sowix1 Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Wymieniłem u siebie w rowerze kasetę z HG40 (zużyta) na sram pg 850. Łańcuch kupiłem pg 830 ale chcę zacząć jeździć na 3 łańcuchy. Co ile trzeba je wymieniać i najważniejsze: Czy jeśli mam teraz pg 830 to 2 pozostałe muszą być takie same czy dało by radę założyć KMC Z9000 . A może jakieś inne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 gdzieś tam na forum ktoś napisał ze łańcuchy mają być takie same i miękkie żeby wszystko zużywało się równomiernie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslav Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Z tego co mi wiadomo to 3 łańcuchy wystarczają na prawie 4 tyś. km. Czyli jak dla mnie na jeden sezon. Wymieniać je musisz kiedy się rozciągną, czyli musisz to kontrolować poprostu mierząc ich długość. Łańcuch wymienia się gdy długość 10 ogniw przekroczy 127mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 gdzieś tam na forum ktoś napisał ze łańcuchy mają być takie same i miękkie żeby wszystko zużywało się równomiernie Tak właśnie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 No tutaj koledzy wprowadzają w błąd. Przy jeździe na kilka łańcuchów nie muszą to być te same modele - mogą jak najbardziej być różne. Tak czy tak później zakłada się łańcuch najkrótszy. Łańcuchy tego samego modelu nie rozciągają się w identyczny sposób - jeden rozciągnie się bardziej inny mniej, tak samo jak będziesz stosował droższe i tańsze łańcuchy to może wyjść że ten tańszy będzie się rozciągał wolniej od tego droższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Z tego co mi wiadomo to 3 łańcuchy wystarczają na prawie 4 tyś. km. Tyle to ja na jednym smigam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Z tego co mi wiadomo to 3 łańcuchy wystarczają na prawie 4 tyś. km. To moj Alivio ma prawie 5k km i jeszcze troche pojezdzi A co do 3 łancuchow to sebek ma racje wcale nie musza byc one takie same, wystarczy, ze beda tej samej dlugosci (liczba ogniw) i tak sie daje zawsze ten co sie najmniej rozciagnol:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 No w sumie jak najbardziej logiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iXC Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Łańcuch to łańcuch, znaczenia raczej nie ma, choć ostatnio Shimano wypuściło łańcuch kierunkowy DuraAce na 2009, tzn należy go zakładać w określoną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 hehe, na 4 tys km to moze trzy lancuchy srama wystarczaja . Ja po okolo 3-4 tys km (w tym 700-800 km maratonowych) na dwoch lancuchach Shimano, XT i XTR mam naped zuzyty w naprawde minimalnym stopniu. Na pewno jeszcze jeden sezon pociagnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 sowix1 Jak widzisz, trudno o jednoznaczną opinię. Żeby jeszcze bardziej namieszać Ci w głowie dodam, że jeżdżę na 4 łańcuchach, każdy inny, a wpływ na jego (i całego napędu) zużywanie ma nie tyle marka, co warunki, w jakich jeździsz, olej, jakiego używasz, i teren (czy jeździsz po płaskim, czy interwały sadzisz). Moim skromnym zdaniem - jeśli zmieniasz łańcuchy, nie ma większego znaczenia jakie one są, byle by przyzwoitej jakości były. Liczy się to, że jeden umęczony zmieniasz na świeższy, który napędowi odsapnąć daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzo2 Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 A dlaczego trzeba zmienić łańcuch nawet jak jeszcze da sie normalnie jeżdzić (np wg miarki)? Przeciez po ~3000km jesli zalozymy nowy to chyba bedzie sie obsuwal na zuzytej kasecie i blatach korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Dlatego nie zmienia się ich co 3000, tylko co dużo krótsze odstępny dystansowe - tak aby każdy zużywał się równomiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzo2 Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Tzn mi chodziło o jazde na jednym. Kiedy trzeba go wymienić? Dopiero jak cos sie zacznie dziac? P.S Mam osprzet XT08 i przejchane 2000km. Za późno na dokupienie drugiego lancucha czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Dokładnie, tego dotyczy taka sama zasada jak wszystkiego innego - sam będziesz wiedział najlepiej kiedy należy to zrobić. Gdy napęd przestanie działać jak należy. Co do drugiego pytania to nie mam niestety pojęcia - sam jeżdżę na jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 gonzo - wszyscy serwisanci i znawcy mowia ze po takim przebiegu juz lancuch sie nie przyjmie, ja jestem innego zdania tylko teraz proponuje kupic 1 lancuch i wyciagnac go do podobnej dlugosci jak ten, ktory juz masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 podzial na lanuchy twarde i miekkie jest subiektywny i delikatnie mowiac dyskusyjny. na 3 lanuchach przy moim stylu jazdy spodziewam sie dobic do 20 tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 27 Września 2008 Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Z tego co mi wiadomo to 3 łańcuchy wystarczają na prawie 4 tyś. km. Czyli jak dla mnie na jeden sezon. Wymieniać je musisz kiedy się rozciągną, tongue.gif czyli musisz to kontrolować poprostu mierząc ich długość. Łańcuch wymienia się gdy długość 10 ogniw przekroczy 127mm. jak nie wiesz to po co wprowadzasz w błąd? Standardowa długoś kazdego ogniwa to jeden cal, co przy 10 ogniwach daje własnie 127mm. Czyli jesli uzywasz łańcuch to po 1k kilometrów łańcuch ma już więcej niż 127mm (przypusmy 127,3mm). To nie znaczy, że jest do wymiany, a przekroczyło 127mm. Łańcuch wymienia sie gdy wyciągniecie przekroczy 1% czyli cos około 128,2mm. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 28 Września 2008 Udostępnij Napisano 28 Września 2008 mp3fan Z całym szacunkiem, ale sadzisz do innych, a sam wprowadzasz w błąd. Pozwolę sobie pouczyć Cię, że: - 1 inch (cal) do +/- 25,4 mm; - ogniwo ma długość 1/2 cala, a nie 1 cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szosowiec Napisano 28 Września 2008 Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Spróbuj skrócić łańcuch rowerowy o "jedno ogniwo", czyli 1/2cala i potem jeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 A kto powiedział, że sugeruję o 1 ogniwo skracać? Długość ogniwa określa samo jego oznaczenie, np 1/2x1/8 (długość x szerokość). Poza tym, nie dam się tak łatwo - zastosuję półogniwo i wszystko będzie ok Oczywiście w tym momencie zaczyna się niespójność w nazewnictwie Tośmy chłopakowi namieszali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 i co to da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Sam wykoncypuj: http://www.allegro.pl/item438432393_lancuc..._pologniwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.