MarcinGoluch Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witam! Piszę to bo wiem, że sporo osób ściąga sprzęt lub chciałoby ściągnąć ale przerażają ich komplikacje z płatnościami za granicę. Przelewy są dość drogie i przy niewielkich zamówieniach średnio się opłaca pakować np 30zł w przelew mBanku, a jak bank przyjmujący doliczy prowizję(chore ale prawdziwe) to wychodzi kosmos. Jak widziałem w innym poście nadal jest przeświadczenie, że do systemu PayPal można dopisać tylko kartę kredytową/wypukłą co dla wielu jest blokadą do zakupów. Otóż od pewnego czasu m.in. mBank dopuszcza kartę płaską jako formę rozliczeń na zakupy w internecie i płatności PayPal. Nie trzeba już płacić kasy za wydanie i utrzymanie karty kredytowej, wystarczy darmowa karta bankomatowa. Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksu Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Czyli nie potrzebuje wirtualnej e karty?? wystarczy zwykła debetówka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Wystarczy zwykły darmowy delfin wydawany do ekonta. Musisz tylko dryndnac do mBanku i aktywować transakcje internetowe z ustawieniem ilosci i kwoty operacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ouzo Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 uprzedzam, ze zamawiajac z UK bardziej oplaca sie placic via Paypal, a ten zasilacz obciazeniem karty z mbanku niz placic bezposrednio karta z mbanku - wynika to z przewalutowania i prowizji mBanku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Tylko, że w przypadku zwykłej debetówki jest możliwość oszustwa, tj wypłacenia całej sumy co jest na koncie a jak się ma e-kartę to samemu daje się dyspozycję ile $ ma na nią iść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Na dobra sprawe jest to obojetne, roznice jak sa to bardzo male. Jednak czy to paypal czy bank to kursy wymiany walut maja zblizone. No chyba ze kupujesz cos za tysiace £. Nie wiem jak w polsce (tu wszystko jest mozliwe) ale nikt za platnosc karta kredytowa nie pobiera prowizji. Paypal czy kk koszt dla kupujacego jest taki sam (patrz wyzej). Ja uzywam paypal ze wzgledu na bezpieczenstwo, ubezpieczenie transakcji, wygode i szybkosc. Na dobra sprawe powinni miec takie same zasady czy to w uk czy w polsce. W uk karta debetowa jak najbardziej to czemu nie w polsce. Najlepiej niech sie wypowie ktos kto placil przez paypala w polaczeniu z debetowka. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Przez infolinię mBanku można ustalić limity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Teraz poruszacie problem ktory nie ma nic wspolnego (bezposrednio) z paypalem. To o czm mowi Schwefel to chyba kwestia ogolnego bezpieczensta wirtualnych transakcji pienieznych a nie problemu karty debetowej. Bo korzystanie czy to z debetowej czy z kredytowej jest obciazone pewnym, choc bardzo minimalnym ryzykiem (w duzej mierze wszystko zalezy od tego jak z niej korzystasz). Z tego co sie orietuje to platnosci kartami przez internet w polsce to margines, goruja przelewy bankowe (sredniowiecze ). Rozumiem ze moga z tego powodu powstawac obawy (przed czyms nowym). Tym bardziej warto placic przez paypal bo w ten sposob dane twojej karty sa przechowywane tylko w jednym miejscu, jestes podwojnie chroniony: przez paypal i przez bank gdzie masz swoje konto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Przez infolinię mBanku można ustalić limity. Wiem o tym ale przy e-karcie obędzie się bez limitów, a jak znam mBank to za każdą zmianę limitu pobierają opłatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Zmiana limitu darmowa, infolinia działa 24h/7. Niektórzy ustalają odpowiedni limit przed transakcją, a po znów ustawiają go na 0zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 A nie można zrobić przelwu na konto PayPal? Wtedy taki przelew jest traktowany jako zwykły przelew złotówkowy (chyba że się mylę to proszę mnie poprawić). A później za pomocą konta na PayPalu zrobić zakupy w UK? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Mozna z konta ktore jest powiazane z kontem paypal. Trwa to 7-9 dni. Pytanie tylko po co??? Bo na pewno nie po to aby uniknac konwersji waluty. I nie jest to klaszyczna forma przelewu. Nie dokonujesz tego ze swojego konta bankowego tylko przez konto paypal, po polsku to chyba bedzie 'zasilenie srodkow' albo cos w tym stylu. Inaczej mowiac dajesz polecenie paypalowi aby zasilil twoje konto dana kwota z powiazanego rachunku bankowego. Czyli w ostatecznosci jest dokladnie tak samo jak przy bezposrednim placeniu za transakcje. Wiec zupelnie nie rozumiem tych obaw. Tylko mi nie mowcie ze zmieniacie limity dnia po kazdej transakcji. To mozna posunac sie troche dalej i po kazdym zakupie po prostu likwidowac konto, a przed nastepnym zakupem zakladac nowe, wtedyd na pewno nikt nie dobierze sie do waszych pieniedzy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2008 uprzedzam, ze zamawiajac z UK bardziej oplaca sie placic via Paypal, a ten zasilacz obciazeniem karty z mbanku niz placic bezposrednio karta z mbanku - wynika to z przewalutowania i prowizji mBanku Możesz podać jaka to jest prowizja, w jakich kwotach zamyka sie prowizja? Czy tylko UK czy tez inne kraje? Przyznam ze pierwszy raz sie spotykam z tym co napisales. Tylko, że w przypadku zwykłej debetówki jest możliwość oszustwa, tj wypłacenia całej sumy co jest na koncie a jak się ma e-kartę to samemu daje się dyspozycję ile $ ma na nią iść. Sorki Schwefel ale zajechało mi poglądem w stylu "nie założe konta internetowego bo to jest niebezpieczne". Kiedyś były takie reakcje i taka reakcję moim zdaniem prezentujesz. Wiem o tym ale przy e-karcie obędzie się bez limitów, a jak znam mBank to za każdą zmianę limitu pobierają opłatę. Tzn za co takiego pobierają kase że piszesz "jak znam to pobierają", za jakie usługi Cię ograbili? Każdorazowa zmiana jest darmowa. Zmiana limitu darmowa, infolinia działa 24h/7. Niektórzy ustalają odpowiedni limit przed transakcją, a po znów ustawiają go na 0zł. Tylko mi nie mowcie ze zmieniacie limity dnia po kazdej transakcji. To mozna posunac sie troche dalej i po kazdym zakupie po prostu likwidowac konto, a przed nastepnym zakupem zakladac nowe, wtedyd na pewno nikt nie dobierze sie do waszych pieniedzy pozdrawiam Robie tak właśnie jak pisze Toosh. Co w tym złego? Sposób zasugerowany przez obsługę mBanku. Likwidowanie konta to mała nadinterpretacja tego co pisał Toosh. A spotkał się ktoś z prowizją pobraną przez Bank przyjmujący przelew? Jak robiłem jeden z pierwszym przelewów międzynarodowych z mBanku spotkałem się z sytuacją gdzie bank na terenie USA za przyjęcie przelewu pobrał 15$ dodatkowej opłaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Ilu tych platnosci dokonujesz, ze za kazdym razem zmieniasz limit??? z ilu kart kredytowych korzystasz? Moze i to ma swoje uzasadnienie przy b niewielu transakcjach. Tam gdzie ja mieszkam obrot bezgotowkowy to podstawa, kazdego dnia dokonujesz jakis platnosci. Limity - rzecz totalnie niepraktyczna i niepotrzebna. Poza tym to co swiadczy o instytucji bankowej i jej zabezpieczeniach kiedy doradzaja klientom zmieniac limity dnia, 'tak bedzie bezpieczniej bo nasz system zabezpieczen to wielka porazka'? - jezeli to ten przypadek to i owszem takie podejscie jak najbardzie. Zapytaj tej bank czemu udzielaja takich rad???!!!!! A jak nie zmienisz limitu to co sie moze stac?????? Niestety w dziedzinie bankowosci w polsce panuje jeszcze sredniowiecze i to glebokie. Dlatego (jeszcze raz) paypal stanowi dodatkowe zabezpieczenie + ubezpieczenie. Przelew baknowy moze i popularny w polsce (patrz wyzej) ale nie w krajach gdzie poziom bankowosci jest na nieco innym poziomie. To najbardziej archaiczna forma platnosci (nazwijmy je konsumenckimi) i na dodatek najdrozsza. pozdrawiam tych sceptycznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Ilu tych platnosci dokonujesz, ze za kazdym razem zmieniasz limit??? z ilu kart kredytowych korzystasz?Moze i to ma swoje uzasadnienie przy b niewielu transakcjach. Tam gdzie ja mieszkam obrot bezgotowkowy to podstawa, kazdego dnia dokonujesz jakis platnosci. Limity - rzecz totalnie niepraktyczna i niepotrzebna. Poza tym to co swiadczy o instytucji bankowej i jej zabezpieczeniach kiedy doradzaja klientom zmieniac limity dnia, 'tak bedzie bezpieczniej bo nasz system zabezpieczen to wielka porazka'? - jezeli to ten przypadek to i owszem takie podejscie jak najbardzie. Zapytaj tej bank czemu udzielaja takich rad???!!!!! A jak nie zmienisz limitu to co sie moze stac?????? Niestety w dziedzinie bankowosci w polsce panuje jeszcze sredniowiecze i to glebokie. Dlatego (jeszcze raz) paypal stanowi dodatkowe zabezpieczenie + ubezpieczenie. Przelew baknowy moze i popularny w polsce (patrz wyzej) ale nie w krajach gdzie poziom bankowosci jest na nieco innym poziomie. To najbardziej archaiczna forma platnosci (nazwijmy je konsumenckimi) i na dodatek najdrozsza. pozdrawiam tych sceptycznych Pierwsze to mówimy o zmianach limitów płaskiej karty w funkcjonalności pozwalającej na płatności PayPal. Nie o standardowe płatności via. konto. Nie korzystam z kart kredytowych dlatego mam uruchomione płatności przez karte płaską. Co do zasugerowania zmiany limitu nieco sobie dopowiedziałeś. Akcja wyglądała tak że zadzwoniłem zapytać się jak wygląda prodcedura uruchomienia płatności. Otrzymałem info że trzeba zdefiniować kwoty dzienne, miesięczne i ilości dzienne i miesięczne. Po każdej płatności mogę dokonać likwidacji limitów lub je powiększyć. Wszystkie zmiany bez względu na ilości w miesiącu są gratis. O jakim nieco innym poziomie bankowości mówisz, jakież to super usługi powodują że jesteśmy w tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Uwierz mi w tyle i to bardzo, ale zeby nie byc goloslownym: 1 Poszukaj sobie pierwszych lepszych statystyk obrotu bezgotowkowego w polsce i porownaj to z innymi krajami np ue a to mala pomoc: http://biznes.interia.pl/news/gospodarke-m...gotowka,1133825, 2 juz wczesniej wspomniane przelewy bankowe jako forma platnosci he he, 3 ile to razy juz przyjezdzajac do polski nie moglem placic karta bo taka forma jeszcze dla wielu jest czyms nieco dziwnym, 4 przypuszczam ze mozesz sobie sam pomoc odpowiadajac na moje wczesniejsze pytanie (nawiazanie do linku powyzej) 'ilu dokonujesz transakcji placac karta (ty twoi rodzice)' no i spojrz na sama karte jaka posiadasz (ni to pies ni wydra... ). 5 spojrz z jakiej to innowacji dumny jest twoj bank: http://www.idg.pl/news/138737.html mieszkam w uk od 4 lat i min od tamtej pory na tym rynku takie karty to standard Jezeli zerkniesz na moje wczesniejsze posty w tym watku to nie umknie twojej uwadze ze moje wywody dotycza paypala. I jak mozesz wyjasnij mi prosze jaka to jest roznica, placac prze paypal, czy korzystasz z karty kredytowej, debetowej, czy jak to okreslasz plaskiej? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Sorki Schwefel ale zajechało mi poglądem w stylu "nie założe konta internetowego bo to jest niebezpieczne". Kiedyś były takie reakcje i taka reakcję moim zdaniem prezentujesz. To już nie mój problem czym Ci "zajeżdża". A pogląd "nie założe konta internetowego bo to jest niebezpieczne" jest Twoim a nie moim bo o niczym takim nie pisałem. Dla Twojej informacji wszystkie moje konta są internetowe. Tzn za co takiego pobierają kase że piszesz "jak znam to pobierają", za jakie usługi Cię ograbili?Każdorazowa zmiana jest darmowa. Chyba nie myślisz, że bank jest instytucją charytatywną. Utrzymuje się z kredytów i prowizji za operacje a te kosztują i to sporo. Przykłady? Przelewy przez telefon od 2 do 4zł za sztukę, przelew zagraniczny od 20 do 200zł za sztukę, zwrot tegoż przelewu od 10 do 50zł za sztukę, polecenie stałe przez telefon 4zł za sztukę, umowa ze zmianą danych klienta 50zł. To tylko część usług, z których korzystam co miesiąc (a umowę też zmieniałem 2 razy bo zmieniło się miejsce zamieszkania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Uwierz mi w tyle i to bardzo, ale zeby nie byc goloslownym: 1 Poszukaj sobie pierwszych lepszych statystyk obrotu bezgotowkowego w polsce i porownaj to z innymi krajami np ue a to mala pomoc: http://biznes.interia.pl/news/gospodarke-m...gotowka,1133825, 2 juz wczesniej wspomniane przelewy bankowe jako forma platnosci he he, 3 ile to razy juz przyjezdzajac do polski nie moglem placic karta bo taka forma jeszcze dla wielu jest czyms nieco dziwnym, 4 przypuszczam ze mozesz sobie sam pomoc odpowiadajac na moje wczesniejsze pytanie (nawiazanie do linku powyzej) 'ilu dokonujesz transakcji placac karta (ty twoi rodzice)' no i spojrz na sama karte jaka posiadasz (ni to pies ni wydra... ). 5 spojrz z jakiej to innowacji dumny jest twoj bank: http://www.idg.pl/news/138737.html mieszkam w uk od 4 lat i min od tamtej pory na tym rynku takie karty to standard Jezeli zerkniesz na moje wczesniejsze posty w tym watku to nie umknie twojej uwadze ze moje wywody dotycza paypala. I jak mozesz wyjasnij mi prosze jaka to jest roznica, placac prze paypal, czy korzystasz z karty kredytowej, debetowej, czy jak to okreslasz plaskiej? pozdrawiam Transkacje kartami to nie do końca wina bezpośrednio ludzi co rynku i dostawców usług którzy nie stawiają na te rozwiązania. Myślę że jeżeli koszty kart w wielu bankach by spadły, same banki zaczeły w jaki kolwiek propagować sposób rozliczeń to i karty zyskały by na popularności. Niestety Polska jest też krajem gdzie niektóre rozwiązania wchodzą nieco pozniej niz w krajach europy zachodniej i to juz nie tylko o karty chodzi ale o goólne przyjęcie nowinek. A co do dumy z kart chipowych to piszą o tym bo mBank jako pierwszy(jeden z pierwszych) w kraju je wprowadza do powszechnego użytku. A pogląd "nie założe konta internetowego bo to jest niebezpieczne" jest Twoim a nie moim bo o niczym takim nie pisałem. Dla Twojej informacji wszystkie moje konta są internetowe. Chyba nie myślisz, że bank jest instytucją charytatywną. Utrzymuje się z kredytów i prowizji za operacje a te kosztują i to sporo. Przykłady? Przelewy przez telefon od 2 do 4zł za sztukę, przelew zagraniczny od 20 do 200zł za sztukę, zwrot tegoż przelewu od 10 do 50zł za sztukę, polecenie stałe przez telefon 4zł za sztukę, umowa ze zmianą danych klienta 50zł. To tylko część usług, z których korzystam co miesiąc (a umowę też zmieniałem 2 razy bo zmieniło się miejsce zamieszkania). Do części pierwszej to jak ja lubie jak ludzie sobie dopowiadają A wyobraź sobie że ja obecnie mam też głównie internetowe lub z pełną obsługa w kanale internetowym. Do części drugiej. Jasne że nie sądze że banki sa instytucjami charytatywnymi. Ale pisałeś dokładnie "a jak znam mBank to za każdą zmianę limitu pobierają opłatę" a nie o ogóle banków. Akurat mBank jest jednym z tańszych banków. Kwoty które podałeś faktycznie są pobierane ale są to usługi za które płacisz w każdym banku zarówno w kraju jak i w znacznej części banków działających w europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Sam widzisz, innowacja rok 2008!, na 'zachodzie' to standard od kilku lat. Mmowicie tu o jakis kosztach kart, kont bankowych??? poskie banki dalej traktuja to jak przywilej 'musisz za to placic'. To kolejna specyfika kraju o bardzo slabo rozwinietym systemie transakcji bezgotowkowych i systemu bankowego jako calosci. Na pewno nie w ,uk koszty o ktorych tu mowicie zupelnie nie istnieja (oprocz przelewu zagranice £10-20 bez wzgledu na kwote). Jak chcesz byc nieco bardziej rozeznanym w tym co piszesz to proponowalbym 'odrobienie zadania domowego' Schwefel to 'niezakladanie konta' bylo moje ale mam nadzieje ze odczytales moja ironie. trzeba sie zbierac do pracy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucher Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Ilu tych platnosci dokonujesz, ze za kazdym razem zmieniasz limit??? z ilu kart kredytowych korzystasz?Moze i to ma swoje uzasadnienie przy b niewielu transakcjach. Tam gdzie ja mieszkam obrot bezgotowkowy to podstawa, kazdego dnia dokonujesz jakis platnosci. Limity - rzecz totalnie niepraktyczna i niepotrzebna. Poza tym to co swiadczy o instytucji bankowej i jej zabezpieczeniach kiedy doradzaja klientom zmieniac limity dnia, 'tak bedzie bezpieczniej bo nasz system zabezpieczen to wielka porazka'? - jezeli to ten przypadek to i owszem takie podejscie jak najbardzie. Zapytaj tej bank czemu udzielaja takich rad???!!!!! A jak nie zmienisz limitu to co sie moze stac?????? A jak myślisz, czemu banki wprowadzają systemy typu 3D Secure, monitoring transakcji itp.? Ja pracuje w branży usług dla linii lotniczych i akurat przeróżne formy ochrony przed kradzieżą to centrum zainteresowania (bo przeważnie kończy się to tym, że odpowiedzialność za transakcję ponosi bank albo sklep). Niestety w dziedzinie bankowosci w polsce panuje jeszcze sredniowiecze i to glebokie. A tu sie mylisz - akurat polski system rpzelewow jest lepszy niż w wielu innych krajach. Przelew baknowy moze i popularny w polsce (patrz wyzej) ale nie w krajach gdzie poziom bankowosci jest na nieco innym poziomie. A może popatrz na to z innej strony - Paypal nie zyskał popularności tam, gdzie przelewy były rozwinięte. Zauważ, że przy przelewach krajowych koszt jest znikomy (nie jest to Paypalowe 3% od każdej transakcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.