psp360 Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam ! Patrzyłem dużo tematów ale nadal nie wiem na co sie zdecydować jeśli chodzi o preparat do smarowania łańcucha. Myślałem nad suchym smarem teflonowym, ale czy to sie nanosi zwyczajnie na suchy łańcuch czy musi byc tez normalny smar ? A może lepiej kupić takie coś ? http://www.allegro.pl/item717243943_promocja_valvoline_super_smar_z_teflonem_spray.html czy lepiej http://www.loxpol.com.pl/index.php?p903,pulsar-suchy-smar-teflonowy-400ml ? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Jeżeli normalny smar to smar stały, no to takiego się nie nanosi na łańcuch bo zrobi się "papier ścierny". Każdy smar do łańcucha nakładamy na suchy łańcuch. Według mnie środki w spray'u są mało efektywne, ponieważ cały łańcuch jest mokry, a powinien być nasmarowany w środku a nie na zewnątrz Za tę cenę, możesz mieć 60 ml normalnego smaru do łańcuchów, który będzie bardziej wydajniejszy niż 400 ml w spray'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psp360 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Z tym że jak ja tu widze to takie smary (rolhfon czy jak to tam sie pisze) to zbierają bruda na łańcuchu na suchy smar podobno jest suchy i dlatego nic sie nie przykleja do łańcucha... sam już nie wiem :E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Smarować trzeba, jedne smary są gorsze drugie lepsze, jedno bardziej zbierają kurz, drugie dłużej wytrzymują. Jeśli nie Rohloff to FinishLine albo jakiś typowy smar do łańcuchów(np. do pił spalinowych etc.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos95 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 ja używam smaru MOTIP bardzo dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Mój zestaw smarów: Do łańcucha: Finish Line WET Zielony Do amortyzatora: Brunox w sprayu Do łożysk: Smar do kołowrotków wędkarskich (przeźroczysty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TLx4ku Napisano 8 Września 2009 Udostępnij Napisano 8 Września 2009 http://www.makra-sport.pl/?do=oferta&pid=70 Testował ktoś kiedyś ten olej do łańcucha ?? Cena nie najgorsza, rekomendacja dobra (grupa jbg-2) ale nie potrafię znaleźć opinie o tym oleju.... Czekam na odpowiedzi Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 8 Września 2009 Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Ja używałem: FINISH LINE TEFLON PLUS- tak jak moi przedmówcy piszą, wytrzymuje 30-40 km w terenie, łańcuch jest w miarę czysty, ale co z tego jak piszczy, że się nie da wytrzymać? FINISH LINE KRYTECH- największy szajs jaki miałem. Woda z grudkami parafiny. Wstrząśnięcie przed użyciem nie nie dało. Odradzam! FINISH LINE CROSS COUNTRY- chyba najlepszy wypust FL. Łańcuch cholernie się brudzi i robi czarny, ale przynajmniej jest posmarowany. FINISH LINE CERAMIC WET LUBE- ten kupiłem niedawno. Jest niezły- w działaniu podobny do CC. Możliwe, że łapie mniej syfu, ale tego jeszcze nie potwierdziłem (za krótko używam). Jak mi się skończy obecny FL to pewnie spróbuję tego ROHLOFFa. Mam pytanie- używał ktoś smarów PEDROSa? Coś takiego. Do amora używam Brunoxa, a do łożysk i gwintów jakiegoś smaru Mobil kupionego w sklepie motoryzacyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaneeks Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Moje ocena jest wynikiem sporego doświadczenia" 1) Łańcuch * ROHLOFF (bardzo istotne jest po nałożeniu i odczekaniu, aż wniknie dokładne wytarcie szmatką - wtedy jest suchy z zewnątrz) (zdecydowanie lepszy od FL WET I DRY) i dodatkowo 50ml. starcza na baaaaaaaardzo długo w przypadku tego smaru. 2) Amortyzator *Brunox Deo (do goleni) *Sram Judy Butter (rock shox) 3)linki, pancerze, klamki itp. *FL DRY 4)łożyska *ŁT 43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 21 Września 2009 Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Hmm.. Do piast i wnętrzności suportu używam od zawsze Towotu... który jest naprawdę dobry Kaseta (zpadeczki) przesmarowane smerem litowym. i to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 22 Września 2009 Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A ja używam takiego zestawiku: - smar miedziowy - na gwinty, połączenia nieobrotowe (sztyca, kierownica itd), tarcze i klocki hamulcowe(!!!) jak to klocki chcesz powiedzieć ze smarujesz klocki ??? czy powierzchnię miedzy tłokiem a kolckiem ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 22 Września 2009 Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Oczywiście, że klocki od strony tłoczków Chyba, że jest hardcorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 22 Września 2009 Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Hardcorem nie jest. Smaruję plecy klocków, tą część stykającą się z tłokiem. Zmniejsza albo nawet całkowicie usuwa problem piszczących tarcz hamulcowych (połączenie tarczy z piastą też smaruję smarem miedziowym). Teoretycznie zwykły smar też się mógłby nadać, ale może ulec degradacji pod wpływem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 22 Września 2009 Udostępnij Napisano 22 Września 2009 no u mnie nie zlikwidował piszczenia, może jeszcze zastanawiam sie nad cienką warstwą loctite miedzy tardzę i piastę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 22 Września 2009 Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Hardcorem nie jest. Smaruję plecy klocków, tą część stykającą się z tłokiem. Zmniejsza albo nawet całkowicie usuwa problem piszczących tarcz hamulcowych (połączenie tarczy z piastą też smaruję smarem miedziowym). Teoretycznie zwykły smar też się mógłby nadać, ale może ulec degradacji pod wpływem temperatury. That's right, ale pewnie chodziło Ci o dzwoniące tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morcin2 Napisano 25 Września 2009 Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Chodż nie mam doswiadczenia to smar Finishline (zielony) mi sie podoba po nasmarowaniu (kropelka na rolke ogniwa), w czasie jazdy po kilkunastu kilometrach (różnie jak mi sie chce) biore chusteczke higieniczną i go przecieram bo troche brudu zbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Chodż nie mam doswiadczenia ... Chodź tu do mnie to w jakiejś piosence było ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grindz0ne Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Finish line to ja podziękuję jak mam co 30km czyścić i smarować łańcuch...jest za rzadki...kumpel sobie popsuł przez niego drogi łańcuszek ROHLOFF czy ktoś mi napisze jaką ma konsystencję i czy jest gęściejszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Rohloff jest bardziej gęstszy. Właśnie niedawno sobie kupiłem i dzisiaj miałem pierwszą jazdę. Niestety nie mogę napisać czy jest lepszy od Vexola, którego wcześniej używałem, ponieważ strasznie wiało i nie czułem czy łańcuch chodzi płynniej czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grindz0ne Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Rohloff jest bardziej gęstszy. Właśnie niedawno sobie kupiłem i dzisiaj miałem pierwszą jazdę. Niestety nie mogę napisać czy jest lepszy od Vexola, którego wcześniej używałem, ponieważ strasznie wiało i nie czułem czy łańcuch chodzi płynniej czy nie. Dzięki ! Zatem napisz kiedyś jak się sprawuje i czy naprawdę długo trzyma i po 100km można smarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.