Jason Napisano 6 Listopada 2008 Autor Napisano 6 Listopada 2008 cre900 - Nie łatwiej Będzie zrobić coś na rurkach z alu , taką dwururkę albo drylinga może oddzielnie. Ciężko nie lekko uzbierałem kaski trochę i elektryka od ledima jest już w drodze Zakupiłem Cree XLamp XR-E Q5 - 107-114lm@ 350mA selekcjonowana VF<3,25V @ 700mA będę je miał na okrągłych płytkach ze zdjęć widzę że w nich są otwory -- Da rade poprzez te dziurki przykręcić je śrubeczkami do radiatora (na paście) boje się że zrobię zwarcie i je spale ?????? Pola lutownicze bym ominął ale czy pod ta farbą są jakieś ścieżki Śrubki z tego względu że zalman jest strasznie mocny i w wypadku ewentualnej wymiany będę miał problem z oderwaniem leda Paczka powinna przyjść w piątek to sobota grube testy
rzymo Napisano 6 Listopada 2008 Napisano 6 Listopada 2008 (...) Ostatnio robiłem kolejnego kwadraciaka - skończył mi się klej Zalman i stara z diodą przykręciłem trzema śrubkami, oczywiście pomiędzy diodę a radiator dałem pastę termo. @spros - ja mam zupełnie inne odczucia, CRS-D daje w miarę równomierną i rozproszoną plamę światła, ten OPTX wręcz przeciwnie - światło jest skupione, przez co zasięg jest większy, sama plama jest jaśniejsza, ale światła na boki prawie nie ma... @cre900 - jakoś te 5cm wydaje mi się za mało... chyba że te 3x1A będziesz włączać tylko na parę minut (na trudniejsze odcinki), a tryb 'normalny' to będzie niższy prąd?
cre900 Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Jak pojadę do lasu na przykład, to przydałoby się dłużej mieć 1A Wydłużyłem projekt do 6cm, przez co całkiem zmieniłem mocowanie diody w środku, ale ciężko jest to przedłużyć bo jak sobie rysuję na kartce to dziwnie wygląda - ma 7,5cm szerokości i im bardziej wydłużę tym bardziej głupio kwadratowa się robi od góry
spros Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 nie wydluzaj. poprostu najwyzej od gory przykrecisz/przykleisz radiator ze starego procka albo z karty graficznej o bedzie ok ;-)
Jason Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 rzymo - dałbyś rade w jakiś przystępny sposób wyjaśnić mi jak zrobiłeś tą diodę sygnalizującą spadek napięcia , jestem kompletnym laikiem
rzymo Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 rzymo - dałbyś rade w jakiś przystępny sposób wyjaśnić mi jak zrobiłeś tą diodę sygnalizującą spadek napięcia , jestem kompletnym laikiem Rezystory 10k i 1k można zastąpić jednym 10k. Te ~20k (2.2k+17.4k) są odpowiedzialne za próg napięcia, przy którym led sygnalizacyjny się wyłączy, zależność jest taka: limit [V] = (1 + R1/10k) * 2,495v, liczysz R1, np. u mnie obecne ustawienie to 6.64v (pod 2xli-ion, 3.32v/ogniwo) R1 musi mieć wartość ~16,5k. Te rezystory 2.2k mogą pozostać bez zmian. Główną wadą tego rozwiązania jest pobór mocy (nieduży, ale na procku byłby o rząd wielkości mniejszy) - max kilka mA.
Jason Napisano 8 Listopada 2008 Autor Napisano 8 Listopada 2008 Dzięki rzymo za schemacik , spróbuje zrobić coś dla swoich aku. Czy całkowite rozładowanie aku. jest groźne tj. skraca ich żywotność ? Teraz następny dylemat do rozwiązania co lepsze ? 2 X http://www.allegro.pl/show_item.php?item=4...82+wys%C5%82any. Czy podane parametry są możliwe , wyszło by taniej niż 4X 18650 i większą pojemność mają no i są w sumie mniejsze Taki przykład - akurat kuzyn kupował do aparatu , może macie jakieś ciekawsze propozycje
rzymo Napisano 8 Listopada 2008 Napisano 8 Listopada 2008 Dzięki rzymo za schemacik , spróbuje zrobić coś dla swoich aku. Czy całkowite rozładowanie aku. jest groźne tj. skraca ich żywotność ? Zależy co rozumiesz pod pojęciem całkowite - w aku protected nie rozładujesz poniżej ~2,75-3,00v (zadziała zabezpieczenie i odetnie zasilanie). Ogniwa bez żadnych zabezpieczeń łatwo rozładować całkowicie, a wtedy nawet jak się uda je naładować, to już nie będą trzymać pojemności, będą do wyrzucenia. Czy podane parametry są możliwe , wyszło by taniej niż 4X 18650 i większą pojemność mają no i są w sumie mniejsze Taki przykład - akurat kuzyn kupował do aparatu , może macie jakieś ciekawsze propozycje Właśnie z tego akumulatorka mam wygrzebaną elektronikę zabezpieczającą do 2x li-ion (kupowałem bodajże za 17 czy 18zł) W tym NB2L z linka siedzą 2 ogniwa, łącznie dające 7,4v i 700-800mAh, tak więc nie ma sensu robić na nich oświetlenia.
cre900 Napisano 8 Listopada 2008 Napisano 8 Listopada 2008 nie wydluzaj. poprostu najwyzej od gory przykrecisz/przykleisz radiator ze starego procka albo z karty graficznej o bedzie ok ;-) Nie chcę raczej odstających radiatorów z zewnątrz... myślę że może zrobię jednak ten profil długości 5cm i się nie będzie przegrzewać?
Jason Napisano 8 Listopada 2008 Autor Napisano 8 Listopada 2008 Aha , zabezpieczenie jest więc chyba biorę 4 takie Nawet ja mi sygnalizacja nie wyjdzie będą chronione http://allegro.pl/item475481391_pkazja_ogn...ed_2400mah.html
rzymo Napisano 9 Listopada 2008 Napisano 9 Listopada 2008 Nie chcę raczej odstających radiatorów z zewnątrz... myślę że może zrobię jednak ten profil długości 5cm i się nie będzie przegrzewać? Zrób, wybierz się na jazdę próbną i dotknij lampy ręką - może być ciepła, ale jak będzie mocno ciepła/gorąca to zmniejsz prąd na diodach, np. do 3x 700-800mA, lampa będzie chłodniejsza, więc światła będziesz miał tyle samo, a dzięki mniejszej pobieranej mocy lampa poświeci dłużej.
funkad Napisano 9 Listopada 2008 Napisano 9 Listopada 2008 Teraz poczekam sobie ze 2 lata na lepsze LED-y(mam CREE XRE R2), to wtedy zrezygnuję z prądu 1,2A i maksymalny tryb ustawię na 0,6A. Ciekaw mnie o jakiej sprawności będą LED-y:-)))
Jason Napisano 10 Listopada 2008 Autor Napisano 10 Listopada 2008 Więc zamontowałem diody na radiatorze śrubami Tylko teraz nie dochodzą mi soczewki ciąć podstawkę ? Jeszcze jedno jak mają one być założone
cre900 Napisano 11 Listopada 2008 Napisano 11 Listopada 2008 Ja wezmę na klej diody, po co śrubami. A i tak musiałem wycinać tą taśmę klejącą i czasem soczewkę podpiłować w miejscach gdzie są kable przylutowane żeby dochodziła do końca.
Jason Napisano 11 Listopada 2008 Autor Napisano 11 Listopada 2008 Właśnie jak przylutowałem przewody jeszcze bardziej nie siada jakoś sobie z tym poradzę , jakie dajecie przewody ? Wiem że czepiam się szczegółów przylutowałem 1,4 z izolacją , mam cieńsze ale myślałem że mogą się przepalić albo coś
cre900 Napisano 12 Listopada 2008 Napisano 12 Listopada 2008 Ja mam albo 28AWG albo takie sztywne pojedyncze druciki z kabla 6-żyłowego ja wiem - telefonicznego(?). Myślę że się nie przepali jak tam idzie 1A na takim małym odcinku
Jason Napisano 15 Listopada 2008 Autor Napisano 15 Listopada 2008 W jaki sposób mocujecie przetwornice ??
Carbon Napisano 15 Listopada 2008 Napisano 15 Listopada 2008 Mam do Was pytanie i myślę, że mi pomożecie Obecnie posiadam lampkę: http://www.allegro.pl/item466111809_nowosc...asieg_10_m.html Jest ona na dwie baterie CR2032 3V Rozebrałem ją, jest bardzo prosto zbudowana, chciałbym wymienić w niej diody na mocniejsze. I pytanie, które diody będą tak pasować? Tylko na 3V? Ze średnicą myślę, że sobie poradzę jakby były np. większe o 2mm / te są 5mm/ Jeżeli możecie to prosiłbym o przykłady z allegro, które diody są mocne i które warto kupować. Pozdrawiam. Co sądzicie o tych? http://www.allegro.pl/item482607051_60_000..._80_zl_hit.html
ender Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 ta lampke mozesz wyrzucic tak gwoli wyjasnienia 2 baterie 3v polaczone szeregowo daja 6v to sa slabe baterie (niska pojemnosc) jakbys wrzucil lepsza diode i chcial z niej uzyskac dobre swiatlo (bo szkoda ja marnowac) to poswiecilyby moze 1 minute jesli moge cos zaproponowac to ta ktora sprzedaje: http://www.allegro.pl/item481346410_ultraf...let_lad_ak.html masz dobre swiato przez ok 3 godz dla kolegi z forum moge dac wysylke gratis no i u mnie masz 24 miechy gwarancji pisemnej i jakby ci sie cos stalo z lampka np. ja uszkodzisz to jak sa czesci to ci je sciagne i tylko u mnie za czesci zaplacisz *edit* jeszce te diody... lol prawdziwa dioda do swiecenia to cos pokroju cree q5 lub r2 ew. ss p4 lub p7
Carbon Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 Dzięki za propozycję, ale nie zamierzam wydawać prawie 200zl. na światło którego i tak nie wykorzystam Chciałem to zrobić u siebie dla sprawdzenia, wiem, że i tak mocnego światła z tego nie wyciągnę. Pozostanę jednak przy tej mojej bo i tam mało jeżdżę po ciemku i w nocy.
rzymo Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 W jaki sposób mocujecie przetwornice ?? W kwadraciakach są dwie możliwości (zależnie od ilości wolnego miejsca i/lub wymiarów przetwornicy): Ja stosuję klej, przetwornica się trzyma i nie lata w środku
rzymo Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 Pilnie potrzebowałem lampkę, moje akurat pożyczone, więc szybki przegląd rzeczy znalezionych w pokoju, około godziny czasu (farba i klej schły w czasie jazdy ) i efekt: Banalna konstrukcja, czyli kwadraciak. Długość 62mm, jakiś stary driverek, dioda R2 na starze (nie pamiętam jaki tint, w każdym razie światłu bliżej do żółto-zielonego niż sinobiałego) przykręcona do kątownika alu (~5mm grubości), optyka CRS-D, 2 tryby (120mA/850mA) - przełącznik ON-OFF-ON, na górze czerwona dioda sygnalizująca stan aku, od spodu gniazdo DC2.5. Do tego 2 sztuki 18650 (w pokrowcu, na mostku) - nie pierwszej świeżości, całkowity czas świecenia w wyższym trybie to 3h 11min (po 2h 52min napięcie na ogniwach spadło do 6,6v). Prosta animacja: http://rzymo.wrzuta.pl/film/1PYFVkukt6/
Jason Napisano 18 Listopada 2008 Autor Napisano 18 Listopada 2008 Pracy było w cholerę , ale warto było się trochę pomęczyć . Widziałem jak świecą podobne lampki ale na żywo efekt jest piorunujący . Mocy mam aż nadto , na spokojną przejażdżkę w zupełności wystarczy 30% mocy ,na drogę 10% a przy 100% można grzać ile sił w nogach prawie jak w dzień . W najbliższym czasie postaram się zrobić jakiś nocne zdjęcie:wub: w niektórych miejscach lampka obklejona jest folia do zeszytów , to tylko tak na czas montażu Mam kompaktowy aparacik i nie bardzo wiem jak się nocne zdjęcia robi ustawiłem najmniejszą prędkość migawki i wyłączyłem lampe . Bez lampki zdjęcia zupełnie czarne wychodzą
Kubus18 Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 Koniecznie wyłącz lampę błyskową, czas ustaw na dłuższy(nie wiem ile dokładnie, zależy od iso, ale rzędu kilku sekund, ), wesprzyj się np jakimś statywem jak Ci się ręce trzęsą lub nie masz stabilizacji(a i to może nie pomóc). Zdjęcie najlepiej zrobić na pustej drodze, ew gdzieś daleko ustawić jakiś element np odblaskowy, co by urealnić Lampka wygląda naprawdę profesjonalnie. Może pokaż jak wygląda na kierownicy? Gdzie jest źródło zasilania itd. Przewidujesz szerszą produkcję, coś jak Bocian czy Toosh ? Pozdrawiam
Jason Napisano 19 Listopada 2008 Autor Napisano 19 Listopada 2008 Produkcja seryjna hmmm , myślałem nad tym . Gdybym miał robić kolejne lampki to będą one oparte na Rurkach alu. dekielki mam możliwość robić toczone muszę tylko odgrzebać stare kontakty i nie wcześniej jak od nowego roku teraz nie będę miał czasu no i w końcu jak stwierdzę że ta jest udana .Zdjęcia lampki na kierownicy są wcześniej , te robiłem bez lampy błyskowej rzecz jasna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.