Skocz do zawartości

[pianka do nurkowania]

Desperados

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tym temacie to mój ojciec by się sporo wypowiedział ;)... Jest zapalonym nurkiem od 20 roku życia :) i nawet ma mistrzostwo polski w łowiectwie podwodnym swobodnym.

Ogólnie jeżeli chcesz popływać w naszych jeziorach to w przełomie kwiecień maj (w zależności od ogólnej pogody) woda zaczyna nabierać już jako takiej temperatury, także spokojnie wystarczy pianka 5mm. Jeżeli jesteś zmarźlak to 5,5 mm :P . 7 mm to już jest gruba pianka i w miesiącach wakacyjnych będzie Ci za gorąco.

No i to co jest w sumie ważne...idź do sklepu gdzie klejona jest pianka na miarę. To jest ważne aby pianka była odpowiednio dopasowana. Jak będzie za luźna to będzie Ci zimno w wodzie jak za ciasna to jest gorsze krążenie a po nurkowaniu gwarantuje że sam nie zdołasz ściągnąć pianki :P

No i jeszcze jedno, w sumie najważniejsze...to jest bardzo kosztowny sport i jeżeli chcesz sprzęt nawet średniej klasy to jest to spory wydatek. Nie warto kupować tanich rzeczy bo są poprostu kiepskie :angry2: .

Na takiw miarę doby strój z płetwami i maską musisz liczyć koło 2-3 tysięcy zł.

Natomiast jak chcesz nurkować z busolą to cały osprzęt wyjdzie 10 tysięcy i wzwyż (nowy).

Napisano

Wiem o tym wiem, chodzi mi o piankę mokrą jak na razie, za 500 zł za samą piankę myślę że na razie wystarczy, o butli i tych innych rzeczach na razie nie myśle potrzebna mi sama pianka :angry2: Hmm, może i ciężko dowiedzieć sie coś ale może zawsze się ktoś znajdzie :)

GZA20 no to gratulacje dla Twojego Taty ;)

Napisano

No o tych piankach co pisałem to są pianki mokre ;) . Gdybyśmy rozmawiali o piankach suchych to cena byłaby znacznie wyższa :P .

No i co do samej pianki...to nie bardzo rozumiem...chcesz piankę i nic poza tym? A płetwy, maska i fajka? Bez tego raczej cięzko z nurkowaniem :P . No i co konieczne to pas balastowy bo nie zanurkujesz bez niego :P .

Jeśli chcesz coś tańszego to minimum to raczej 700 zł tylko to już nie jest na wymiar. Trzeba przymierzyć kilka rozmarów i sprawdzić który byłby najlepszy. A gdybyś brał płetwy to tu trzeba raczej brac te droższe. Takie płetwy po 100zł lub mniej stają się strasznie sztywne w zimniejszej wodzie i komfort pływania nie jest zbyt wysoki :angry2:

A jeśli chodzi o maskę to trzeba pamiętać żeby przed nurkowaniem napluć porządnie do niej i to rozsmarować i wypłukac :P:) .

Może i jest to obrzydliwe ale po tym zabiegu nie będzie parować :P

Napisano

Nie sprecyzowales czy chodzi o nurkowanie w ABC(maska, fajka,pletyw), czy o nurkowanie w akwalungu. A to zmienia dosc istotnie nasze rozwazania

Mianowicie:

-nurkowanie z ABC, spokojnie 5mm ci wystarczy, poniewaz w tym sprzecie nie bedziesz schodzil ponizej termokliny(granica miedzy zimna a cieplo warstwa wody w jeziorze)

-natomiast przy nurkowaniu w akwalungu i schodzeniu ponizej termokliny(w roznych zbiornikach i o roznych porach roku jest roznie, ale powiedzmy ze od 5-10m mozna sie jej juz spodziewac:) 5mm bedzie zdecydowanie za malo. Praktycznie jedynym sensownym rozwiazanie(jezeli chodzi o pianki, suchy skafander to inna sprawa) bezdzie pianka 7+7mm czyli kombinezon na cale cialo+kamizelka.

No i pamietaj ze dopasowane 5mm bedzie cieplejsze niz niedopasowane 20mm :P

Napisano

a nie wzięliście pod uwagę faktu że @Desperados np wybiera się na jakiś obóz, kurs czy "coś", gdzie będzie miał dostęp do 'sprzętu' więc obecnie potrzebuje jedynie odpowiednio skrojonej pianki??

A może po prostu wybierzesz się do sklepu specjalistycznego(lub jakiegokolwiek decathlona) i tam popatrzysz, pomacasz co mają?? nawet nie wspomnę o tym że można zajrzeć na fora dla nurkujących/ stronki o nurkowaniu itp

Napisano

5mm za mało przy 5-10 metrach ;):):) .... Na takie głębokości schodzi się na bezdechu i grubość takiej pianki spokojnie wystarczy. Co innego gdyby miał schodzić z aparatem na 15-20 metrów i przebywać tam przez conajmniej 30 minut wtedy poprostu zmarźnie. Ale jedna ważna rzecz..w naszych jeziorach nie ma po co schodzić na więcej niż 10 metrów........ No chyba że są to sztuczne bardzo czyste zbiorniki gdzie można pooglądać jakieś wraki na dnie.

A co do kursy gdzie sprzęt jest dostępny....to uważam że oprócz własnej pianki to maska i fajka również powinna być własna.

Nurkowanie ABC nie obejmuje pianki :D

7mm pianka absolutnie nie jest praktyczna :P . Jak woda jest zimna to owszem jest cieplejsza i jest ok..ale w w miesiącach gdy woda będzie już ciepła w 7 mm piance można się okropnie zgrzać :D . Najlepiej kupować na polskie jeziora 5-5,5mm. Gdy woda jest zimniejsza wystarczy włożyć pod piankę podkoszulek i bieliznę i jest to wystarczające....natomiast kiedy woda się w miarę ogrzeje to 5 mm jest idealne.

Nawet teraz kiedy woda jest już zimna ojciec nurkuje w 5 mm piance. JAk ostatnio go spytałem czemu nie ubierze 7 to stwierdził że się za bardzo spoci. I 7 ubierze dopiero w połowie pażdziernika :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...