Skocz do zawartości

[czapki] porównanie dwóch typów

npoprostu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czapka za 39 zł: http://www.allegro.pl/item440231470_czapka..._krajek_pl.html

i czapka za 69 zł: http://allegro.pl/item435304592_czapka_pod...indstopper.html

W czym ta droższa czapka jest lepsza, że jest droższa? Czy myślicie, że warto, abym wydał 69 zł na tę czapkę, czy też może powinienem poszukać czegoś lepszego?

I pytania ogólne dotyczące czapek pod kask: od jakiej ceny zaczynają się dobre czapki? Od jakiej ceny zaczynają się bardzo dobre czapki? W jakiej cenie są badziewia, na które nie warto wydawać pieniędzy? Czy Biemme to markowa firma (jeśli tak, to na ile markowa? Aż tak markowa jak w przypadku rowerów Trek, tak średnio, Kellys, czy zaledwie tak jak Author?)

Napisano
Czy Biemme to markowa firma

tak, biemme to markowa firma. zbyt markowa by była ogólnie znana. znaczy nierowerzystom:)

ale sam napis to nie wszystko, ważne jest co w tej czapce jest. ja posiadam czapke Briko ( też markowa a mało w śrud ogółu znana ). wykonana cała z Windstopera, kosztująca ( kiedyś ) 49pln. sprawdza się doskonale. lekka, cieńka, doskonale chroni przed wiatrem. była też wersja właśnie taka jak to Biemme z alle z membraną tylko z przodu-trochę tańsza.

no właśnie ta membrana...

Windstoper był pierwszy. poza tym jest to Gore czyli obaw o jakość i działanie nie powinnien nikt w stosunku do niego mieć. jak jest z materiałami innych producentów??? no tu to musiałbyś już sam sprawdzić:D

na pewno jeśli chcesz oryginalnego Windstopera można go kupić taniej. a ta czpka Biemme z aukcji... nie wiem ile kosztuje w sklepie ale kiedyś widziałem podobną tego producenta i była trochę tańsza... pewnie materiał inny???

Napisano

Już zamówiłem Biemme :-) Lubię mieć pewność; nie lubię ryzykować. Ciekawe jak ta czapka sprawdzi się przy jednocześnie 5 stopniach, dużej wilgotności powietrza i do tego, przede wszystkim zresztą, bardzo silnym wietrze...

Napisano
kominiarka?...polecam sklepy turystyczne - jest duzo taniej i lepiej jakosciowo

kominiarka spoko ale na naprawdę spore chłody coby polika nie marzły. jak dla mnie czpka w zupełności wystarcza. no i to że w kominiarce ( i to takiej z otworem na nos/usta ) okulary mi zaparowywują :/

zakupy w sklepach ze sprzętem turystycznym jak najbardziej :D zwlaszcza po sezonie gdy na wiosnę zostaje trochę czapek, bielizny itp. i chcą się tego pozbyć :rolleyes:

a ta biemme czapka. zależy z czego jest zrobiona. jeśli to jakiś polar a przód dodatkowo windstoperem przed wiatrem osłonięty to przy 5st celcjusza powinna dać radę ;) jeździłem już w niższych temperaturach i sama membrana to troche mało gdy słupek rtęci schodzi poniżej zera. ale też straszny zmarzluch jestem więc może to dlatego :P

Napisano
Ciekawe jak ta czapka sprawdzi się przy jednocześnie 5 stopniach, dużej wilgotności powietrza i do tego, przede wszystkim zresztą, bardzo silnym wietrze...

Sprawdzi się zapewne bardzo dobrze, chociaż może być w niej przy takiej temperaturze trochę ciepło.

Ta czapka Accenta jest na pewno bardzo dobra - ciepła i wiatru nie przepuszcza.

Osobiście czapki nie stosuję, gdyż uważam że lepszą opcją jest opaska lub kominiarka.

I tak na temperatury 5 - (-5) stosuję kominiarkę z mikropolaru za 13 zł, a w temperaturach (-5) - (-20) na uszy idzie opaska Accenta a na szyję szal.

Napisano

Czapka Biemme jest OK ,ale podczas dużego wysiłku będzie ci w niej za gorąco ,a to dlatego że paradoksalnie jest ona w całości wykonana z Windstoppera. Biemme to dobra marka ,choć są lepsze np. Mammut. Czapka pod kask tej firmy wykonana jest z cienkiego ,świetnie oddychającego fleecu ,a wyrażnie zaznaczone nauszniki są z Windstoppera. I to wystarczy. W czasie jazdy na przemarznięcie narażone są tylko uszy ,podczas gdy sama czacha aż dymi z gorąca (zwłaszcza jak się ma bujną grzywę jak ja :P ) Jakość wykonana na najwyższym poziomie. Po prostu Swiss Quality. Cena 69 PLN ,o ile mnie pamięć nie myli.

Napisano

Posiadam czapke Biemme od kilku sezonów i daje spokojnie rade od -5 do 5. Tył czapki jest zrobiony z innego materialu także czacha nie ma problemow z odparowaniem na podjazdach, a na zjazdach można cisnąć w dół bez obaw, że coś nam z głowy wywieje.

Napisano

Polecam czapkę pod kask http://tiny.pl/8457

Nie jest to firma typowo "rowerowa" więc grupa ortodoxów nie kupi ;) . Polecam również sofshellowe kurtki mammuta i innych dobrych firm. Techniczna odziez wspinaczkowa doskonale nadaje się na rowerowa jazdę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...