rad Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 jak w temacie ktore jest lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ciężko powiedziec które są lepsze, nie ma żadnej róznicy w działaniu>Jedyna różnica jest w mocowaniu...do tarcz na 6 śrub musisz miec piaste shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 a jakie chcesz hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ciężko powiedziec które są lepsze, nie ma żadnej róznicy w działaniu>Jedyna różnica jest w mocowaniu...do tarcz na 6 śrub musisz miec piaste shimano. ???? Chyba do CL (bo to jest pomysl Shimano, 6 srub to Hayes). Chociaz obecnie to i Shimano i wielu innych producentow piast ma w ogercie zarowno mocowanie 6 srub i CL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 To ja się dopytam w temacie - jak to jest obecnie z wagą tarcz - cały czas tarcza na 6 śrub ma przewagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf99 Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ja powrócę do pierwotnego pytania. Moim zdaniem nie opłaca się kupować piast pod CL ponieważ to głównie shimano a ono stosuję łożyska na kulach. Dlatego chyba lepiej kupić piastę innej firmy i na maszynach, a ciężko znaleźć coś pod CL i na maszynach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 tarcza CL jest ciężka i zyskj z lżejszej piasty tego nie rekompensuje, tarcza CL jest shimano (innych nie spotkałem), są to miękkie tarcze do klocków żywicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badporucznik Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 tarcza CL jest ciężka i zyskj z lżejszej piasty tego nie rekompensuje,tarcza CL jest shimano (innych nie spotkałem), są to miękkie tarcze do klocków żywicznych Piasty i koła pod CL są drobym ograniczeniem, gdyż kupując tarczówki musisz zaopatrzyć sie w tarcze Shimano bądź MAGURY (która także robi CL). Ja akurat niedawno składałem rower i zdecydowałem się na zakup CL, ale w zamyśle miałem kupić hamulce Shimano. Więc wszystko zależy od Twoich indywidualnych potrzeb. Minusem tarcz CL jest to, że potrzebują specjalnego klucza, ale plusem zarazem jest to, iż tym samym kluczem zakładasz korbę ze zintegrowaną osią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Piasty i koła pod CL są drobym ograniczeniem, gdyż kupując tarczówki musisz zaopatrzyć sie w tarcze Shimano bądź MAGURY Nieprawda Wystarczy zakupić taki adapter , i można zakładać tarcze na IS : http://www.allegro.pl/item429079282_adapte...73_pln_szt.html Z tego powodu piasta pod CL jest chyba bardziej uniwersalna, jest wiele piast na maszynach pod CL , od Novatec po DT Swiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ja jestem za CL, głównie ze względu na łatwość montażu Tarcze shimano są miękkie tylko na papierze, ja normalnie smigam na nich z klockami metaliczynymi i jakos nie widzę nadmiernego zużycia tarcz:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Badporucznik, chyba miałeś na myśli to że tarczę CL przykręca się kluczem do kaset a nie do korb ze zintegrowaną osią... Co do samego pomysłu, gdyby był bardziej rozpowszechniony to ok. chociaż z piastami nie ma kłopotu, ma takie chociażby DT Swiss, więc nie jesteśmy skazani na kiepskie piasty shimano. Jednak to rozwiązanie nadal jest stosowane w mniejszości mimo swoich zalet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 @Robert, zależy od piasty Są, te i te, ja w moich kołach właśnie mam tarcze przykręcane nakrętką którą się przykręca kluczem do suportu ht2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 O, to jakoś nigdy w oczy mi się nie rzuciły. Chociaż i tak przy rozpowszechnieniu się standardu zintegrowanej osi klucz nie jest problemem, po za tym tak jak napisał Rulez są adaptery i problem rozwiązany, a koszt takiego to dla przykładu adapter BBB 70zł a DT Swiss ok. 100zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 tarcza CL jest ciężka i zyskj z lżejszej piasty tego nie rekompensuje,tarcza CL jest shimano (innych nie spotkałem), są to miękkie tarcze do klocków żywicznych Rzeczywiście różnica jest - spojrzałem na Allegro to dla przykładu XTR ma podaną wagę 151g+pierścień, a moje tarcze avidowskie ważą ze śrubkami 112g/128g (G2/Polygon). Wyższe modele tarcz na pewno są też pod klocki metaliczne CenterLock w zamyśle jest lepszy, ale gdyby jeszcze ważył tyle samo co rozwiązanie z 6 śrubkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Taka różnica raczej Cie nie zbawi, i zauważ że piasta jest pod CL jest ok. 15g lżejsza od tej z mocowaniem standardowym. W przypadku DT Swiss 240s ta różnica to 18g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badporucznik Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 NieprawdaWystarczy zakupić taki adapter , i można zakładać tarcze na IS : http://www.allegro.pl/item429079282_adapte...73_pln_szt.html Z tego powodu piasta pod CL jest chyba bardziej uniwersalna, jest wiele piast na maszynach pod CL , od Novatec po DT Swiss. Tylko bezsensem jest kupowanie adapreta, który kosztuje praktycznie tyle co tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 14 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Gadka nad wyższością 6śrub nad CenterLocka (lub na odwrót) jest bezsensowna :] Różnica jest tylko w sposobie zamocowania tarczy do piasty. Różnica w masie jest minimalna nie warta uwagi nawet w dziale manii lekkości Dlatego powracając do pytania z pierwszego postu odpowiedź jest jedna oba systemy są tak samo dobre :] EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.