xformx Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Witajcie. Problem jest następujący - chciałbym kupić rower z amortyzatorem tylnym o wymiarach 7.0x1.6" (X Fusion 02RLA). Ponieważ rower jest używany i amortyzator nadaje się do wymiany chciałem poszukać dla niego ewentualnych zamienników. No i mam lekki problem bo nie znalazłem nic innego o tych wymiarach. To będzie mój pierwszy full i nie orientuję się czy są możliwości instalacji innych rozmiarowo damperów. Z tego co doczytałem 7 cali (czyli ok 17.78 cm) to długość montażowa. Czy na jego miejsce jest możliwość instalacji damperów o innych ale zbliżonych rozmiarach (np. FOX FLOAT RP23 8" x 2.25"-choć nie wiem czy to jest zbliżony wymiar)? Jak to wygląda w praktyce? Czy dampery same w sobie mają jakąś możliwość regulacji i dostosowania do wymiarów ramy? Czy nowy musi być dokładnie taki sam wielkościowo ja stary?
ATT Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Damper musi mieć taki sam wymiar jak seryjny, w niektórych ramach istnieje możliwość montażu np dłuższego lub krótszego ale wpływa to na geometrię ramy i skok zawieszenia, ogólnie mówiąc raczej nie warto się bawić w takie rzeczy. Długości dampera nie da się w żaden sposób regulować, do konkretniej ramy dopasowuje się tylko tuleje montażowe (w zależności od szerokości mocowania osi dampera w ramie). Poza samą długością trzeba zwrócić uwagę także na skok który także musi by taki sam. Co do tego konkretnego przypadku to wyjątkowo dziwne wymiary ma ten damper, nie są to typowe standardowe wartości. Na rynku są długości 165mm, 190mm, 200mm ... Znalezienie czegoś o w potrzebnej u Ciebie długości będzie bardzo trudne. P.S. Z ciekawości co to za rama?
xformx Napisano 15 Września 2008 Autor Napisano 15 Września 2008 No właśnie rama nie jest bardzo egzotyczna i dlatego jestem lekko zdziwiony niestandardowością wymiaru, jest to Specialized FSRxc Comp ( http://www.specialized.cz/new/kolo_pl.php?...lo=752&x=18 ) , identyczny wymiarowo jest też w FSRxc Pro a jest to Fox Triad II 7.0x1.6 (co to za czort ?), w wersji Expert też jest ten wymiar tylko, że damper to X Fusion 02RC. Niby jest ich parę odmian ale nadal są to jakieś mało znane i ciężkie do zastąpienia tłumiki. Trafiłem na modele Speca na rok 2009 i tu też niby są nadal te X Fusion ale już w rozmiarach 7,5cala co daje ok 190 mm czyli jakiś standardowy rozmiar http://www.rowerowysklep.com/product_info....roducts_id=3346 . Tak przy okazji muszę przyznać, że bradzo mi się podoba ich stylistyka taka podobna do Nomada.
Qba66 Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 Przeglądając stronkę Xfusion nie widzę by dampery produkowali w takich rozmiarach. Zastanawia mnie jednak dopisek na wszystkich stronkach z tym rowerem dotyczącym dampera: Custom tuned for Specialized. Wychodzi na to, że specialized zamawia amorki dostosowane odpowiednio do swoich ram. Ten którego szukasz ma dziwne wymiary, bo 40mm skoku tłoka i 178mm długości. Czyli tak jakby jest zredukowany skok o 11mm. Znormalizowanie skoku do tradycyjnych 51mm (jak to w przypadku tego modelu dampera dla 190mm) wiązałoby się ze zwiększeniem skoku o 11mm co zwiększyło by długość całkowitą do 189mm, czyli zakładając niedokładność przelicznika cale/mm wszystko by pasowało. Wniosek: Jest to seryjny amorek ze skróconym skokiem na potrzebe ram specialized. Amen Może przedstawiciel specialized byłby w stanie jakoś pomóc przy załatwianiu nowego dampera tych wymiarów.. albo sam nie wiem.. :/ dziwna sprawa.
xformx Napisano 15 Września 2008 Autor Napisano 15 Września 2008 Tak jak pisałem mam możliwość zakupu tego modelu ale po przeczytaniu waszych postów chyba zrezygnuje. Dodatkowo na http://www.mtbr.com jest ten temat też poruszany. Liczyłem, że może dampery mają jakąś możliwość regulacji (nie miałem żadnego w ręku żeby sprawdzić, tyle co widziałem w rowerach w sklepach). Być może uda się dostać taki amortyzator po demontażu z takimi wymiarami ale zakup tego roweru zamyka możliwość pokombinowania z różnymi damperami rożnych producentów. Chyba przyjdzie poczekać na nowe modele w lutym i kupić coś ze standardowym wymiarem montażowym.
tobo Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 jesli pamietam to taką dlugosc tlumika oferuje dnm. ewentualnie mozliwoscia jest tlumik rock shox sid u turn. mozna w nim plynnie regulowac skok - w twoim przypadku skrocic go do potrzebnej dlugosci. ostatnio byl taki na allegro w rozmiarze 165 mm wiec mysle ze mozna go gdzies dorwac na swiecie. to stary model ale pewnie jeszcze gdzies do dorwania. czy na pewno dobrze zmierzyles? dlugosc montazowa to dlugosc miedzy srodkami otworow montazowych tlumika : srodek-srodek śruby. custom for spec oznacza przede wszystkim dopasowanie charakterystyki tlumienia do zawieszenia - to samo bylo np z tlumikami fusion zrobionymi dla ghosta. nie twierdze ze zle zrobiles pomiar - po prostu to sprawdz.
bendus Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 tobo, tez sadziłem, że na stronie Speca jest błąd, ale w manualu dostepnym w formacie pdf na stronie speca też jest podany rozmiar 7.0x1.6. Równiez na kilku forach zagranicznynch pojawiały sie pytania o zamienniki fsr-XC we własnie takim nietypowym rozmiarze. DNM ma dampery o długości montażowej 180mm, ale maja one skok rzędu 45-50mm, a nie szukane ca.40mm (jeśli jest miejsce na powiększenie skoku koła o ten 1.5-2.5cm to nie ma problemu. Jesli koniecznie musi być skok tłoka 1.6" to zbliżone wymiary (180x38mm) ma DNM RCL-8, tylko, że on ma zbiorniczek i nie wiadomo, czy będzie pasował.
xformx Napisano 16 Września 2008 Autor Napisano 16 Września 2008 Równiez na kilku forach zagranicznynch pojawiały sie pytania o zamienniki fsr-XC we własnie takim nietypowym rozmiarze. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ale tak jak pisze kolega Bendus już zbyt wiele znalazłem pytań na zagranicznych forach o zamienniki dampera dla Specialized FSR XC i w zasadzie brak odpowiedzi spowodował, że sprzętu nie kupię. Zdecydowałem się czekać na nowe modele w lutym i będę polował na coś pokroju http://www.rowerowysklep.com/product_info....roducts_id=3348 z wymiarem dampera 7.5x1.75", no chyba że w zimie trafię na jakąś okazję w podobnych pieniądzach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.