Mesmerize Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 Witam. Na rowerze jezdze co prawda juz ladnych pare lat, ale nigdy do mnie nie przemawialy buty z SPD Jednak postanowilam sobie kupic jakies i zupelnie nie wiem jakie. Kiedys kupilam Diadory na Allegro, byly strasznie twarde, ale to chyba kazde tak maja (?).. niestety sprzedalam je bo mi rower ukradli i nie byly mi juz potrzebne. Szukam butow do MTB. Teraz mam wybór miedzy tymi butami: 1. Nike Alpin II mens http://cgi.ebay.co.uk/NIKE-Alpin-II-Mens-M...id=p3286.c0.m14 2. Carnac Avoriaz: http://cgi.ebay.co.uk/New-Carnac-Avoriaz-S...id=p3286.c0.m14 3. Carnac Cyclone http://cgi.ebay.co.uk/New-Boxed-Carnac-Cyc...id=p3286.c0.m14 4. Carnac Ozone 235: http://cgi.ebay.co.uk/CARNAC-OZONE-235-CYC...id=p3286.c0.m14 Chce wlasnie zakupic na e-bayu i tylko do 30 Funtow. Zastanawialam sie tez nad Allegro i uzytkownikiem "BORKULA" i jego fajnymi butkami no i tymi cenami.. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9924171 Z gory dzieki za pomoc.
tobo Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 nie wiem jaki model miales, ale "twarda" podeszwa to wzgledne pojecie. na pewno zadna podeszwa buta rowerowego przystosowana do pedalow spd nie bedzie tak miekka jak podeszwa buta do chodzenia. buty dzielą sie na uniwersalne (z przznaczeniem takze do chodzenia) i sportowe - z twardą szytwną plastikową lub karbonową podeszwa przeznaczone wlasciwie tylko do jezdzenia. buty uniwersalne mozna poznac po tym ze najczesciej maja nie tylko rzep ale i sznurowki, buty sportowe dwa lub trzy rzepy i/lub klamrę. nie wiem czy ty wogole wiesz co chcesz kupic - bo dales linki do butow szosowych (płaskie, "łyse" podeszwy bez bieznika) i mtb (buty z ząbkowanym bieznikiem). buty szosowe z tych wymienionych prawie na pewno nie bedą sie nadawaly do chodzenia, te mtb to juz predzej. na pewno wszystkie bedą mialy sztywną podeszwe. jesli chcesz but uniwersalny takze do chodzenia to zobacz buty ktore są w ofercie firmy accent, ktorej dystrybutorem jest firma velo z gliwic. buty uniwersalne to tez np adidasy el moro czy northwave freeride, czy specialized wiazany na sznurowki z rzepem
Mesmerize Napisano 11 Września 2008 Autor Napisano 11 Września 2008 Nie nie, szukam tylko do jezdzenia butow. Myslalam ze te Nike, to takie MTB wlasnie z bieznikiem, przynajmniej tak wygladaja.. i Carnac Cyclone tez, wiec chyba tylko z tych dwoch par bede wybierac Nie zauwazylam ze tamte sa łyse :| Jednak zeby przegladac ebaya musze byc wyspana Ps. Jestem kobietą, ale to taki szczegol
tobo Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 wybacz niedopatrzenie te buty ktore wskazalas bedą twarde - choc to dla butow tylko do jazdy najbardziej poządana cecha. inaczej bedziesz czula pedal wpiety w blok, pedalowanie nie jest efektywne i moze byc niezdrowe dla stóp - mogą one drętwieć.
wildix Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 tabo ma racje twardość buta to zaleta... ...a uniwersalniść to dosyć wzgledne pojecie, i tak bedziesz stukać o posadzkę blokiem spd, inna sprawa, że but turystyczny nie rzuca się w oczy -nie kuje tak jak skorupa z klamrami i kolcami :-) moje pierwsze buty to były takie turystyczne (sznurówka + rzepa) looki, pękła mi w nich podeszwa na wiosnę (po prawie 5 latach miała chyba prawo) i na koniec zacytuje klasykę za www.kolarstwo-szosowe.gda.pl Ostatni profesjonalny kolarz szosowy używający pedałów z noskami - Irlandczyk Sean Kelly - przeszedł na emeryturę w 1994r
Mesmerize Napisano 12 Września 2008 Autor Napisano 12 Września 2008 Dzieki piekne Mnie sie wlasnie podobaja te kolorowe skorupiaste buty Takze moze te Nike zamówie, choc jeszcze sie zastanawiam. Sumując, podeszwa ma byc twarda - im twardsza tym lepiej?
rymo Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 Tutaj chodzi o pewien myk Podam przyklad zyciowy Wyobraz sobie, ze stoisz stopami na krawedzi schodka. Naciskasz w sumie tylko danym kawalkiem stopki na schodek. Angazujesz sporo miesni w to..itd. A co by bylo jakby miedzy Toba a schodkiem dac deske? Nacisk rozkladal by sie na cala stope. O co mi chodzi? Sztywnosc pomaga...wiecej energii idzie w pedaly niz w utrzymanie stop w odpowiedniej pozycji itp (mocno upraszczam, ale przyklad powinien byc lepszy ). Najtwardsze podeszwy sa w butach szosowych(spd-sl)...dopiero potem gorskie(spd) :>
tobo Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 najtwardsze podeszwy są w najwyzszych modelach butow ogolnie a nie w szosowych. but mtb ma inną fakture powierzchni podeszwy stykajacej sie z podlozem - bieznik skladajacy sie z przewaznie gumowych "klockow", ewentualnie gniazda na kolce lub kolce juz zamontowane - w przedniej czesci podeszwy pod palcami. zarowno buty mtb jak i szosowe maja podeszwy wykonane z karbonu, ktory pozwala na stworzenie bardzo sztywnych podeszew butow. przeniesienie sily nog na pedalowanie jest rownie wazne w obu dyscyplinach
Rulez Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 Sumując, podeszwa ma byc twarda - im twardsza tym lepiej? Na początek przeciwnie , bardzo sztywne są też mniej wygodne .
agenciara Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 od prawie 2 lat mam Diadora Scorpione Carbon, iście sztywna podeszwa - do jeżdżenia są nr 1 (aż się boję dnia kiedy się popsują i nie będzie takich już dostępnych!!), a jeżeli chodzi o chodzenie, to pamiętam swój pierwszy dzień z butami SPD... pojechałam rowerem do pracy i nie wziełam butów na przebranie, chodziłam jak połamana z uwagi na nie zginającą się podeszwę ;D Kilka "chodzeń" później już się nauczyłam stawiać w nich kroki, to tak jak z nauką chodzenia w szpilkach, musisz się poprostu przyzwyczaić Nie ma się czego bać, sztywna podeszwa nie gryzie Fajne te najacze! Pozdr
Mesmerize Napisano 15 Września 2008 Autor Napisano 15 Września 2008 Dzieki Wlasnie mialam Diadory, nie pamietam jaki model, ale to byly szosówki, to jak przykrecilam bloki to nie moglam w ogole chodzic, no ale wlasciwie to one nie sa do chodzenia a do jezdzenia Zamowilam Najkeje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.