Skocz do zawartości

[piasty] Komplet do ~300

szkapa666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tego względu, ze naczytałem sie o awaryjnosci XT (które były moim typem), postanowilem podniesc pułap cenowy do ~300zl uwzględniając mozliwe promocje zimowe itp. Z tego wzgledu, że wiele nie waze (60kg) chcialbym w miare cos dobrego i nie koniecznie lekkiego, oczywiscie nie jakis ciezki kloc;/. Nic jeszcze nie zarabiam, więc wybór dobrego sprzetu jest dla mnie bardzo ważny. Co proponujecie w tej cenie? Oczywiscie pod tarcze, chcialbym 6 śrub ale jesli beda Cl to sie nie obraze. Proponujcie co wam przychodzi do głowy, nic jeszcze nie mam wybrane, wiec otwarty jestem na wszystkie propozycje.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Napisano
Proponujcie co wam przychodzi do głowy, nic jeszcze nie mam wybrane, wiec otwarty jestem na wszystkie propozycje.

Oczywiście widziałem ten komplet, jak i Fulcrumy 5, ale bardziej myslalem aby cos poskładac, ale biore pod uwage mavicki i fulcrumy, o tych ost zniecheciła mnie troszke ta wypowiedz:

Na razie przejechały tylko 3 kkm, w tym 5 błotnych maratonów. Po BM Wrocław i kąpielach błotnych po osie piasty się zaczęły kręcić lekko.

Po 500 km tylna piasta złapała luzy. Skasowałem je dokręcając nakrętkę.

Po kolejnym 1000 km znowu piasta złapała luzy. I teraz znowu ją skręciłem. Zaczęła tez bardzo głośno cykać (głośniej od mojej wcześniejszej DT Hugi). Rozebrałem bębenek, nasmarowałem, nie dało to wiele. W środku było o dziwo czysto, więc uszczelnienie dobre.

Po kolejnych 500 km piasta złapała luzy i ich kasowanie nic nie daje - po każdej jeździe się pojawiają, koło mocno lata.

Łożyska do wymiany, w sklepie z łożyskami NIE DOBIERZE - mają niestandardowy rozmiar (śr. wewn. 19 mm) i u wertykala kosztują 25 zł / szt. (potrzebne 2 szt. - łożyska zewn.).

Po błotnym i wodnym maratonie w Komańczy sprawdziłem jeszcze raz bębenek i łożyska w tylnej piaście - o dziwo czysto, ale łożysko od strony kasety całkowicie się zatarło i nie chciało się kręcić...

Po urwanego xtr-a na maratonie i wpleceniu w szprychy łańcucha, jedna z płaskich szprych mocno się wygięła i koło dostało sporego bicia bocznego. Ze względu na asymetryczny zaplot szprych jest niecentrowalne (zminimalizowanie bicia do 0 jest niemożliwe!)....

Po 3000 km koła przerobiłem na tubeless ściągając oryginalne czerwone opaski i zakładając plastikową opaskę Bontrager'a. Zalałem mleczkiem FRM i założyłem opony Geax Mezcal 1.9 i działa.

Ogólnie jak na tą cenę to koła są ok, ale te luzy mnie denerwują. Mega głośne cykanie odstrasza ludzi i koty!

Napisano

Ukaniex - bez obrazy, dobre te "5 śrub", taki nowy patent :teehee:

szkapa666 - nie wiem, czy gdzieś jeszcze można dorwać XT z poprzednich sezonów, może w jakimś mniej popularnym sklepie stacjonarnym, tamte miały świetne opinie, te nowe 08 mają gorsze.

Co do Fulcrumów, to też o nich myślę i ta wypowiedź mnie przeraziła, ale ukazała się odpowiedź i już jest mniej strasznie <_<

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry515557 m.in. cena łożysk jest jednak w miarę ludzka, chociaż na pewno marża 1000% :/

Napisano
Mam w soiwch kołach pod 5śrub przód sh fh-m525 tył dt 370. W 300zł się zmieścisz. :)

z tego co widzialem na allegro to te dt kosztuja 3xx zloty;/ wiec raczej sie nie zmieszcze :)

GdyniaBiker no tak pojawiła sie wypowiedz, ale i tak mnie to martwi ;/

Napisano

@GdyniaBiker szzzzz... uszczypliwiec :). 6 śrub miało być. :unsure:

@szkapa666 szkoda ,że to 36h bo bym sam wziął. By the way ciekawe czy naprawdę waz te 380g.

DT 370 za mniej niż na allegro. http://www.arnik.com.pl/ > Piasty tylne > Piasty tylne- MTB/BMX > Piasty tylne pod tarcze > XC, Maratony o! :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...