Mod Team IvanMTB Napisano 12 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Klaniam, Dotychczas nigdy w zyciu nie spalmilem sie posiadaniem lub uzyciem dluzszym niz przejazdzka zapoznawcza ramy innej niz ze stali. Szosa-ostre z Reynoldsa 531 - Cro-Mo przebujalem sie w JuKeju juz dwa sezony, teraz leci trzeci. Warto od srodka spryskac rame nawet WD 40 lub innym srodkiem penetrujaco-odwadniajacym. Zawarty tam teflon czy inne dranstwo takze daje rade. Stalowego goralca (On-One Inbred Cro-Mo DN6) jeszcze nie traktowalem zadnym wynalazkiem ale w sumie niezwykle malo nim jezdze i soli to on nie widzial chyba nigdy (oprocz solniczki na stole kuchennym). Ale taz na pewno potraktuje go predzej czy pozniej jakims oleum Only steel is real!!! OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam, Chciałem delikatnie odświeżyć temat konserwacji ramy stalowej. Ano moja ukochana GT Karakoram nabawiła się kilku ubytków. Mianowicie w kilku miejscach przetarcia od pancerzy linek (nie wszędzie to zauważyłem i nie wszędzie zakleiłem za wczasu taśmą izolacyjną...). No i pojawiły się w tych miejscach rdzawe naloty - zazwyczaj wystarczył preparat typu WD-40 i szorowanie twardą szczotką. Jednak pojawia się kilka pytań: - czy miejsca narażone zaklejacie też jakąś taśmą? czym zakleić rurę prowadzącą od suportu do haka przerzutki - jakimś zaklejaczem profesjonalnym, czy po prostu jakąś dętką i zrobić, żeby ładnie wyglądało? obecnie mam to zaklejone od góry oryginalną zaklejką GT, ale najwyraźniej za mało jej bo w kilku miejscach tuż obok niestety rama się przetarła (głównie obok korby) - jak już zdarzą się przetarcia to czym je zamalować? chodzi mi o jakiś preparat, który będzie w odpowiednim kolorze (w tym przypadku czarnym) i będzie sprawował funkcję ochronną dla stali przed wodą.. - czy po wygięciu haka przerzutki (zdarzyło się) polecacie profilaktycznie wymalować go po klepaniu młotkiem..? w sumie może być to pytanie retoryczne - są odpryski, to chyba lepiej wymalować... dzięki z góry za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Najlepsza i najtańsza dętka albo jakiś ochraniacz neoprenowy. Ubytki możesz zamalować Hammeritem w aerozolu http://www.hammerite.com/pl/products/p4.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 no i podziękował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebeck Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam, Chciałbym odświeżyć temat ram Cr-Mo. Można to to jeszcze gdzieś zakupić, po w miarę przystępnych cenach (do 600-700PLN). Poluje od jakiegoś czasu na allegro, ale z miernym rezultatem. Interesują mnie ramy o rozmiarze około 17" (mój wzrost 172cm). Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Co jakiś czas przeglądam oferty i zdarzają się Cierpliwości. Wyszukaj sobie na różne sposoby na Allegro (wpisując: cr-mo, cromo, crmo - różnie to ludzie piszą) i w wynikach wyszukiwania poszukaj sobie linka do RSSów z tychże wyników właśnie.. a dalej to już w jakiś czytnik i co rano masz do śniadania świeżutki raport z placu boju Ja w ten sposób na Allegr naprawdę wiele ciekawych rzeczy trafiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebeck Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Dzięki za szybką odpowiedź. Chyba warto skorzystać z Twojej rady, bo do tej pory przeszukiwałem allegro konwencjonalnie, a to ani wygodne, ani skuteczne Rozumiem, że poza Allegro nic takiego nie znajdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Możesz szukać po komisach - mi by się jednak nie chciało jeździć regularnie po komisach i pytać... chyba, że jakaś inna forma kontaktu Ja ramy szukałem dość krótko - z miesiąc. Zresztą powyżej w wątku masz moje posty z okresu gdy byłem "na kupnie". Jak widzisz perełka się trafiła, która do tej pory budzi zachwyt (notabene dokupiłem dziś do niej Shark Fina - totalny oldschool ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebeck Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Oczywiście czytałem i gratuluję Jak widać na Twoim przykładzie, cierpliwość i konsekwencja popłaca. Komisy raczej odpadają, póki co ograniczę się do Allegro. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Grooby_ Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 @sebeck Jeśli nadal poszukujesz ramy to właśnie do mnie przyjechała On One Inbred http://www.on-one.co.uk/i/q/FROOIN/on-one-inbred-frame, którą polecił mi IvanMTB. Mam w kolorze czarnym bo białych 20" już nie ma. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne, choć trochę waży (nie sprawdziłem ile bo nie mam odpowiedniej wagi w domu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.