Mod Team bogus Napisano 10 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Z tego co widzę to możesz ją przesunąć na haku. Mogę się mylić, ale raczej jest jak piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerzysta90 Napisano 10 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Jak na haku? Możesz wytłumaczyć jak to zrobić? Wydaje mi się, że nie da się tego podnieść na stałe, bo próbowalem na różne sposoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Z tego co widzę to masz przerzutkę przednią mocowaną do haka w ramie. Musisz przesunąć przerzutkę w górę, odkręcić śrubę mocującą i potem przesunąć i przykręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerzysta90 Napisano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2008 NIe mogę jej przesunąć do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 11 Października 2008 Udostępnij Napisano 11 Października 2008 nie? ja widze 1cm miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerzysta90 Napisano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Ok. Do góry się udało. Musiałem do końca odkręcić śrubę mocującą(imbus), żeby zdjąć przerzutkę i śrubę, która trzymała linkę(imbus), żeby móc ją podnieść wyżej i przymocować. Ale w bok się chyba nie da. Mogę jedynie ręką na chwilę przesunąć, ale na stałe nie. Te 2 śrubki (krzyżak) nic nie dają chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 11 Października 2008 Udostępnij Napisano 11 Października 2008 2. Montaż i regulacja Regulacja przerzutki przedniej jest stosunkowo prosta, a dobrze wyregulowana przerzutka z przodu znacznie ułatwi nam jazdę. Przerzutka jest zamocowana prawidłowo gdy spełnia dwa warunki: prowadnik jest położony równolegle z tarczami korby (sprawdź wcześniej czy tarcze korby są proste) i w momencie gdy zewnętrzna część prowadnika przechodzi nad blatem, to znajduje się około 2-3mm nad nim. Teraz wrzućmy z tyłu łańcuch na największą koronkę. Kręcąc korbami do tyłu wkręcaj śrubę L do momentu kiedy prowadnik (ta jego część znajdującą się bliżej ramy) zacznie ocierać o łańcuch (zadbaj żeby rower stał pionowo), a następnie wykręć śrubę do momentu kiedy nie będzie już nic ocierało. Teraz ustaw na manetce najmniejszą koronkę, a śrubę baryłkową wykręć o kilka obrotów. Po tym zabiegu mocno naciągając linkę zamocuj ją do przerzutki. Teraz z tyłu zrzuć na najmniejszą koronkę, a z przodu wrzuć na blat. Używając śruby H ustaw prowadnik tak żeby jego zewnętrzna część nie ocierała o łańcuch. W tym momencie mamy ustawione skrajne przełożenia przerzutki. Czas na środkowe. Wrzuć na przedostatnią koronkę z tyłu a z przodu zrzuć na drugą tarczę. Jeśli łańcuch ociera część zewnętrzną prowadnika to wykręcaj ją do momentu kiedy przestanie. Teraz wrzucając na coraz większe koronki z tyłu. Patrz kiedy łańcuch zacznie ocierać o wewnętrzną część prowadnika. Jeśli tak się stanie dopiero na największej koronce to znaczy, że masz wyregulowaną przerzutkę. Jeśli nie to znaczy, że prowadnik jest wąski i musimy zdecydować które koronki mają być obsługiwane przez drugą tarczę. Wkręcając śrubę baryłkową przy manetce spowodujemy przesunięcie prowadnika w stronę najmniejszej tarczy, wykręcając spowodujemy przesunięcie w stronę blatu. Metodą prób i błędów musimy dotrzeć do zadowalającego nas ustawienia. Jeśli w najbliższym czasie stwierdzimy, że przerzutka się rozregulowała, przesunęła się w lewo w porównaniu z pierwotnym ustawieniem, znaczy to tyle, że linka się rozciągnęła i należy przeprowadzić regulację po raz kolejny. Szczęście mają posiadacze gripów z mikroindeksem, dla nich regulacja przerzutki przedniej kończy się na ustaleniu skrajnych położeń przerzutki. Podziękowania dla hudego za opracowanie tekstu. Regulacja przerzutki przedniej ( LINKI ) http://www.xc-zone.jgc.pl/warsztat.php?kid=2&full=yes http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/przerzup.html http://www.bikeride.pl/regulacja-przerzutki-przedniej.html http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/428/3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerzysta90 Napisano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2008 No wiem, że w internecie jest wiele takich opisów. Niestety ciężko mi się do nich dostosować jak piszą np, że mam przekręci śrubę mocującą, zrobić coś z prowadnikiem lub z jakąś inną śrubą x lub y, bo nie wiem któa to jest śruba mocująca, prowadnik itp itd. Ok. Do wszystkiego doszedłem. Została mi jedna rzecz. Jak naciągnąć tą linkę, tak, żeby mi wskakiwał ten większy bieg? Siłą się tego nie da zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 11 Października 2008 Udostępnij Napisano 11 Października 2008 nie idzie jej tak odgiac (przerzutki) zeby weszla na najwiekszy blat? nawet reka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerzysta90 Napisano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Można ją na chwilę odgiąć, ale jak puszczę to wróci do pozycji wyjściowej. Trzeba naciągnąć tą linkę, a się nie da tego ręcznie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek Napisano 11 Października 2008 Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Można ją na chwilę odgiąć, ale jak puszczę to wróci do pozycji wyjściowej. Trzeba naciągnąć tą linkę, a się nie da tego ręcznie zrobić. Linkę naciągamy - uwaga - manetką. Dzięki poruszaniu manetką zmieniamy naciąg linki przerzutkowej, która jest przymocowana do przerzutki i tym samym zmieniamy przełożenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerzysta90 Napisano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2008 manetka to to przy hamulcu? Jeśli tak to maksymalnie jak mogę zmienić to tak, żeby mieć na niższej przerzutce. Na wyższą mi nie wskoczy. Ja próbowałem tak, żeby odkręcić śrubę mocującą tą linkę, jak najmocniej pociągnąć za nią i przykręcić, ale to dało tylko to, że mi nie spada łańcuch tak jak wcześniej, a jest na niższym biegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 12 Października 2008 Udostępnij Napisano 12 Października 2008 co ty w ogole masz za rower? bo mowiles ze tak masz od nowosci (zgadza sie?) jak wszystko dobrze regulowales to moze to wina zle dobranej dlugosci suportu? btw u ciebie jest tak ze zrzucasz na najmniejszy blat krecisz srubka (bodajze L) zeby przerzutka sie znalazla nad najmniejszym blatem idealnie wtedy bez zadnego wilekiego wysilku podciagasz linke manetki nawet rekoma i srubka przymocowujesz pozniej wrzucasz na najwiekszy blat i regulujesz srubka (bodajze H) zeby tez bylo nad baltem na poczatku jak bedziesz krecil to sie nic nie bedzie dzailo ale pozniej zacznie ci sciagac w kier srodkowego blatu to troche odkrecasz ta srubke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Października 2008 Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Może podskocz do jakiegoś serwisu i za 5-8zł Ci to wyregulują? Skoro się z tym tak męczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Wykręć śrubę baryłkową i po kłopocie, a jak nie to czasem ręcznie trzeba trochę mocniej linkę naciągnąć, bo brakuje niekiedy śruby baryłkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 13 Października 2008 Udostępnij Napisano 13 Października 2008 @pokerzysta - podjedź do serwisu. Jeżeli nie potrafisz tego zrobić i tak się z tym męczysz to szkoda nerwów. W serwisie zajmie im to 5 minut, zapłacisz nic, albo jakieś grosze a tak będziesz się z tym szarpał Bóg wie ile. Szkoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.