tysiu Napisano 25 Listopada 2008 Napisano 25 Listopada 2008 Zostało mi jeszcze wysiłkowe do zrobienia i echo. Nie zaszkodziło by Ci też odwiedzić pulmonologa i zrobić spirometrię.
Dornif Napisano 10 Grudnia 2008 Napisano 10 Grudnia 2008 Albo zrobić test drogowy i na HRmax, to nie jest dużo roboty, a wyniki na pewno dużo pewniejsze niż jakikolwiek wzór.
Drozdzu5 Napisano 19 Grudnia 2008 Napisano 19 Grudnia 2008 To ja jestem ciekaw co powiecie na moje tętno. Jak sobie np. teraz siedzę, to mam cały czas ok. 75. (ze skokami do stanu od 64 do 89), gdy wstanę to wzrasta do ok. 95, czasem nawet 100. Trenuję tak na poważnie od 5 tygodni (okres przygotowawczy), ale od kilku lat już sporo jeżdzę, szczególnie latem - kilka dość długich wypraw rowerowych mam za sobą. Zastanawiam się czy te dość znaczne skoki po zmianie pozycji z siedzącej na stojącą (czasem nawet o ok. 30 uderzeń/min.) nie są powiązane z czymś, czego często doświadczam - zjawiska tzw. mroczków przed oczami. Lekarz kardiolog powiedział mi, że takie zjawisko jest czymś normalnym i różni ludzi różnie z tym mają. Z drugiej strony - moje badania EKG wykazują dość niskie tętno spoczynkowe (wtedy na ogół między 55 a 65 BPM) i lekarka twierdziła, że jestem wytrenowany i dlatego. Tak więc jakieś sprzeczności w tym są: mam już w miarę wytrenowane to serduchu czy wręcz przeciwnie? Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Dornif Napisano 20 Grudnia 2008 Napisano 20 Grudnia 2008 Ja też mam wysokie tętno ortostatyczne i nie wiem z czego wynika. Miałem pół roku temu EKG i holtera, ale nie wskazał żadnych zaburzeń. Test ortostatyczny to podstawowy test zmęczeniowy i, z tego co słyszałem od trenera, powyżej 20 wskazuje na duże zmęcznie, pow 30 - na początki przetrenowania. Ja średnio mam koło 25, po ciężkim treningu np 35, a poniżej 20 jak jestem w idealnej dyspozycji. Nie mam pojęcia, dlaczego tak wysoko.
nagast Napisano 20 Grudnia 2008 Napisano 20 Grudnia 2008 różnica 25 to normalna dyspozycja wg tego testu : http://bieganie.pl/?show=1&cat=43&id=261
Dornif Napisano 20 Grudnia 2008 Napisano 20 Grudnia 2008 Może podawał mi swoje wartości, z latami treningu pewnie to się trochę zmienia.
Artro Napisano 21 Grudnia 2008 Napisano 21 Grudnia 2008 [...]Mam problem z wysokim pulsem przy wysiłku fizycznym i tym, że wysokie tętno spada mi powoli po zakończeniu wysiłku, no i jest to raczej objaw nie wytrenowania organizmu tylko, że tak już jest od około 2,5 roku jak jeżdżę na rowerze i nic się nie poprawia, może minimalnie. I już poprostu wszystko sprawdzałem, przez to, że pochłaniam wielki ilości jedzenia, bardzo szybko robi mi się gorąco (generalnie ludzie jeszcze chodzą w bluzach jak ja już na krótki rękaw) oraz w ogóle nie tyję (60-62kg przy 178cm wzrostu cały czas). Miałem próby wątrobowe, poziomy hormonów tarczycy itd wszystko jak u młodego boga a i tak coś jest nie tak ;/[...] Bez obrazy, ale czy ty czasem nie masz jakiegos pasozyta typu tasiemiec? Byc moze to jest powodem podwyzszonego cisnienia. Ja bym zrobil badania kalu pod katem pasozytow Zbyt wysokie cisnienie moze doprowadzic do uszkodzenia naczyn krwionosnych i ew. wylewu, i przewaznie nadcisnienie wiaze sie z dozywotnim braniem lekow... To ja jestem ciekaw co powiecie na moje tętno. Jak sobie np. teraz siedzę, to mam cały czas ok. 75. (ze skokami do stanu od 64 do 89), gdy wstanę to wzrasta do ok. 95, czasem nawet 100. Trenuję tak na poważnie od 5 tygodni (okres przygotowawczy), ale od kilku lat już sporo jeżdzę, szczególnie latem - kilka dość długich wypraw rowerowych mam za sobą. Zastanawiam się czy te dość znaczne skoki po zmianie pozycji z siedzącej na stojącą (czasem nawet o ok. 30 uderzeń/min.) nie są powiązane z czymś, czego często doświadczam - zjawiska tzw. mroczków przed oczami. Lekarz kardiolog powiedział mi, że takie zjawisko jest czymś normalnym i różni ludzi różnie z tym mają. Z drugiej strony - moje badania EKG wykazują dość niskie tętno spoczynkowe (wtedy na ogół między 55 a 65 BPM) i lekarka twierdziła, że jestem wytrenowany i dlatego. Tak więc jakieś sprzeczności w tym są: mam już w miarę wytrenowane to serduchu czy wręcz przeciwnie? Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Chlopie to jest normalne i nie masz sie absolutnie czym przejmowac Czasami zwykle wejscie po schodach moze spowodowac cisnienie 150 Ja tak czasami mam, ze jak dlugo siedze w jednej pozycji w glebokim fotelu (po jakims dlugim filmie), to jak wstane to wogole mam bialy obraz przed oczami i chwilowa uczucie dusznosci, ale jest to spowodowane nagla zmiana pozycji (tetnice nie zdarzaja rozprowadzic krwi po organizmie) Zauwaz, ze gdybys stopniowo wstawal, taka sytuacja nie mialaby miejsca. Jest to spowodowane nagla zmiana pozycji np. z poziomej do pionowej
Specus Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Ja to mam znowu spoczynkowe w normie, tylko że wynik testu ortostatycznego (kontrola zmęczenia) mam cały czas za wysoki - różnica wynosi ponad 30 ;-( taki wysoki wynik utrzymuje się już przez kilka miesięcy. To świadczy o zmęczeniu. Co robić żeby było mniej np. 20-25? Zwyczajnie odpoczywać? Spać, leżeć, nie trenować itp., czy może jakiś lekki trening może tu coś zmienić? Proszę o radę. To już dla mnie jest trochę uciążliwe bo za długo trwa... ;/
Patriota Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 tentno wysokie powyżej progu melkowego( dobrze mówie ?) powoduje zakwaszenie i załóżmy próg masz 158 przekraczasz 45 min pociągniesz i zgonik brak mocy. Wtedy prowdzi sie trenigi 3 godziny minimum bardzo spokojne puls załóżmy 20 takie pytaknie. Jednak ty zaczynasz kręcić bo wsumie co to 2 sezony i możliwe że poprostu jesteś nie wytrenowany. musiał byś napisać ile godzin miesięcznie jeździsz tak bedzie najlepiej, *120 *pykanie sorry to z pośpiechu
Kubusiowa Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Ja przy wzroście 182 według lekarzy mam nadciśnienie nie pamiętam dokładnie, ale coś w granicach 90-95 w spoczynku, jak zaczynam się ruszać to na szczęście nie mierzyłam. Wystarczy, że się troszkę zdenerwuje lub zawstydzę, a czuję jak ciepło uderza mi na poliki i jestem czerwona jak burak, tak samo ze sportem jak zaczynam się rozgrzewać robie się na pomidora choć nie czuję na początku zmęczenia... Skoki ciśnienia nie są dobre dla człowieka ale można się nauczyć z nimi żyć, a przede wszystkim trzeba słuchać własny organizm. W wieku 17-18 lat miałam ogromne problemy z moim ciśnieniem skakało mi jak szalone, a lekarze się zastanawiali co mi jest, dostałam zwolnienie z w-f co spowodowało, że z bólu głowy kulałam się po podłodze przez wysokie ciśnienie. Jeśli chodzi o mnie, to sport powoduje że nie mam problemu z bólami głowy od nadciśnienia, pewnie to dlatego, że od wysiłku uszami uchodzi hehe Potwierdzam teorię że sport to zdrowie. acha jeśli chodzi o mięśnie nóg to można je wzmacniać na siłowni lub biegając, grając w siatkę mięśnie nóg nie są tak obciążane jak podczas długich biegów, mogę polecić także karate kyokushin fajny sport do tego nogi robią się silniejsze.
Drozdzu5 Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 Mam wrażenie, że tutaj wiele osób myli pojęcia ciśnienia tętniczego z pojęciem tętna. Jak ktoś np. ma, w jego opinii, za wysokie tętno, to pisze, że ma nadciśnienie tętnicze. z tego co wiem, to są to zupełnie różne pojęcia.
Specus Napisano 7 Marca 2009 Napisano 7 Marca 2009 No więc tak siedziałem puls 78 wstałem powoli do kuchni w kuchni puls 110 po zmierzeniu 30s postoju puls 74, powrót do pokoju puls 96 30s postoju puls 72. Jak siedzę i klepię po klawiaturze to pływa między 75-83 ale bliżej 75, a jak nic nie robię tylko patrzę się w monitor to nawet do 64 spada. Kolego Andrew18 spróbuj przeprowadzić test ortostatyczny rano po przebudzeniu i zapisz wynik. Wysoki wynik to może np. u Ciebie wykryć zmęczenie i stąd też wysoki puls spoczynkowy no i w trakcie wysiłku.
TygryseX Napisano 29 Kwietnia 2009 Napisano 29 Kwietnia 2009 Nie będę zakładał nowego tematu, dlatego napiszę tutaj. Mianowicie nie wiem czy to jest normalne ale podczas jazdy mam wysoki puls. Maraton przejadę z pulsem średnim około 190, max jaki do tej pory miałem to 214. Nogi mnie nie bolą i z takim pulsem mogę jechać dłuższy czas, ale czy jest to normalne i przede wszystkim czy mi to nie szkodzi w jakiś sposób. Będę wdzięczny za pomoc. Pzdr.
bts Napisano 29 Kwietnia 2009 Napisano 29 Kwietnia 2009 Ja też jeżdże w bardzo wysokim tętnie na maratonach, grubo powyżej mojego progu mleczanowego ze wzoru. Ostatnio mi wyszło średnio 188 na 60 km. Max jeszcze nie złapałem, bo z pulsometrem nie byłem na żadnym sprincie. Jeśli jeździsz tak tylko na zawodach, to nic się nie dzieje. Grożą ci tylko mordercze zakwasy, ale jak piszesz nie masz z tym problemu (to tak jak ja w sumie). No i ewentualne omdlenia, jakbyś nie dostarczył wystarczająco energii na długich zawodach a adrenalina dalej by cię popędzała. Ale to nie wchodzi w grę raczej. Za to jeśli próbowałbyś trenować przy takim pulsie, załóżmy, kilka razy w tygodniu - przetrenowanie jak w banku.
Dun Napisano 29 Kwietnia 2009 Napisano 29 Kwietnia 2009 nie ma czegos takiego jak prog mleczanowy wg. wzoru, rowniez testy friel'a np. szosowy dadza ci tylko pewne przyblizenie. jedynie test progresywny na ergonometrze da ci pojecia o twojej wydolnosci. kazdy czlowien jest inny sa ludzie typu maratonczycy, przewaga wlokien miesniowych wolnokurczliwych jak i sprinterzy, kazdy z nich osiaga rozna moc. generalnie katowanie organizmu jazda na pograniczu do niczego dobrego nie prowadzi, jesli cwiczysz wg. jakiegos planu musisz madrze rozplanowac poszczegolne etapy rozwoju, i przeplatac przerwami/treningami regeneracyjmymi a to niestety oznacza przygladanie sie swojemu organizmowi i nie robienie niczego na sile gdyz na dluzsza mete jest to niestety szkodliwe, zadne izotoniki, odzywki ci nie pomoga jesli jest chronicznie przetrenowany. wracajac jednak do tematu, jak juz ktos slusznie zauwazyl, brak mocy oraz szybko wskakujace wysokie tetno zdradza objawy niewytrenowania, jedyne co mozesz zrobic to jasny rezim treningowy wg. planu, w zaleznosci od celow pierwsze zauwazalne efekty mozna dostrzec od 7-21 tygodni
bts Napisano 2 Maja 2009 Napisano 2 Maja 2009 Pisząc o progu mleczanowym ze wzoru miałem właśnie na myśli to przybliżenie.
lostek Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Witam. Mam 14 lat. W tym sezonie (od kwietnia) przejechałem 1400km. Do tej pory jeździłem 3-5 razy w tygodniu z maksymalnym tempie. Niedawno jednak kupiłem pulsometr aby jeździć jakieś określone treningi by przygotować wyższą formę na maraton. I tu mój problem moje tętno w czasie spoczynku (gdy siedzę) wynosi 80-100. Co mam z tym zrobić? Gdy dziś przejechałem trening z tętnem 120-140 uznałem że nie ma sensu tak jeździć, bo moje tempo w terenie wahało się między 15-17km/h. Jestem bardzo zaniepokojony moim podwyższonym tętnem i nie wiem co mam z tym zrobić. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi.
Xanagaz Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Wydaje mi się, że w tym wieku to jest normalne że się ma takie tętno. Jakie Ty chciałbyś mieć spoczynkowe, że 80ud/min to wysokie tętno?
creative1989 Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 A wyszukiwarki używałeś? ojj chyba nie- http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=43039&hl=
bts Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Witam. Mam 14 lat. W tym sezonie (od kwietnia) przejechałem 1400km. Do tej pory jeździłem 3-5 razy w tygodniu z maksymalnym tępie. Niedawno jednak kupiłem pulsometr aby jeździć jakieś określone treningi by przygotować wyższą formę na maraton. I tu mój problem moje tętno w czasie spoczynku (gdy siedzę) wynosi 80-100. Co mam z tym zrobić? Gdy dziś przejechałem trening z tętnem 120-140 uznałem że nie ma sensu tak jeździć, bo moje tempo w terenie wahało się między 15-17km/h. Jestem bardzo zaniepokojony moim podwyższonym tętnem i nie wiem co mam z tym zrobić. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi. Nie przejmuj się za bardzo tętnem. Mieścisz się mniej-więcej w normach dla tego wieku (także mojego, chociaż ja mam trochę niższe - spoczynkowe >80), może trochę za wysokie... żeby dokładnie wybadać trzeba by zasięgnąć gdzieś do literatury, bo na wikipedii nie ma o tym zbyt wiele (dla młodzieży ~85 podane jako "przeciętne"). Jeszcze standardowe pytanie - robisz badania? (mówie tu o ogólnych badaniach wymaganych na kartę zdrowia, wymaganą do jazdy w klubie) A wyszukiwarki używałeś?ojj chyba nie- http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=43039&hl= Chyba mała dezorientacja
Marco90 Napisano 19 Czerwca 2009 Napisano 19 Czerwca 2009 Kolego LOSTEK. Jakie miałeś tętno spoczynkowe przed rozpoczęciem treningów? Jeśli teraz masz dużo wyższe niż wtedy to może to być przetrenowanie. Dlatego tak uważam bo piszesz, że trenowałeś 3-5 razy w tygodniu w maksymalnym tempie. Spróbuj zrobić sobie test, który jest opisany pod tym adresem: http://bieganie.pl/?show=1&cat=43&id=261 Pozdrawiam, Marco
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.