Skocz do zawartości

[amortyzatory manitou] klasyfikacja manitou

siwy84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

tak się zastanawiałem, bo widziałem trochę sprzecznych ze sobą wypowiedzi w internecie i sam już nie wiedziałem co myśleć. Raz ktoś pisał, że relic jest następcą black'a, a raz, że to minute.

W każdym razie interesuje mnie jak to w końcu jest naprawdę i do czego są przeznaczone te 3 sztućce.

Interesuje mnie również fakt dlaczego tłumienie FFD jest uznawane za dość kiepskie. Miałem przyjemność powciskać trochę axela elite 04 z tłumieniem FFD i nie odnotowałem jakichś większych wad, ale nie mam też bardzo dobrego, bezpośredniego porównania do lepszych amorków. W każdym razie regulacja tłumienia w axelku działa dość przyjemnie tzn. czuć różnicę w skrajnych ustawieniach pokrętła więc bez problemu można dobrać tłumienie odpowiednie dla siebie.

Pytam między innymi dlatego, że mam możliwość kupienia relic'a z FFD - prosty jak konstrukcja cepa, wiem, ale szukam jakiegoś taniego widelca, który mógłby zastąpić moje obecne duro...

Jak mi ktoś wyjedzie z tekstem, że od duro wszystko jest lepsze to...nie pozostanie mi nic innego niż zgodzić się z nim ;) jednak nie chciałbym ładować kasy w coś co ogół bikerów (z większym niż moje) doświadczeniem w sprzęcie uważa za dno...

Ewentualnie jeśli stwierdzicie, że FFD nie jest takie złe, to prosił bym o opinię ile można dać za taki nowy widelec (bez gwarancji) żeby nie było to jakimś strasznym utopieniem kasy.

Bardzo proszę o pomoc w problemie, który przedstawiłem i z góry dziękuję za wszelkie opinie.

PS. Pytanie poboczne - czy można do takiego relica z FFD wsadzić tłumik TPC?

Pozdrower.

Marcin

Napisano

Stronkę manitou znam i jest jakaś nieaktualna :) Jeszcze mają axela i blacka właśnie wypisane, ale jak klikniesz to pustka.

Duro troszkę stuningowałem bo nie skaczę na hopach tylko śmigam enduro i chciałbym coś lepszego na zwykłą ośkę.

Jeśli Relic ma zastąpić blacka to co ma zastąpić minuta? ;) Dzięki wielkie za odpowiedź, ale to jeszcze nie to czego oczekiwałem. Pomóżcie :)

Napisano

Minute niczego nie miał zastępować. Ta linia istniała już od kilku lat, równocześnie z Blackiem. Inna sprawa, że był to taki trochę nieokreślony widelec. Wciśnięty pomiędzy Nixona i Blacka właśnie i nie za bardzo wiadomo dla kogo. Zbyt wiele cech miał wspólnych z Blackiem, by stanowić jakąś wyrazistą propozycję dla konkretnej grupy rowerzystów.. Obecnie ta sytuacja się zmieniła: Minute ewoluowało: grubsze golenie, większy skok i opcja osią 20mm zbliżają go raczej do Nixona, niż do Relica.

Co do Relica, to osobiście uważam, że skok 130mm w zestawieniu z goleniami 30mm i zwykłą ośką dadzą raczej wiotki widelec (a niższe wersje zakładam, że nie dla Ciebie). Ot taki "budżetowy" sztuciec, dla nie-anorektyków. Biorąc pod uwagę ceny innych widelców Manitou w internecie, to więcej niż 400-450zł bym nie dał.

Proponowany przez Rulez'a Gold Label to widelec z innej bajki, bo do dirtu. Seryjnie ma dowalone twardsze niż na ogół sprężyny i ma amortyzować tylko większe "dupnięcia". Do tego skok 80/100mm nie pasuje do Twojej ramy zbytnio

Napisano

Wiesz Bendus w jednym się muszę z Tobą zgodzić. 30mm golenie i zwykła oś - o tym zupełnie nie pomyślałem... Duro ma 32mm golenie, zwykłą oś i do demonów sztywności nie należy :iluvff: Można tylko mieć nadzieję, że Relic z racji pochodzenia z lepszej niż Duro "stajni" będzie mimo wszystko lepszym sztućcem.

Z drugiej strony ja szczególnie ciężki nie jestem. Katować też bym go nie katował.

Jako ciekawostkę powiem, że wspomniany wyżej Axel, zakupiony (nie dla mnie) od użyszkodnika tegoż forum - Andrzejka (wielkie dzięki :down: ), który zrobił ze swoim poprzednim właścicielem 16tys. km nie ma luzów... Duro po zrobieniu około 5 tys. luzy ma dość wyczuwalne...

Racja Schwefel, minuta jest dalej robiona - mój błąd.

A co z tym FFD? To na serio jest takie złe? Tzn. na tyle złe, że nie warto się już w to bawić?

Co do gold labela to wiem, czytałem o nim.

Napisano

Schwefel - kiepski dowcip.

Nie wiem czy kiedykolwiek miałeś styczność z widelcami tej firmy albo z duro. Za taką kasę to już bym wolał używanego fox'a, którego widziałem albo lekko używanego manitou minute. Już nigdy sam, dobrowolnie nie kupię nic co będzie spod szyldu SR Suntour.

Napisano
Jak mi ktoś wyjedzie z tekstem, że od duro wszystko jest lepsze to...nie pozostanie mi nic innego niż zgodzić się z nim :iluvff:

Ja niestety nie mogę się z tym zgodzić, kumpel ma Nixona elite chyba z '06/'07 (dokładnie nie wiem) z systemem tłumienia TPC. Muszę stwierdzić że duro '06 było bardziej czułe niż ten nixon. On zaczyna pracować dopiera przy kamieniach wielkości pięści i to jeszcze nie chętnie.

Napisano

Może ten nixon jakiś popsuty czy coś? Miałem okazje sprawdzić 3 różne nixony i wszystkie były fajowe i wybierały ładnie, a ich właściciele bardzo zadowoleni z nich - patrz bendus.

W każdym razie moje duro nie chodzi lepiej od nixona ;) Pomimo iż jest zalane olejem i ma zdjętą opaskę z tłumika i wyjętą z niego sprężynę. No a o luzach już nie wspominam.

Napisano
PS. Pytanie poboczne - czy można do takiego relica z FFD wsadzić tłumik TPC?

Witam

w moim rowerze jest fabrycznie zamontowany relic 130 TPC.

Pozdrówki

Napisano

Cieszę się Twoim szczęściem, ale chyba nie zrozumiałeś pytania :) Pytałem czy jest techniczna możliwość zamiany tłumienia z FFD na TPC. Pogooglałem trochę wczoraj i wydaje mi się, że jest, ale trzeba by wymienić jedną część, której nigdzie nie widziałem.

No a co z tym FFD? Jeśli udało by się zbić z ceny do 350 to warto brać tego amorka? Czy odpuścić sobie w ogóle, dozbierać kasy i kupić coś lepszego.

Napisano
Cieszę się Twoim szczęściem, ale chyba nie zrozumiałeś pytania :) Pytałem czy jest techniczna możliwość zamiany tłumienia z FFD na TPC.

:D wyszedłem założenia, że jeśli "obudowa" jest taka sama, to bebechy można zamienić :) ale jestem lamą w tym temacie, więc mogę się mylić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...