja jak stałem przed ciężkim wyborem lampki przedniej to zastanawiałem się cały czas nad modelem NDB-4W i DIF-1w.

Ostatecznie wybrałem NDB-4W i z wyboru jestem zadowolony - na jazde po asfaltach i drogach polnych swiatlo jest wystarczajace do jazdy w calkowitych ciemnosciach - jezdzi sie calkiem komfortowo. DIF-1w podobno dosyc szybko traci pelna moc swiecenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...