Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Zrób sobie lampkę

Jason

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawne poruszanie się w nocy w lesie wymaga bardzo sprawnego oświetlenia .

Brak odpowiednich lampek bądź ich bardzo wysoka cena skłoniły mnie do sklecenia czegoś samemu . Dodatkowo zmotywował mnie wątek rozpoczęty na forum :D . I tu pojawił się problem, zupełnie nie znam się na elektryce dlatego postanowiłem zacząć od obudowy , chwyciłem za ołówek i zacząłem projektować , doświadczenie z modelarstwa bardzo sie przydało :) . Z pośród kilku projektów wybrałem najodpowiedniejszy , kryteria : - do zbudowania nie trzeba posiadać specjalnych narzędzi - zróżnicowanie materiałów jest minimalne

Mój pomysł - jeśli są jakieś błędy , ktoś zna się na tym proszę o pomoc

Lampka będzie się opierać na 3 diodach(szeregowo) Cree XLamp XR-E Q5 - 107-114lm@ 350mA i Przetwornicy uP LED 1000mA za źródło zasilania posłużą dwa pakiety modelarskich akumulatorów Pakiet XCell 7,2V NiCD 1900 mAh do tego 3 soczewki okrągłe 2* 14 i 7

Sama obudowa już powstała i myślę że będzie dobrze odprowadzać ciepło wszystkie połączenia będą na kleju termo-przewodzącym a powierzchnie styku są dość spore .

Kilka fotek:

efaa597288014b74m.jpg 01dfb0b85c281c1em.jpg

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=de40df6d7e048b49

Koszty jak na razie poniosłem minimalne , blacha na obudowę jest ze starego garnka grubsze części z niepotrzebnej tablicy "fundatorów" - Przekazała OSP Zembrzyce :) moja jednostka . Narzędzia z domowego warsztatu .

Zależy mi na tym aby doprowadzić to do końca , dajcie jakieś sugestie porady , może ktoś budował coś podobnego ??

Wiem że są fora lampkowiczów ale chciałem rozwijać wątek u nas może się komuś przyda

Napisano

Czytałem kiedyś na jakimś forum o zrobieniu lampki z halogenów na 12V, takich jakie każdy ma w domu. Jeden kąt świecenia 15' drugi 35'. Akumulator w koszyku od bidonu, taki ze skutera. Podobno działało genialnie. Ciekaw jestem jak wyjdzie z diodami.

Napisano

Wydaje mi się że masa takiego akumulatora jest przerażająca :) . Zależy mi na czymś jak najlżejszym http://allegro.pl/item416680790_416680790.html - najpierw myślałem o czymś takim , ale wydaje mi się że stworze coś lepszego :D mocniejszego , ale niestety koszty będą większe , chociaż jakby tak porównał do trzech takich bocialarek to chyba się bardziej opłaca :)

Napisano
  mlevy napisał:
Czytałem kiedyś na jakimś forum o zrobieniu lampki z halogenów na 12V, takich jakie każdy ma w domu. Jeden kąt świecenia 15' drugi 35'. Akumulator w koszyku od bidonu, taki ze skutera. Podobno działało genialnie. Ciekaw jestem jak wyjdzie z diodami.

Aku do tej lampy ważył ok >1,5kg~

Napisano
  Jason napisał:
Lampka będzie się opierać na 3 diodach(szeregowo) Cree XLamp XR-E Q5 - 107-114lm@ 350mA i Przetwornicy uP LED 1000mA za źródło zasilania posłużą dwa pakiety modelarskich akumulatorów Pakiet XCell 7,2V NiCD 1900 mAh do tego 3 soczewki okrągłe 2* 14 i 7

Sama obudowa już powstała i myślę że będzie dobrze odprowadzać ciepło wszystkie połączenia będą na kleju termo-przewodzącym a powierzchnie styku są dość spore .

Zależy mi na tym aby doprowadzić to do końca , dajcie jakieś sugestie porady , może ktoś budował coś podobnego ??

3 diody @ 1A, przy dobrym chłodzeniu da to z nawet 550lm, pomyśl nad przełącznikiem do obniżania prądu - dłuższe działanie się przyda, a światła i tak będzie sporo :) Dodam jeszcze, że taka lampka nie nadaje się na ścieżki rowerowe czy na drogi - chyba że po ograniczeniu prądu i skierowaniu mocno w dół.

Twoje aku to Ni-Cd? 7.2v czyli 6 sztuk w jednym pakiecie, 12 sztuk razem - trochę to waży. Jakbyś dostał tanio aku li-ion 14.4v + ładowarkę to byłoby to lepsze rozwiązanie. Przydałby się też wskaźnik rozładowania akumulatora - przyjmując 1V/ogniwo (12V łącznie) możesz szukać schematów układów pokazujących napięcie na akumulatorze samochodowym.

Obudowa wygląda zacnie, a co z mocowaniem do kierownicy? Ile waży w obecnej formie?

Napisano

Powiem krótko WOWWWWWW naprawde ładnie i estetycznie wykonane. Nie obawiasz się że Cateye dobierze się do ciebie za skopiowanie TripleShota :).

Fajna lampka. Chcialbym zobaczyć jakieś testy terenowe.

Jak wygiełeś tą blache?

Napisano

Ta przetwornica ma zaprogramowane stopnie natężenia światła - przełącza się włącznikiem przez krótkie odcinanie prądu , można ustawić różne tryby

Konfiguracja R4 R7 Tryby

00 0R 0R 30% / 100% / miganie sekwencyjne*

01 - 0R 100% / 30% / 10% / SOS

10 0R - 100% / 70% / 30% / 10%

11 - - 40% / 100% / 10%

MarcinGoluch - Jaki TripleShot , moja to Ride The Lightning B) Blachę wygiąłem na rurce od odkurzacza

rzymo - co do wskaźniki rozładowania to nie mam pojęcia jak coś takiego zrobić ;)

Hmm aku li-ion mówisz no w tej kwesti jestem otwarty ale gdzie coś takiego dostać , te do modeli są łatwo dostępne tak samo ładowarki

Mocowanie wypatrzyłem na allegro za 5 złociszy - troszkę trzeba przerobić ale powinno spasować , mam jeszcze coś własnego na kartce

Obudowa lampki waży ok 200g nie mam dokładnej wagi , ale do środka muszę jeszcze jeden radiator zamontować i elektrykę .

Lampa ma mi oświetlać drogę przede wszystkim w lesie , doradźcie jakie kąty soczewek wybrać ??

Na testy będzie trzeba troszkę poczekać na razie brak mi funduszy ;)

Napisano

Wygląda zacnie, naprawde :D. Mi wystarczają 2 diody q4, chociaż mam za szeroką optykę +/-14*. Jeśli chodzi o przetwornicę to jest bardzo fajny wynalazek, standardowo jest opcja 40%/100%/10% i nawet na 10% może oślepiać (ale to raczej kwestia optyki). 3 diody będą naprawde mocne! Z odprowadzeniem ciepła raczej nie będzie problemu w Twoim przypadku, chyba że ciągle będziesz jeździł na 100%. Najlepiej byłoby zasilić to wszystko li-ion. Planowałem użyc ogniw li-ion 18650, ale to byłoby dla mnie malo praktyczne i drogie. Ostatecznie mam 10 dobrych ogniw nimh 1,2v, połączonych szeregowo których używam też do aparatu. Nie mam pomysłu jak zrobić sygnalizacje rozładowania aku, na razie musze się pilnować.

Napisano
  marius napisał:
(...)

Zerknij na moje rękodzieło: http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=807 - jest sygnalizacja stanu akumulatora, lampka ma 2 tryby: 41mA/450mA (diody szeregowo) - ze względu na niskie napięcie przewodzenia diod mogłem pozwolić sobie na diody połączone w szereg i zasilanie 7.4v (2x18650, z elektroniką - mogę ładować razem). Zawsze można połączyć diody równolegle - spadnie sprawność przetwornicy i napięcie na akumulatorze, za to nie trzeba przejmować się ograniczeniem minimalnego napięcia i można korzystać z wysokich prądów.

Dla porównania waga całkowita (2x18650, elektronika, obudowa, pokrowiec, kabelek) mojego akumulatora to 126g (głowica 158g), stosując Ni-Mh waga wzrosła by mniej więcej 2.5/3-krotnie, a na masie mi zależy :D

Jason napisał:
(...)

Coś drogie te akumulatorki GP. Zerknij na Allegro - UltraFire za ~20zł/szt. (zza Wielkiej Wody połowa tej ceny).

Ta płytka z zabezpieczeniami:

- "zabezpieczenie przed przeładowaniem pojedyńczego ogniwa - 4,30V+/-0,025V" - mam nadzieję, że się pomylili i miało być 4.20V, bo 4.3V może się skończyć efektami specjalnymi :D

- "zabezpieczenie przed rozładowaniem poniżej 2,4V+/-0,08V" - a tu z kolei przymała wartość, ja swoich nie rozładowuję poniżej ~3.5V (dla przykładu te UltraFire z Allegro przy rozładowywaniu prądem ~1.2A po 'zużyciu' 90% zawartego w nich ładunku cały czas mają napięcie > 3.6V, więc nie widzę sensu korzystania z nich aż do ostatniego elektronu :) ).

- "zabezpieczenie nadprądowe 6-9A" - w lampce rowerowej takie wartości są całkowicie zbędne.

Przejrzyj na Allegro działy 'zasilanie' notebooków i kamer. Przy 3 diodach i wyższym prądzie potrzebujesz 4 ogniw łączonych szeregowo, czyli akumulator opisany jako 14.4V (lub więcej), najlepiej z dedykowaną ładowarką. Taki akumulator będzie miał w środku elektronikę gwarantującą równomierne naładowanie ogniw, odpada też problem zapewnienia szczelności obudowie.

Możesz także zmajstrować koszyk na 4 ogniwa 18650, tylko ładować będziesz musiał osobno.

U siebie wykorzystałem fakt, że mój aparat cyfrowy jest na akumulatorki li-ion 7.4V i mam do niego ładowarkę. Ze zużytego akumulatorka wyjąłem elektronikę zabezpieczającą, przylutowałem ją do 2 ogniw 18650, całość szczelnie zamknąłem i wyprowadziłem kabelek z wtyczką do lampki i ładowarki. Powstał akumulatork 7.4V/2400mAh. Ogniw nie muszę ładować osobno, tylko podłączam pod ładowarkę do aparatu - tą samą wtyczką, którą łączę akumulator z lampką.

Napisano

Pomyśle nad tym jeszcze , dzięki wielkie za pomoc z tymi aku. rzymo wiele mi to wyjaśniło . Możliwość ładowania wszystkiego za jednym razem jest bardzo ważna . Ewentualnie 4x18650 tez by mogło być tylko wyciągać to zakładać ..... :D Zrobienie obudowy na 4 aku nie byłoby jakimś wielkim problemem :D . Na razie biorę się za mocowanie i wykończenie - jutro powinien być klej Zalman (żenujące nigdzie blisko nie mieli takiego kleju musiałem na allegro zamówić :) )

Dobrze myślę z tą optyką +\-7 dla oświetlenia dalszego plany i +\-14 bliżej czy zastosować taka optykę jak Ty ??

Swoja drogą świetna masz tą lampkę wygląda fachowo :P

Napisano
  Jason napisał:
Dobrze myślę z tą optyką +\-7 dla oświetlenia dalszego plany i +\-14 bliżej czy zastosować taka optykę jak Ty ??

Optyka jaką mam nie pasuje do diod Cree.

Parę propozycji optyki dla 3 diod:

jeśli chcesz optykę kwadratową:

- 2x CRS-SS (+-7*, bez dyfuzora) + 1x CRS-M (+-14*)

- 2x CRS-SS (+-7*) + 1x CRS-D (+-7* z dyfuzorem)

- mogą być nawet 3x CRS-SS, powinno być i daleko, i stosunkowo szeroko

jeśli optyka owalna, to:

- 2x Rocket Medium (+-13*) + 1x Rocket SS (+-4*) - wydaje się optymalne, chociaż możliwe, że za dużo światła pójdzie na boki

- 2x Rocket SS (+-4*) + 1x Rocket Wide (+-30*) - zasięg i szerokość świecenia

- 3x reflektorek Fraen +-3.5* / +-18* - zobacz na Allegro, masz centralną plamę jak z kolimatora +-3.5* i sporo światła po bokach o szerokim kącie

- 2x Fraen + np. 1x Rocket Medium (+-13*) lub nawet Wide (+- 30*)

Ogólnie ciężko jest się zdecydować na coś konkretnego, do Twojej obudowy bardziej pasowałaby raczej optyka okrągła (wizualnie), chociaż łatwiej byłoby dopasować optykę kwadratową - jeśli ja bym robił taką lampkę, to albo 3x CRS-SS, albo 2x CRS-S + 1x CRS-D, czyli 3x +-7* lub jedna z nich z dyfuzorem - światła na boki i tak będzie dosyć dużo.

Napisano

Obudowę robiłem pod okrągłą optykę . "- 2x Rocket Medium (+-13*) + 1x Rocket SS (+-4*) - wydaje się optymalne, chociaż możliwe, że za dużo światła pójdzie na boki" - To chyba dobrze , ważne jest żeby zakręty mocno doświetlało , ale czy 1x Rocket SS (+-4*) będzie wystarczająca jako "długie światło"

2x CRS-S + 1x CRS-D - ciężko coś wybrać masa kombinacji

Może trochę przynudzam ale jak mam już coś kupować to chciałbym to zrobić raz i porządnie

Napisano

Właśnie dla okrągłej optyki brakuje czegoś łatwo dostępnego o kącie 10-15* - możesz poszukać optyki OPTX +-6* (dzisiaj postaram się zrobić fotkę mojej dwuledówki i właśnie lampki na Cree + ten OPTX). Dodam jeszcze, że z wąską optyką dla Cree trzeba uważać - niektóre potrafią wydobyć z siebie dziwne plamy światła, np. z dziurą na środku.

Nawet na samych 2x +-13* zasięg nie będzie taki mały, zwłaszcza że chcesz zasilać diody prądem 1A ^_^

Napisano

Postawie na 2x CRS-S + 1x CRS-D . Powolutku zaczynam wszystko kompletować . Teścik i jakieś inne fotki wrzucę jak będzie gotowa latara :angry2:

Dzięki wszystkim za opinie :)

Napisano
  harry-peek napisał:
A jakiej grubosci kabelki zastosowac do polaczen? Moze w koncu dzieki zlamanej nodze wymecze swoja lampke :)

Połączenie driver <-> dioda/diody? Mogą być cienkie kabelki, zwłaszcza jeśli są miedziane - to w końcu tylko kilka cm przy niskim napięciu.

Natomiast jeśli chodzi o połączenie akumulator -> lampka (jeśli aku poza obudową) to można dać grubsze przewody, zwłaszcza przy niskim napięciu (np. 4xAA czy aku żelowy w koszyku na bidon)

Rulez - holder do trzymania kolimatora? Ja swoje przykleiłem ;)http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...1875317ef7.html

Napisano

Ok. dobre rozwiązanie (jaki klej ?).

Teraz się zastanawiam - czy zrobić lampkę wykorzystując Luxeon który mi pozostał (zamiast niego wsadziłem do latarki SSC P4) , czy szarpnąć się (w ramach eksperymentu) i machnąć lampkę na P7 (tylko , że nie ma jej w wersji star , a kabelków bezpośrednio do nóżek boję się lutować) ;) - jeden aku żelowy 6v 4 Ah mam w zapasie , driver jest dostępny - tylko nie wiem jak z optyką ?

Napisano
  Rulez napisał:
Ok. dobre rozwiązanie (jaki klej ?).

Teraz się zastanawiam - czy zrobić lampkę wykorzystując Luxeon który mi pozostał (zamiast niego wsadziłem do latarki SSC P4) , czy szarpnąć się (w ramach eksperymentu) i machnąć lampkę na P7 (tylko , że nie ma jej w wersji star , a kabelków bezpośrednio do nóżek boję się lutować) ;) - jeden aku żelowy 6v 4 Ah mam w zapasie , driver jest dostępny - tylko nie wiem jak z optyką ?

Klej - jakiś zwykły polimer, właściwie to może być jakikolwiek, byle nie żaden cyjanoakryl (zostawia nalot).

Na Luxeonie nie rób - za mała wydajność świetlna w porównaniu do innych. P7 nie jest złym pomysłem, jakim prądem chciałbyś zasilać? Ta dioda naprawdę potrafi się zagrzać, chociaż ilość światła przy maksymalnym prądzie to wynagradza.

Napisano

Chciał bym 2,8 A (na razie to tylko pomysł) zastanawiam się jaki duży powinien być radiator, i czym to światło skupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.