Logan85 Napisano 18 Września 2008 Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam Poczytałem trochę postów na forach oraz pl.rec.rowery i zastanawiam się jaką lampkę przednią wybrać. Znalazłem cztery moim zdaniem warte uwagi: Matronic: DIF-1W lub MLF-1W Kelly's: RHL-6 lub RHL-12 Wyczytałem, że CattEye wychodzi strasznie drogo w stosunku ilość światła/cena. Lampka ma być głównie pozycyjna, jednak czasami musze jechać drogami asfaltowymi bez latarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 dif-1w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Matronic: DIF-1W lub MLF-1W Polecam , wczoraj (dla testu) wlnąłem 20 km. po lesie (w godz. ok. 20-21) z MLF-1W (DIF daje tyle samo światła) , trasa - więksość droga leśna ,pewne odcinki - częściowo zarośnięta trawą przecinka miedzy drzewami a na niej koleiny- jak na lampkę za takie pieniądze - bardzo dobrze świeci - na drodze szutrowej spokojnie można jechać 30 km/h - w warunkach zarośniętej przecinki z głębokimi koleinami - trzeba zwolnić ale daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Ja mam taką - białą http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=0...p=%&id=1068 byc może to jest to samo co Mactronic .. Swieci fajnie - bardzo równomierny , szeroki snop światła , jedyny minus - lampa spadła mi na podłoge i ukruszyło się to plastykowe zamknięcie -duzy gwint. Teraz lampe zamykam tasma klejącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 MLF-1W ma bardzo porządną aluminiową obudowę zakręcaną na gwint z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Porównywałem Authora z tą http://www.ceneo.pl/727537 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Wiem z którą ją porównywałeś, ja piszę o MLF-1W bo taką mam (obydwie zresztą tańsze od tej z Velo) http://www.allegro.pl/item434656306_lampa_...w_nowa_f_v.html http://www.allegro.pl/item442571340_mactro...mocna_hurt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wandrzej Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Od kilku dni używam DIF-1W świeci o niebo lepiej od RHL-6(mam taką z logo m-wawe).DIF-1W świeci tak samo jak MLF-1W tu pomocny link http://www.wrower.pl/testy/2008-Mactronic_DIF-1W.php .Do takiej jazdy o której piszesz Mactronic DIF-1W lub MLF-1W na pewno się sprawdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logan85 Napisano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi, zdecydowałem się na MLF-1W. Zdam relacje jak tylko przetestuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logan85 Napisano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Jako pozycyjna - rewelacja, ale w całkowitej ciemności nie jest już tak różowo. Co prawda strumień swiatła jest dość szeroki, jednak najjaśniejszy fragment jest dosyć wąski. Ogólnie jednak jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 6 Października 2008 Udostępnij Napisano 6 Października 2008 i tak w tej cenie wybrales najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 6 Października 2008 Udostępnij Napisano 6 Października 2008 No nie wiem, porównaj sobie w tym teście lampek jak świeci Mactronic DIF-1W, bo to to samo co MLF-1W, a jak Mactronic NDB-4W, która na dodatek jest tańsza. Ostatnio również szukałem lampki do 50 zł i wybór właśnie padł na NBD-4W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 6 Października 2008 Udostępnij Napisano 6 Października 2008 No nie wiem, porównaj sobie w tym teście lampek jak świeci Mactronic DIF-1W, bo to to samo co MLF-1W, a jak Mactronic NDB-4W, która na dodatek jest tańsza.Ostatnio również szukałem lampki do 50 zł i wybór właśnie padł na NBD-4W. no widze... slepy nie jestem dif-1w swieci lepiej od ndb-4w a moze ty jestes slepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Października 2008 Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Nie da się ukryć, że ndb -4w świeci gorzej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 7 Października 2008 Udostępnij Napisano 7 Października 2008 no widze... slepy nie jestem dif-1w swieci lepiej od ndb-4wa moze ty jestes slepy Niech ci będzie, ja jestem ślepy... Wg. mnie lepiej świeci NDB-4W, daje mocniejsze światło. DIF-1W tudzież MLF-1W daje bardziej rozmytą plamkę. I na przyszłość trochę kultury bo jeśli piszesz Ty, to piszesz z dużej litery (ja napisałem Ci specjalnie z małej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Października 2008 Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Skupione w jednym punkcie światło jest dobre do latarki, a nie do roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 7 Października 2008 Udostępnij Napisano 7 Października 2008 NDB daje bardziej punktowe i mniej rozproszone światło, ale za to mocniejsze i spójrz, że oświetla lepiej od MLF/DIFa, który świeci bardziej owalnie, ale dając słabsze światło. Może przy wycelowaniu lampek w tę samą odległość MLF będzie oświetlał trochę dłuższy dystans, ale na obrzeżach będzie to tylko jakby poświata w której i tak niewiele zobaczysz, więc wychodzi na te samą długość snopa światła (szerokość jest taka sama) ale za to NDB świeci mocniejszym światłem. I dla mnie to NDB lepiej świeci, jeśli Wy nadal uważacie, że to MLF lepiej świeci to spoko, każdy ma prawo do własnego zdania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 7 Października 2008 Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Niech ci będzie, ja jestem ślepy... Wg. mnie lepiej świeci NDB-4W, daje mocniejsze światło. DIF-1W tudzież MLF-1W daje bardziej rozmytą plamkę. I na przyszłość trochę kultury bo jeśli piszesz Ty, to piszesz z dużej litery (ja napisałem Ci specjalnie z małej). przepraszam ze zdjec w tym linku wyglada dla mnie ze lepiej swieci dif-1w aka mlf-1w i chyba rozumiem czemu twierdzisz ze ndb-4w swieci lepiej tylko ja rozumuje inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Października 2008 Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Quattro Masz prawo błądzić to w końcu twój problem tylko przy okazji, nie usiłuj otumanić innych : Sam snop światła nie jest jednorodny - silnie skupiony na srodku, następnie jest zdecydowanie ciemniej z dwoma świetlnymi okręgami (patrz zdjęcie niżej). Zbyd duza różnica w natężeniu światła pomiędzy środkiem a obrzeżem nie wpływa dobrze na komfort widzenia w ciemności. Lampka bardzo dobrze się sprawuje jako oświetlenie "pozycyjne" - do zaznaczenia naszej obecności na drodze. Ten fragment testu jest specjalnie dla ciebie, a tu całość: http://www.wrower.pl/testy/2008-Mactronic_NDB-4W.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 8 Października 2008 Udostępnij Napisano 8 Października 2008 waziutki dysk ktory daje ndb nawet jesli jest mocniejszy niz dysk dfi to i tak sam dysk nic nie daje liczy sie rownomiernosc oswielenia calej wiazki swiatla i dlatego ndb jest gorsze od difa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 10 Października 2008 Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Ja jak stałem przed ciężkim wyborem lampki przedniej to zastanawiałem się cały czas nad modelem NDB-4W i DIF-1w. Ostatecznie wybrałem NDB-4W i z wyboru jestem zadowolony - na jazde po asfaltach i drogach polnych swiatlo jest wystarczajace do jazdy w calkowitych ciemnosciach - jezdzi sie calkiem komfortowo. DIF-1w podobno dosyc szybko traci pelna moc swiecenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsas Napisano 10 Października 2008 Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Lampka z 1 W diodą jest OK. Miałem ją do testów i polecam ją jest wystarcająco mocna do szybkiej jazy po asfalcie, a w terenie również dobrze się spisuje. Za tę cenę nic lepszego nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.