Skocz do zawartości

[hydraulik] Hayes 9

Radziu941

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem hydraulika Hayes'a 9. Na alledrogo znalazłem 2 aukcje różniące się dosyć znacznie ceną.

1. http://www.allegro.pl/item436802849_hayes_..._203mm_tyl.html - tarcza 8"

2. http://www.allegro.pl/item437484151_hamulc...x_nine_tyl.html - tarcza 6"

Czy różnica w cenie - 100zł może być spowodowana przez rozmiar tarczy? Druga, tańsza aukcja różni się klamką i napisem na zacisku...

Czy to może być jakąś podróba? Co o tym sądzicie, który wybrać? Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam Radziu941

Ps: Jeżeli był już ten temat, proszę usunąć. Jednak szukałem, ale nie znalazłem...

Te za 190 zł są nowsze od tych za 290. Ale różnice w nich są tylko kosmetyczne (inne napisy na zacisku i obudowie kalmki, inna klamka), działają tak samo (wg mnie zupełnie dobrze). Cena zupełnie ok, sam sprzedawałem te hamulce w podobnych cenach.

Różnica między nimi powinna wynosić około 50 zł, a ten drugi jest trochę tańszy bo tak jak koleś na aukcji pisze kupił go ale mu nie pasuje i go odsprzedaje...

Lepszy zdecydowanie na przód. Czemu ? Podczas hamowania (szczególnie z górki) przednie koło ma lepszą przyczepność, jest bardziej dociążone, a tylne jest w znacznym stopniu odciążone. Dlatego z przodu powinien być dobry hebel bo to on będzie pracował ciężej, a na tylnym kole w zasadzie każdy solidny hamulec będzie wystarczająco dobry.

Ponadto na przód warto dać większą tarczę (szczególnie jeśli masz trochę "cięższy" sprzęt i lubisz szybkie zjazdy. Dobrym pomysłem dla lżejszej osoby jest 185 z przodu i 160 z tyłu.

Oczywiście zależy to też od Twojgo stylu jazdy. Do DH można nawet pokusić się o 220 przód i 200 tył, ale do "normalnej" jazdy oczywiście nie ma to większego snesu :unsure:.

Sam z przodu mam założonego Hayesa Maga, a na tyle siedzi starutki comp, który w zupełności daje radę :P.

A z dwóch wymienionych przez Ciebie hamulców na przód wsadziłbym Juicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...