sebol Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 chciałem sie zapytać o wytrzymałosc tych dwóch obreczy, dla mnie do końca waga nie az tak bardzo istone, bo jest obrecz mavic 321 to ta nie jest lepsza jeżeli chodzi o wtrzymałosc wzgledem 717 ???(słowo wytrzmałość chodzi mi o zjazdy w terenie, ktróra bardziej bedzie podatna na kamieni i nierówny teren, dołki itp)głownie chodzi mi o jazde taką jak na zawodach Xc czy Maratonach, a po zimie zamierzam tarcze zamontowac, oczywiscie teraz kupie obrecz z piastę pod tatcze, ale wzgledy finasowe pozwolą mi kupić tarcze w marcu, to czy ta obrecz pod v-brake nie bedzie nic przeszkadzał jeżeli potem zamontuje pózniej (nie bedzie przeszkadzać w jezdzie), czym wogóle sie róznią obrecze pod tarcze a pod v-brakee, po za tym ze pod obręcz Disc nie bedzie działać v -brake bo jest obrecz innej konstukcji, jezli bede jezdził na tarczach , to nie bedzie przeszkadzała, a w razie co nawet mozna zamontowac v-brake i da sie jezdzic , a w drugim przypadku tylko tarzce trzeba używac, a jeszcz jaka piaste polecacie, shimano Xt??? czy novatec. Wiem tez ze mavic jest tylko w wersji Disc ,mavic 717 jest pod v-barke i Disc, chodzi mi koło oczywiscie na tył waze około 70 kg Czy warto dawać 60 zł wiec bo taka jest róznica pomiedzy tymi obreczami w cenie
tobo Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 jesli to rzeczywiscie jazda xc maraton to na co ci taki klocek jak 321? to obrecz do enduro i ciezszych dyscyplin - nawet w harfie jest w dziale extreme. xc717 to obrecz typowo do xc do lekkich kol. przeicez nie wazysz bog wie ile
miciu22 Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 Seba, jak 717 jest za droga, to bierzesz niewiele cięższą 317 za ok. 90 zł i też będzie dobrze. Obręcze pod v-ki nie przeszkadzają w użytkowaniu hampli tarczowych- jedyna wada, to chyba tylko wygląd. Co do piast, jeśli za kwotę ok. 200 zł., to brałbym XT.
sebol Napisano 12 Września 2008 Autor Napisano 12 Września 2008 za koło chciałbym wydac 250 zł max ;-) dzieki za rady
bendus Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 321 sobie odpuść. Przy Twojej wadze i takiej jeździe, która opisujesz taka obręcz to za dużo. Mam od dłuższego czasu koła na XM/EN 321 i pomału szykuję się do przesiadki na coś lżejszego. Dochodzę do wniosku, że nawet dla mnie (około 85kg wagi, 15kg rower i kilka kg w plecaku) ta obręcz jest zbyt pancerna. Jesli nie będziesz szarżował po wielkich kamieniach, fruwał itp, to spokojnie możesz wziąć coś o minimum 100g lżejszego (bo 321 waży koło 600g)
Rulez Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 słowo wytrzmałość chodzi mi o zjazdy w terenie, XC 717 - lekka obręcz do jazdy XC, dosyć wiotka - do węższych opon (max. 2,1" , np. Conti Race King 2,2" wygląda na niej jak monstrum) oże lepiej XM 317 - bardziej miękka , wybacza więcej , niewiele cięższa ..
sebol Napisano 12 Września 2008 Autor Napisano 12 Września 2008 no to pewnie jak mówicie to wezne sobie mavic 317 a co do piasty co bys Cie zaproponowali?? zostaje mi jeszcz jakieś 150 zł???
creative1989 Napisano 28 Lutego 2009 Napisano 28 Lutego 2009 Nie chcąc zakładać nowego tematu- która obręcz jest bardziej wytrzymała- XC 717 która waży poniżej 400g, czy Rigida Sphinx, która waży 600g?
Qazimodo Napisano 14 Marca 2009 Napisano 14 Marca 2009 Ja ważę 95kg i używam Maic 719 - to model taki jak 717 ale dla cięższych zawodników. (wg producenta 717 są do 75kg) Śmigam XC ale zdarza mi się coś takiego jak MTB Trophy albo katowanie po schodach. Skakać też się nie boję. Mam je prawie 2 lata i naprawdę polecam !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.