Skocz do zawartości

[łańcuch] Jazda na 3 łańcuchy

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem u siebie w rowerze kasetę z HG40 (zużyta) na sram pg 850. Łańcuch kupiłem pg 830 ale chcę zacząć jeździć na 3 łańcuchy. Co ile trzeba je wymieniać i najważniejsze: Czy jeśli mam teraz pg 830 to 2 pozostałe muszą być takie same czy dało by radę założyć KMC Z9000 . A może jakieś inne ?

Z tego co mi wiadomo to 3 łańcuchy wystarczają na prawie 4 tyś. km. Czyli jak dla mnie na jeden sezon. Wymieniać je musisz kiedy się rozciągną, ;) czyli musisz to kontrolować poprostu mierząc ich długość. Łańcuch wymienia się gdy długość 10 ogniw przekroczy 127mm.

• 2 tygodnie później...

No tutaj koledzy wprowadzają w błąd. Przy jeździe na kilka łańcuchów nie muszą to być te same modele - mogą jak najbardziej być różne. Tak czy tak później zakłada się łańcuch najkrótszy. Łańcuchy tego samego modelu nie rozciągają się w identyczny sposób - jeden rozciągnie się bardziej inny mniej, tak samo jak będziesz stosował droższe i tańsze łańcuchy to może wyjść że ten tańszy będzie się rozciągał wolniej od tego droższego.

Z tego co mi wiadomo to 3 łańcuchy wystarczają na prawie 4 tyś. km.

To moj Alivio ma prawie 5k km i jeszcze troche pojezdzi ;)

A co do 3 łancuchow to sebek ma racje wcale nie musza byc one takie same, wystarczy, ze beda tej samej dlugosci (liczba ogniw) i tak sie daje zawsze ten co sie najmniej rozciagnol:)

sowix1

Jak widzisz, trudno o jednoznaczną opinię. Żeby jeszcze bardziej namieszać Ci w głowie dodam, że jeżdżę na 4 łańcuchach, każdy inny, a wpływ na jego (i całego napędu) zużywanie ma nie tyle marka, co warunki, w jakich jeździsz, olej, jakiego używasz, i teren (czy jeździsz po płaskim, czy interwały sadzisz).

Moim skromnym zdaniem - jeśli zmieniasz łańcuchy, nie ma większego znaczenia jakie one są, byle by przyzwoitej jakości były. Liczy się to, że jeden umęczony zmieniasz na świeższy, który napędowi odsapnąć daje.

Dokładnie, tego dotyczy taka sama zasada jak wszystkiego innego - sam będziesz wiedział najlepiej kiedy należy to zrobić. Gdy napęd przestanie działać jak należy.

Co do drugiego pytania to nie mam niestety pojęcia - sam jeżdżę na jednym.

Z tego co mi wiadomo to 3 łańcuchy wystarczają na prawie 4 tyś. km. Czyli jak dla mnie na jeden sezon. Wymieniać je musisz kiedy się rozciągną, tongue.gif czyli musisz to kontrolować poprostu mierząc ich długość. Łańcuch wymienia się gdy długość 10 ogniw przekroczy 127mm.

jak nie wiesz to po co wprowadzasz w błąd? Standardowa długoś kazdego ogniwa to jeden cal, co przy 10 ogniwach daje własnie 127mm. Czyli jesli uzywasz łańcuch to po 1k kilometrów łańcuch ma już więcej niż 127mm (przypusmy 127,3mm). To nie znaczy, że jest do wymiany, a przekroczyło 127mm. Łańcuch wymienia sie gdy wyciągniecie przekroczy 1% czyli cos około 128,2mm. Pozdro.

A kto powiedział, że sugeruję o 1 ogniwo skracać? Długość ogniwa określa samo jego oznaczenie, np 1/2x1/8 (długość x szerokość). Poza tym, nie dam się tak łatwo - zastosuję półogniwo i wszystko będzie ok :D Oczywiście w tym momencie zaczyna się niespójność w nazewnictwie :thanks: Tośmy chłopakowi namieszali...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...