Jason Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Sprawne poruszanie się w nocy w lesie wymaga bardzo sprawnego oświetlenia . Brak odpowiednich lampek bądź ich bardzo wysoka cena skłoniły mnie do sklecenia czegoś samemu . Dodatkowo zmotywował mnie wątek rozpoczęty na forum . I tu pojawił się problem, zupełnie nie znam się na elektryce dlatego postanowiłem zacząć od obudowy , chwyciłem za ołówek i zacząłem projektować , doświadczenie z modelarstwa bardzo sie przydało . Z pośród kilku projektów wybrałem najodpowiedniejszy , kryteria : - do zbudowania nie trzeba posiadać specjalnych narzędzi - zróżnicowanie materiałów jest minimalne Mój pomysł - jeśli są jakieś błędy , ktoś zna się na tym proszę o pomoc Lampka będzie się opierać na 3 diodach(szeregowo) Cree XLamp XR-E Q5 - 107-114lm@ 350mA i Przetwornicy uP LED 1000mA za źródło zasilania posłużą dwa pakiety modelarskich akumulatorów Pakiet XCell 7,2V NiCD 1900 mAh do tego 3 soczewki okrągłe 2* 14 i 7 Sama obudowa już powstała i myślę że będzie dobrze odprowadzać ciepło wszystkie połączenia będą na kleju termo-przewodzącym a powierzchnie styku są dość spore . Kilka fotek: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=de40df6d7e048b49 Koszty jak na razie poniosłem minimalne , blacha na obudowę jest ze starego garnka grubsze części z niepotrzebnej tablicy "fundatorów" - Przekazała OSP Zembrzyce moja jednostka . Narzędzia z domowego warsztatu . Zależy mi na tym aby doprowadzić to do końca , dajcie jakieś sugestie porady , może ktoś budował coś podobnego ?? Wiem że są fora lampkowiczów ale chciałem rozwijać wątek u nas może się komuś przyda
mlevy Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Czytałem kiedyś na jakimś forum o zrobieniu lampki z halogenów na 12V, takich jakie każdy ma w domu. Jeden kąt świecenia 15' drugi 35'. Akumulator w koszyku od bidonu, taki ze skutera. Podobno działało genialnie. Ciekaw jestem jak wyjdzie z diodami.
Jason Napisano 14 Września 2008 Autor Napisano 14 Września 2008 Wydaje mi się że masa takiego akumulatora jest przerażająca . Zależy mi na czymś jak najlżejszym http://allegro.pl/item416680790_416680790.html - najpierw myślałem o czymś takim , ale wydaje mi się że stworze coś lepszego mocniejszego , ale niestety koszty będą większe , chociaż jakby tak porównał do trzech takich bocialarek to chyba się bardziej opłaca
Toosh Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Czytałem kiedyś na jakimś forum o zrobieniu lampki z halogenów na 12V, takich jakie każdy ma w domu. Jeden kąt świecenia 15' drugi 35'. Akumulator w koszyku od bidonu, taki ze skutera. Podobno działało genialnie. Ciekaw jestem jak wyjdzie z diodami. Aku do tej lampy ważył ok >1,5kg~
rzymo Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Lampka będzie się opierać na 3 diodach(szeregowo) Cree XLamp XR-E Q5 - 107-114lm@ 350mA i Przetwornicy uP LED 1000mA za źródło zasilania posłużą dwa pakiety modelarskich akumulatorów Pakiet XCell 7,2V NiCD 1900 mAh do tego 3 soczewki okrągłe 2* 14 i 7Sama obudowa już powstała i myślę że będzie dobrze odprowadzać ciepło wszystkie połączenia będą na kleju termo-przewodzącym a powierzchnie styku są dość spore . Zależy mi na tym aby doprowadzić to do końca , dajcie jakieś sugestie porady , może ktoś budował coś podobnego ?? 3 diody @ 1A, przy dobrym chłodzeniu da to z nawet 550lm, pomyśl nad przełącznikiem do obniżania prądu - dłuższe działanie się przyda, a światła i tak będzie sporo Dodam jeszcze, że taka lampka nie nadaje się na ścieżki rowerowe czy na drogi - chyba że po ograniczeniu prądu i skierowaniu mocno w dół. Twoje aku to Ni-Cd? 7.2v czyli 6 sztuk w jednym pakiecie, 12 sztuk razem - trochę to waży. Jakbyś dostał tanio aku li-ion 14.4v + ładowarkę to byłoby to lepsze rozwiązanie. Przydałby się też wskaźnik rozładowania akumulatora - przyjmując 1V/ogniwo (12V łącznie) możesz szukać schematów układów pokazujących napięcie na akumulatorze samochodowym. Obudowa wygląda zacnie, a co z mocowaniem do kierownicy? Ile waży w obecnej formie?
MarcinGoluch Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 Powiem krótko WOWWWWWW naprawde ładnie i estetycznie wykonane. Nie obawiasz się że Cateye dobierze się do ciebie za skopiowanie TripleShota . Fajna lampka. Chcialbym zobaczyć jakieś testy terenowe. Jak wygiełeś tą blache?
Jason Napisano 15 Września 2008 Autor Napisano 15 Września 2008 Ta przetwornica ma zaprogramowane stopnie natężenia światła - przełącza się włącznikiem przez krótkie odcinanie prądu , można ustawić różne tryby Konfiguracja R4 R7 Tryby 00 0R 0R 30% / 100% / miganie sekwencyjne* 01 - 0R 100% / 30% / 10% / SOS 10 0R - 100% / 70% / 30% / 10% 11 - - 40% / 100% / 10% MarcinGoluch - Jaki TripleShot , moja to Ride The Lightning Blachę wygiąłem na rurce od odkurzacza rzymo - co do wskaźniki rozładowania to nie mam pojęcia jak coś takiego zrobić Hmm aku li-ion mówisz no w tej kwesti jestem otwarty ale gdzie coś takiego dostać , te do modeli są łatwo dostępne tak samo ładowarki Mocowanie wypatrzyłem na allegro za 5 złociszy - troszkę trzeba przerobić ale powinno spasować , mam jeszcze coś własnego na kartce Obudowa lampki waży ok 200g nie mam dokładnej wagi , ale do środka muszę jeszcze jeden radiator zamontować i elektrykę . Lampa ma mi oświetlać drogę przede wszystkim w lesie , doradźcie jakie kąty soczewek wybrać ?? Na testy będzie trzeba troszkę poczekać na razie brak mi funduszy
marius Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 Wygląda zacnie, naprawde . Mi wystarczają 2 diody q4, chociaż mam za szeroką optykę +/-14*. Jeśli chodzi o przetwornicę to jest bardzo fajny wynalazek, standardowo jest opcja 40%/100%/10% i nawet na 10% może oślepiać (ale to raczej kwestia optyki). 3 diody będą naprawde mocne! Z odprowadzeniem ciepła raczej nie będzie problemu w Twoim przypadku, chyba że ciągle będziesz jeździł na 100%. Najlepiej byłoby zasilić to wszystko li-ion. Planowałem użyc ogniw li-ion 18650, ale to byłoby dla mnie malo praktyczne i drogie. Ostatecznie mam 10 dobrych ogniw nimh 1,2v, połączonych szeregowo których używam też do aparatu. Nie mam pomysłu jak zrobić sygnalizacje rozładowania aku, na razie musze się pilnować.
Jason Napisano 15 Września 2008 Autor Napisano 15 Września 2008 Pomysł LI-Ion http://www.bto.pl/go/_info/?id=50 ze 4 i do tego takie cuś http://www.bto.pl/go/_info/?id=1662 nie wiem czy jest potrzebne czytałem że te aku. mogą wybuchać i takie tam . Zamówił bym już zgrzane - to dobry pomysł ? ? . A i jeszcze jedno czym sie to ładuje jak jest zgrzane
rzymo Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 (...) Zerknij na moje rękodzieło: http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=807 - jest sygnalizacja stanu akumulatora, lampka ma 2 tryby: 41mA/450mA (diody szeregowo) - ze względu na niskie napięcie przewodzenia diod mogłem pozwolić sobie na diody połączone w szereg i zasilanie 7.4v (2x18650, z elektroniką - mogę ładować razem). Zawsze można połączyć diody równolegle - spadnie sprawność przetwornicy i napięcie na akumulatorze, za to nie trzeba przejmować się ograniczeniem minimalnego napięcia i można korzystać z wysokich prądów. Dla porównania waga całkowita (2x18650, elektronika, obudowa, pokrowiec, kabelek) mojego akumulatora to 126g (głowica 158g), stosując Ni-Mh waga wzrosła by mniej więcej 2.5/3-krotnie, a na masie mi zależy (...) Coś drogie te akumulatorki GP. Zerknij na Allegro - UltraFire za ~20zł/szt. (zza Wielkiej Wody połowa tej ceny). Ta płytka z zabezpieczeniami: - "zabezpieczenie przed przeładowaniem pojedyńczego ogniwa - 4,30V+/-0,025V" - mam nadzieję, że się pomylili i miało być 4.20V, bo 4.3V może się skończyć efektami specjalnymi - "zabezpieczenie przed rozładowaniem poniżej 2,4V+/-0,08V" - a tu z kolei przymała wartość, ja swoich nie rozładowuję poniżej ~3.5V (dla przykładu te UltraFire z Allegro przy rozładowywaniu prądem ~1.2A po 'zużyciu' 90% zawartego w nich ładunku cały czas mają napięcie > 3.6V, więc nie widzę sensu korzystania z nich aż do ostatniego elektronu ). - "zabezpieczenie nadprądowe 6-9A" - w lampce rowerowej takie wartości są całkowicie zbędne. Przejrzyj na Allegro działy 'zasilanie' notebooków i kamer. Przy 3 diodach i wyższym prądzie potrzebujesz 4 ogniw łączonych szeregowo, czyli akumulator opisany jako 14.4V (lub więcej), najlepiej z dedykowaną ładowarką. Taki akumulator będzie miał w środku elektronikę gwarantującą równomierne naładowanie ogniw, odpada też problem zapewnienia szczelności obudowie. Możesz także zmajstrować koszyk na 4 ogniwa 18650, tylko ładować będziesz musiał osobno. U siebie wykorzystałem fakt, że mój aparat cyfrowy jest na akumulatorki li-ion 7.4V i mam do niego ładowarkę. Ze zużytego akumulatorka wyjąłem elektronikę zabezpieczającą, przylutowałem ją do 2 ogniw 18650, całość szczelnie zamknąłem i wyprowadziłem kabelek z wtyczką do lampki i ładowarki. Powstał akumulatork 7.4V/2400mAh. Ogniw nie muszę ładować osobno, tylko podłączam pod ładowarkę do aparatu - tą samą wtyczką, którą łączę akumulator z lampką.
Jason Napisano 15 Września 2008 Autor Napisano 15 Września 2008 Pomyśle nad tym jeszcze , dzięki wielkie za pomoc z tymi aku. rzymo wiele mi to wyjaśniło . Możliwość ładowania wszystkiego za jednym razem jest bardzo ważna . Ewentualnie 4x18650 tez by mogło być tylko wyciągać to zakładać ..... Zrobienie obudowy na 4 aku nie byłoby jakimś wielkim problemem . Na razie biorę się za mocowanie i wykończenie - jutro powinien być klej Zalman (żenujące nigdzie blisko nie mieli takiego kleju musiałem na allegro zamówić ) Dobrze myślę z tą optyką +\-7 dla oświetlenia dalszego plany i +\-14 bliżej czy zastosować taka optykę jak Ty ?? Swoja drogą świetna masz tą lampkę wygląda fachowo
rzymo Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 Dobrze myślę z tą optyką +\-7 dla oświetlenia dalszego plany i +\-14 bliżej czy zastosować taka optykę jak Ty ?? Optyka jaką mam nie pasuje do diod Cree. Parę propozycji optyki dla 3 diod: jeśli chcesz optykę kwadratową: - 2x CRS-SS (+-7*, bez dyfuzora) + 1x CRS-M (+-14*) - 2x CRS-SS (+-7*) + 1x CRS-D (+-7* z dyfuzorem) - mogą być nawet 3x CRS-SS, powinno być i daleko, i stosunkowo szeroko jeśli optyka owalna, to: - 2x Rocket Medium (+-13*) + 1x Rocket SS (+-4*) - wydaje się optymalne, chociaż możliwe, że za dużo światła pójdzie na boki - 2x Rocket SS (+-4*) + 1x Rocket Wide (+-30*) - zasięg i szerokość świecenia - 3x reflektorek Fraen +-3.5* / +-18* - zobacz na Allegro, masz centralną plamę jak z kolimatora +-3.5* i sporo światła po bokach o szerokim kącie - 2x Fraen + np. 1x Rocket Medium (+-13*) lub nawet Wide (+- 30*) Ogólnie ciężko jest się zdecydować na coś konkretnego, do Twojej obudowy bardziej pasowałaby raczej optyka okrągła (wizualnie), chociaż łatwiej byłoby dopasować optykę kwadratową - jeśli ja bym robił taką lampkę, to albo 3x CRS-SS, albo 2x CRS-S + 1x CRS-D, czyli 3x +-7* lub jedna z nich z dyfuzorem - światła na boki i tak będzie dosyć dużo.
Jason Napisano 16 Września 2008 Autor Napisano 16 Września 2008 Obudowę robiłem pod okrągłą optykę . "- 2x Rocket Medium (+-13*) + 1x Rocket SS (+-4*) - wydaje się optymalne, chociaż możliwe, że za dużo światła pójdzie na boki" - To chyba dobrze , ważne jest żeby zakręty mocno doświetlało , ale czy 1x Rocket SS (+-4*) będzie wystarczająca jako "długie światło" 2x CRS-S + 1x CRS-D - ciężko coś wybrać masa kombinacji Może trochę przynudzam ale jak mam już coś kupować to chciałbym to zrobić raz i porządnie
rzymo Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 Właśnie dla okrągłej optyki brakuje czegoś łatwo dostępnego o kącie 10-15* - możesz poszukać optyki OPTX +-6* (dzisiaj postaram się zrobić fotkę mojej dwuledówki i właśnie lampki na Cree + ten OPTX). Dodam jeszcze, że z wąską optyką dla Cree trzeba uważać - niektóre potrafią wydobyć z siebie dziwne plamy światła, np. z dziurą na środku. Nawet na samych 2x +-13* zasięg nie będzie taki mały, zwłaszcza że chcesz zasilać diody prądem 1A
Jason Napisano 18 Września 2008 Autor Napisano 18 Września 2008 Postawie na 2x CRS-S + 1x CRS-D . Powolutku zaczynam wszystko kompletować . Teścik i jakieś inne fotki wrzucę jak będzie gotowa latara Dzięki wszystkim za opinie
rzymo Napisano 19 Września 2008 Napisano 19 Września 2008 Postawie na 2x CRS-S + 1x CRS-D (...) Czyli jednak kwadraty?
Rulez Napisano 19 Września 2008 Napisano 19 Września 2008 A gdzie dostanę soczewkę do SSC P4 / Luxeon coś w granicach 15* (najlepiej okrągła) ?
rzymo Napisano 20 Września 2008 Napisano 20 Września 2008 A gdzie dostanę soczewkę do SSC P4 / Luxeon coś w granicach 15* (najlepiej okrągła) ? Jedno miejsce to na pewno Sensu - http://www.sensu.pl/?go=products&cat_id=138 , okrągłe są, ale 6*, 10*, 25* i 40* (kąty całkowite). Na pewno znajdzie się też coś w Farnellu : http://pl.farnell.com - Fraen robi optykę na pewno 12*, czy 15* nie pamiętam
Rulez Napisano 20 Września 2008 Napisano 20 Września 2008 W Sensu nie mają Holderów do P4 a reflektory tylko 6/24 *
harry-peek Napisano 20 Września 2008 Napisano 20 Września 2008 A jakiej grubosci kabelki zastosowac do polaczen? Moze w koncu dzieki zlamanej nodze wymecze swoja lampke
rzymo Napisano 20 Września 2008 Napisano 20 Września 2008 A jakiej grubosci kabelki zastosowac do polaczen? Moze w koncu dzieki zlamanej nodze wymecze swoja lampke Połączenie driver <-> dioda/diody? Mogą być cienkie kabelki, zwłaszcza jeśli są miedziane - to w końcu tylko kilka cm przy niskim napięciu. Natomiast jeśli chodzi o połączenie akumulator -> lampka (jeśli aku poza obudową) to można dać grubsze przewody, zwłaszcza przy niskim napięciu (np. 4xAA czy aku żelowy w koszyku na bidon) Rulez - holder do trzymania kolimatora? Ja swoje przykleiłem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...1875317ef7.html
Rulez Napisano 20 Września 2008 Napisano 20 Września 2008 Ok. dobre rozwiązanie (jaki klej ?). Teraz się zastanawiam - czy zrobić lampkę wykorzystując Luxeon który mi pozostał (zamiast niego wsadziłem do latarki SSC P4) , czy szarpnąć się (w ramach eksperymentu) i machnąć lampkę na P7 (tylko , że nie ma jej w wersji star , a kabelków bezpośrednio do nóżek boję się lutować) - jeden aku żelowy 6v 4 Ah mam w zapasie , driver jest dostępny - tylko nie wiem jak z optyką ?
rzymo Napisano 20 Września 2008 Napisano 20 Września 2008 Ok. dobre rozwiązanie (jaki klej ?).Teraz się zastanawiam - czy zrobić lampkę wykorzystując Luxeon który mi pozostał (zamiast niego wsadziłem do latarki SSC P4) , czy szarpnąć się (w ramach eksperymentu) i machnąć lampkę na P7 (tylko , że nie ma jej w wersji star , a kabelków bezpośrednio do nóżek boję się lutować) - jeden aku żelowy 6v 4 Ah mam w zapasie , driver jest dostępny - tylko nie wiem jak z optyką ? Klej - jakiś zwykły polimer, właściwie to może być jakikolwiek, byle nie żaden cyjanoakryl (zostawia nalot). Na Luxeonie nie rób - za mała wydajność świetlna w porównaniu do innych. P7 nie jest złym pomysłem, jakim prądem chciałbyś zasilać? Ta dioda naprawdę potrafi się zagrzać, chociaż ilość światła przy maksymalnym prądzie to wynagradza.
Rulez Napisano 20 Września 2008 Napisano 20 Września 2008 Chciał bym 2,8 A (na razie to tylko pomysł) zastanawiam się jaki duży powinien być radiator, i czym to światło skupić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.