miromalbork Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 Zamontowałem u siebie w maszynie korby hussefelt howitzer na wkładzie suportu howitzer xr (na osi był smar). Wszystko działało bez najmniejszych zastrzeżeń, korba się nie odkręcała, nigdzie nie było luzu. Lecz po kilku dniach usłyszałem cichutkie klikanie-sprawdziłem korbę, nic się nie odkręciła, ani nie miała luzu. Zatem posądziłem o klikanie co innego. Klikania prawie nie było słychać, zatem w ogóle nie sądziłem, że coś się dzieje. Po tygodniu jazdy klikanie stało się wyraźne, a korbę zaparłszy się o siodełko mogłem ciutkę obrócić na mocowaniu. Śruba korby od początku nic a nic się nie wykręciła (!). Wiem, że śruba się nic nie wykręciła, bo cały czas była wkręcona na maksa. Korby nie mogłem i nie mogę mocniej nabić, bo w howitzerze korba zapiera się o łozysko. Trzeszczenie nie jest jeszcze takie głośne, choć i tak irytuje, najbardziej jednak mnie martwi postępujące zużycie mocowania howitzer w korbie, na dłuższą metę w takim stanie nie pojeżdżę. Od czasu zauważenia usterki roweru nie używam, by nie niszczyło się mocniej. Czy jest jakiś sposób, by zlikwidować trzeszczenie i ruszanie się korby (na razie ruszania się korby nie czuć podczas jazdy). [Coś mniej radykalnego niż poxipol]
Mod Team bogus Napisano 15 Września 2008 Mod Team Napisano 15 Września 2008 Sądzę, że korba jest w miarę nowa, więc jeśli masz gwarancję to skorzystaj. Wiem, że kumpel wycinał z puszki coś na Howitzera.
GdyniaBiker Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 A mój kumpel wycinał jakąś "podkładkę" z dętki do tej korby
miromalbork Napisano 15 Września 2008 Autor Napisano 15 Września 2008 Korbę kupowałem na allegro i nie dostałem żadnego kwitka Pomogła podkładka z puszki? Robiłem coś podobnego (podkładałem folię aluminiową) przy kwadracie, ale nie wiem, jak przy wielowypuście, też działa? Czy jest może jeszcze jakiś inny cwany sposób?
PoleK Napisano 25 Września 2008 Napisano 25 Września 2008 Tu nie o to chodzi tu dajesz podkladke miedzy lozysko a ramie korby, bo isis sie zrownal z korba i sruba nie jest w stanie sie dalej wkrecic bo opiera sie na osce:) pomoze;)
miromalbork Napisano 27 Września 2008 Autor Napisano 27 Września 2008 Nie zrównało się tak, śruba nie zapiera się na osi, jest jeszcze spory zapas. Wg mnie korba "za szybko" zaparła się o łożysko podczas nabijania, nie weszła odpowiednio głęboko i przez to zaczęła trzeszczeć. Teraz coś muszę zakombinować, żeby zlikwidować trzeszczenie i zapobiec zniszczeniu korby.
Miecho87 Napisano 27 Września 2008 Napisano 27 Września 2008 A masz odpowiednio podkładki założone między suportem a ramą? Bo to brzmi tak jakby oś była za krótka / za mało wystawała.
miromalbork Napisano 28 Września 2008 Autor Napisano 28 Września 2008 Montowałem z napinaczem, dałem tak jak pisało w pdfie ze strony truvativa, tam gdzie strona napędowa jedną podkładkę z napinaczem, tam gdzie nienapędowa jedną. Co prawda mój napinacz miał grubość 3mm (napinacze truvativa mają grubość 2.5mm), ale mimo tego po założeniu wszystko współgrało dobrze, żądnego luzu nie było, łożyska dobrze się obracały. Po pojawieniu się problemów dorobiłem podkładkę 2mm, żeby było idealnie, ale nie zlikwidowało to problemu. Zamontowałem więc jeszcze cieńszą, ale też to nie pomogło. Montując coraz cieńsze zauważyłem, że łożyska wychodzą na zewnątzrz z misek-w ten sposób nie da się wysunąć bardziej osi-łożyska zapierają się o oś, a o łożyska zapiera się korba-zatem jakby podkładek nie dawać, i tak będzie tyle samo miejsca, będzie się tylko przemieszczało łożysko. Po montażu wszystko działało dobrze, myślałem więc, że może być to 0.5mm. Po tygodniu zaczęło trzeszczeć. Myślę jednak, że gdyby wina była tych 0.5mm, to łożysko musiałoby nie dojść do "wypukłości" na ośce, a wtedy z powodu działającej dużej siły na łożysko (pochodzącej od momentu przykręcenia śruby korby) łożysko kiepsko by się kręciło i szybko by się popsuło. Jednak wszystko grało. Obstawiam, że albo to 0,5mm nie zrobiło różnicy, albo, że łożysko przesunęło się do środka w misce, na tej samej zasadzie, na jakiej wysuwały się z miski przy zmniejszaniu ilości podkładek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.