Rulez Napisano 18 Października 2008 Napisano 18 Października 2008 Uzupełnienie - uchwyt lampki wykonałem z obejmy przerzutki XTR , kawałka blachy, i uszczelki o-ring
harry-peek Napisano 18 Października 2008 Napisano 18 Października 2008 JAk dla mnie bomba! Lubie taka siermiężną robotę
Fifi Napisano 18 Października 2008 Napisano 18 Października 2008 Wiecie może gdzie można sam korpus do latarki kupić?
rzymo Napisano 18 Października 2008 Napisano 18 Października 2008 Oto moja samoróbka wykonana z :Dioda SSC P4 , kolimator 25* , driver 710 mA + 2 słabsze tryby , Akku Li-lion 2400 mAh. Obudowa to : rurka ze środka suportu FSA Mega exo - połączona wkrętami ze sklejonymi razem - miską suportu z kawałkiem rury sterowej amora Lampka w pełni rowerowa - trochę suportu, trochę amora Optyka na pewno 25* a nie 10*? Porównaj do zdjęcia poniżej - po lewej 10*, po prawej 25*: Patrząc na zdjęcia wykonane przez Ciebie, to też plama światła wygląda bardziej na 10 niż 25*... Wiecie może gdzie można sam korpus do latarki kupić? Chodzi Ci o sam korpus do przerobienia na lampkę rowerową? Jak tak to będę miał na sprzedanie, zamówiłem dla siebie, jednak nie wykorzystam (powłoka HAII, korpus z reflektorkiem pod Cree, 1x18650, 26mm średnicy przy optyce i 122mm długości).
Rulez Napisano 18 Października 2008 Napisano 18 Października 2008 Fakt , kolimator jest 10* - i taki mi odpowiada , ważne , że z efektów świetlnych jestem zadowolony (strumień świetlny jest równo rozłożony), nie miałem zamiaru kupować latarki tylko po to żeby ją przerobic , zrobiłem z tego co miałem pod ręką , sprzęt jest w 100% sprawny, nie ma samoczynnego przełączania trybów w czasie jazdy, czy słabego kontaktu na stykach, uchwyt jest bardzo stabilny. Mam dodatkową satysfakcję, że wszystko wykonałem sam. Następna będzie na SSC P7 , z obudową na zamówienie - ale dopiero jak uznam, że obecna jest za słaba
rzymo Napisano 18 Października 2008 Napisano 18 Października 2008 Fakt , kolimator jest 10* - i taki mi odpowiada , ważne , że z efektów świetlnych jestem zadowolony (strumień świetlny jest równo rozłożony) Najważniejsze, że Tobie pasuje Dla mnie 10* to jednak za mało... Następna będzie na SSC P7 , z obudową na zamówienie - ale dopiero jak uznam, że obecna jest za słaba Zwróć uwagę na Cree MC-E - też 4 emitery na jednym chipie. Dodatkowa zaleta to realne parametry, osiągalne z pierwszą lepszą diodą, natomiast SSC podaje je nad wyrost.
Rulez Napisano 18 Października 2008 Napisano 18 Października 2008 Najważniejsze, że Tobie pasuje Dla mnie 10* to jednak za mało... Jeździłem ma DIF-1W i dawałem radę Dioda SSC P4 pracuje przy niższym napięciu przewodzenia, dzięki temu lepiej współpracuje z driverem któty posiadam . Zawsze mogę dołożyć drugą z kolimatorem 25* , ale na razie jest spoko ... jeśli zbuduję coś innego (na Cree) - dam znać.
cre900 Napisano 27 Października 2008 Napisano 27 Października 2008 potrzebuję do lampki z 3x cree optyke i nie wiem co mam wziąć... Myślałem może nad 2x CRS-SS +-7* i 1x CRS-D (z dyfuzorem) +-7* albo 2x CRS-SS +-7* i 1x CRS-M +-14* albo 2x CRS-M +-14* i 1x CRS-SS +-7* ale to są luźne założenia, mam taki mętlik we łbie że zupełnie nie wiem co mam zamontować.
rzymo Napisano 27 Października 2008 Napisano 27 Października 2008 (...)ale to są luźne założenia, mam taki mętlik we łbie że zupełnie nie wiem co mam zamontować. To jeszcze zwiększę mętlik - jeśli lampa ma mieć przekrój okrągły, to można dostać potrójne soczewki i diody mocowane po 3 na wspólnym starze, np. takie coś: http://allegro.pl/item468824039_modul_potr...ka_maglite.html (cena wydaje mi się trochę przesadzona).
cre900 Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 Nie zwiększysz bo diody dzisiaj przyszły już, a potrzebuje soczewek kwadratowych i między takimi też wybieram
rzymo Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 Nie zwiększysz bo diody dzisiaj przyszły już, a potrzebuje soczewek kwadratowych i między takimi też wybieram 3 sztuki powiadasz - ta opcja nie jest zła: 2x CRS-SS +-7* i 1x CRS-M +-14*. 2x CRS-SS +-7* i 1x CRS-D (z dyfuzorem) +-7* - a tu z kolei zastosowałbym 1x SS i 2x D - zasięg i tak będzie dobry, a szersze oświetlenie zawsze się przyda. Napisz może czy bardziej zależy Ci na zasięgu, czy na szerszej plamie światła, czy w ogóle nocą poruszasz się wolniej i lampa ma świeć przede wszystkim szeroko (wtedy można dać nawet 3x D - ilość światła zrobi swoje, zasięg będzie przyzwoity).
funkad Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 A to moja samoróbka na bazie latarek xtreme 365, skróconych i niemal całkowicie przerobionych w środku, nawet szkiełka nowe dotaczałem i polerowałem. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...b39f55d65b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...1278c6844d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...6a1c448406.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...a0e94d23c4.html w akcji pełna moc: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...78641b23ec.html ostatni styropian jest 100 metrów od lampki. 2x CREE R2 wysterowane maksymalny prądem 1.2A, każda przy tym prądzie generuje 300 lumenów strumienia świetlnego co widać na charakterystyce poniżej: http://img521.imageshack.us/img521/9575/cr...r2lumensxn5.gif http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=475 sterowane tymi driverami: 4 tryby ciągłe programowalne z pośród 13 poziomów jasności, + 16 trybów migających: strobo, alarmy sos itp.... http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14...c&start=225 Zasilanie 8x aku R20 PROFITEXX 1,2v 11000mAh , po 4 na każdy driver, czyli każdy ma osobne zasilanie, więc na czas świecenia nie narzekam. Masa aku nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Rulez Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 Gdyby nie zwracać uwagi na to , że taki zestaw aku R20 jest wielgaśny i ciężki, to efekty świetlne super.
funkad Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 ..... heh wydałem na wszystko prawie 500 pln: 240pln na aku, 100pln na drivery, 80pln na ledy, 30 na latarki do przerobienia, 20 na zasobniki do aku kable włączniki itp..., no i masę cierpliwości przy montażu.....jakieś 2 miesiące.... Kasy poszło, ale warto, bo w nocy w lesie śmigam bez ograniczeń, jeśli chodzi o szybkość poruszania się, jak i zauważenie przeszkód, jestem maniakiem nocnych wojaży :P Po za tym nigdy nie żałuję kasy, na inwestycję związanych z rowerem, bo to dla mnie 100% przyjemność. Gdyby nie zwracać uwagi na to , że taki zestaw aku R20 jest wielgaśny i ciężki, to efekty świetlne super. Może kiedyś zdobędę aku Li On 2x lżejsze przy tej samej pojemności(dam wtedy 2x więcej aku:-)). Bynajmniej waga mi nie przeszkadza. Teraz tylko wymieniać diody LED na te o lepszej sprawności, mam obecnie 107lumenów na 1 WATT(CREE XRE R2), teraz poczekam do momentu, aż pojawią się takie, które będą miały 150lumenów na 1 WATT lub więcej. I pomyśleć, że 3 lata temu kiedy zaczynałem przygodę z samoróbkami na LED, to wtedy dysponowałem diodami o sprawności 25 lumenów na 1WATT:-)))). Przy okazji to moja poprzednia lampka:-))): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc38b6e1531aaf63.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/233710e7807d166c.html tu miałem 120 lumenów teraz mam... 600.
rzymo Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 2x CREE R2 wysterowane maksymalny prądem 1.2A, każda przy tym prądzie generuje 300 lumenów strumienia świetlnego co widać na charakterystyce poniżej: 300lm na diodzie będzie (jeśli temperatura nie jest zbyt wysoka) - za optyką już nie, w zależnosci od zastosowanego szkła i sprawności reflektora możesz mieć nawet 20% lumenów mniej, co i tak daje sporą wartość, zwłaszcza patrząc na to, co oferują lampki 'fabryczne' Zasilanie 8x aku R20 PROFITEXX 1,2v 11000mAh , po 4 na każdy driver, czyli każdy ma osobne zasilanie, więc na czas świecenia nie narzekam.Masa aku nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Potrzebny Ci tak długi czas działania? W zupełności wystarczyłyby cztery R20'tki, mające 52Ah Kasy poszło, ale warto, bo w nocy w lesie śmigam bez ograniczeń, jeśli chodzi o szybkość poruszania się, jak i zauważenie przeszkód, jestem maniakiem nocnych wojaży Optyka nie za wąska do szybkiego jeżdżenia po lasie? Chyba że jeszcze masz czołówkę? Mierzyłeś napięcie przewodzenia diod? Dałeś link do jakiejś tabelki, ale każda dioda jest inna - pytam, bo możliwe że w trybie max nie ma prądu 1.2A, gdyż napięcie na akumulatorze może być za niskie (nie wiem dokładnie, ile driverek zużywa na swoje potrzeby). Może kiedyś zdobędę aku Li On 2x lżejsze przy tej samej pojemności(dam wtedy 2x więcej aku:-)). Bynajmniej waga mi nie przeszkadza. Li-iony coraz tańsze, ale skoro na masie Tobie nie zależy... Teraz tylko wymieniać diody LED na te o lepszej sprawności, mam obecnie 107lumenów na 1 WATT(CREE XRE R2), teraz poczekam do momentu, aż pojawią się takie, które będą miały 150lumenów na 1 WATT lub więcej. I pomyśleć, że 3 lata temu kiedy zaczynałem przygodę z samoróbkami na LED, to wtedy dysponowałem diodami o sprawności 25 lumenów na 1WATT:-)))). Jednostką mocy jest 1 wat [W], nie watt czy WATT. Też pamiętam zachwyt nad pierwszymi Luxeonami
Schwefel Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 funkad ta lampka wymiata Powiedz ile godzin pociągnie na tych aku?
rzymo Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 Powiedz ile godzin pociągnie na tych aku? Łatwo policzyć, co prawda te R20 11Ah raczej nie mają, ale niech będzie - na przykładzie jednej diody: akumulator: 4 * 1.2V * 11Ah = 52,8 VAh dioda: 3.7V * 1.2A = 4,44 VA zakładając sprawność 80% pobór mocy z aku: 4,44 VA / 0,8 = 5,55 VA teoretyczny czas działania: 52,8 VAh / 5,55 VA = ~9,5h czyli te ~8h (może ciut więcej - zależy od rzeczywistej pojemności tych R20) z maksymalną mocą powinno być... później szybki spadek i niewielka jasność przez wiele godzin.
funkad Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 Odnośnie strat na odbłyśniku jak i na szkle to jak najbardziej prawda, tego się nie da pominąć. Chłodzenie mam wystarczające, w środku dodatkowo pasta termo przewodząca pod diodą jak i na gwintach, jak stoję to się trochę nagrzeje, gdy się jedzie dodatkowe chłodzenie zapewnia wiatr. Najmocniejszego trybu rzadko używam, bo jest wystarczająco jasno na słabszych, więc się nie martwię o temperaturę w ogóle, pobór prądu odpowiednio 1,2A; 0,6A; 0,3A; 0,15A a mogę zaprogramować jeszcze słabsze tryby. No i z wyliczonym czasem świecenia to tez prawda. Na maksymalnej mocy wyjdzie około 9 godzin. Następne słabsze tryby to odpowiednio 18 h, 36h, i 72 h. Ponieważ każda lampka ma osobne zasilanie. Jak włączę jedną po drugiej, to czas wydłuża się dwukrotnie. Optyka w zupełności wystarczy, nie musi być szerzej, obie były ustawione w jednym punkcie, a snop światła mogę ustawić niezależnie, śmigałem już całe noce i jestem w 100% zadowolony z jakości oświetlenia drogi prze de mną. No fakt WATT jedno T za dużo:-)))) Diody mam selekcjonowane pod względem napięcia, czyli obie mają 3,55V spadku napięcia przy prądzie 700mA, cudem udało mi się je dorwać na allegro. Są do kupienia na http://www.lediko.com. Najfajniejsze są reakcje kumpli, jak ich zabiorę na nocną wycieczkę. Zazwyczaj mówią o K.....A, Ja P......Ę!!!, ja taką chcę!!!!.... Serio:-))))) A jeszcze większy mam ubaw z przechodniów i z grupek młodzieży siedzących przed blokami, zazwyczaj nie wiedzą co jedzie bo tak oślepia. Pierw patrzą jak oślepia, a potem jak oświetla:-))))). Albo jest cisza, albo komentarze: CO TO??? :-))) itp...Dałem się przejechać kumplowi i sam to zobaczyłem na własne oczy, nie widziałem ani roweru ani kumpla, tylko błysk światła. Jak jadę za pieszymi, to uciekają na boki bo myślą że samochód nadjeżdża... taki bez silnika:-))) No i już w kolejce czeka pięciu chętnych na taką choć by pojedynczą lampkę, a nie mam zbytnio czasu żeby je zrobić. W zupełności wystarczy zbudować lampkę na jednej takiej diodzie LED , i pakiecie aku 4x r14 5500mAh każdy. No ale ja jestem akurat "inny":-)))) Do pojedynczej lampki można by wpakować 4 rdzeniową diodę SSC P7 dającej od 700 do 900 lumenów strumienia światła.
rzymo Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 A jeszcze większy mam ubaw z przechodniów i z grupek młodzieży siedzących przed blokami, zazwyczaj nie wiedzą co jedzie bo tak oślepia. Pierw patrzą jak oślepia, a potem jak oświetla:-))))). Albo jest cisza, albo komentarze: CO TO??? :-))) itp...Dałem się przejechać kumplowi i sam to zobaczyłem na własne oczy, nie widziałem ani roweru ani kumpla, tylko błysk światła. Jak jadę za pieszymi, to uciekają na boki bo myślą że samochód nadjeżdża... taki bez silnika:-))) Od czegoś jednak te słabsze tryby masz, proponuję nie jeździć po mieście z maksymalną możliwą jasnością - zwłaszcza że piszesz jak sam się przekonałeśo tym, jak taka lampa 'daje' po oczach Do pojedynczej lampki można by wpakować 4 rdzeniową diodę SSC P7 dającej od 700 do 900 lumenów strumienia światła. Jest jeszcze Cree MC-E ma podane rzeczywiste parametry, a nie laboratoryjne jak P7 W tej drugiej 900lm z 2.8A jest mało realne (z powyżej 3A jak najbardziej do uzyskania).
tysiu Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 akumulator: 4 * 1.2V * 11Ah = 52,8 VAhdioda: 3.7V * 1.2A = 4,44 VA W kwestii formalnej , jednostki mocy VA ( woltoamper ) oraz nie użyty tu przez Ciebie VAr ( woltoamper reakcyjny ) są stosowane do opisu mocy elektrycznej w obwodach prądu przemiennego. Opisują one moc pozorną : VA oraz moc bierną : VAr. Nie jest mi także znana jednostka VAh ( ? ) funkad ten styropian na zdjęciu jest moim zdaniem nieco pomocny do określenia ilości generowanego światła przez Twoją lampkę ale z drugiej strony może nieco wprowadzić w błąd . W końcu styropian jest biały zatem nawet przy dość słabym źródle światła i tak będzie widoczny z dość sporej odległości.
rzymo Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 (...) Tak, nieścisłość z mojej strony. Oczywiście miało być W i Wh (chociaż dla fi=1 VA=W, dlatego nazwałem to nieścisłością, nie błędem ) Obliczenia pozostają te same, zmieniają się literki
funkad Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 Jak najbardziej jeżdżę na najsłabszym trybie po mieście i to z włączoną jedną lampką, mogła by się policja przyczepić za oślepianie przechodniów:-))), po za tym po co mam czerpać akumulatory, jak drogi w mieście oświetlone są latarniami, no może jest parę wyjątków. Zdarzyło mi się kilka razy pojechać na full power, tak w ramach testów jak ludzie zareagują. 8 listopada o 17:00 jest rowerowa masa krytyczna w Toruniu z przewodnim tematem oświetlenie do roweru, więc będę mógł się pochwalić:-))) http://rowerowytorun.com.pl/rowerowa-masa-...runiu,8,l1.html Ze styropianami chodziło mi tylko o wskazanie odległości.
Rulez Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 Jednak rozproszenie światła nie jest idealne - występują wyraźne obszary o większej intensywnośći w środku i stosunkowo mało swiatła po bokach.
funkad Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 Mi to wystarczy, nie ma przeszkody, której bym nie zauważył. Mogę śmiało śmigać nocą ile sił w nogach. Nawet jeśli miałbym odkręcić odbłyśniki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.