Lexio Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam dzis kolega powiedzial mi ze jak dam amor o skoku 120mm to jest prawdopodobiensto ze peknie glowka ramy. rama to El Nino czy jak wsadze np ammor o skoku 110mm to jakie istnieje prawdopodobienstwo pekniecia/ rozwalenia sie masakry z kregoslupa?? pozdrawiam i czekam na odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Matematyka, dział Rachunek prawdopodobieństwa, ale najpierw google i szukanie ile przypadków było pęknięć ram z taką geometrią oraz w jakich warunkach były eksploatowane. Jak już wszystkie dane zgromadzisz to sobie wyliczasz 1/ x razy się to złamało. Kolego nikt nie wie jak jeździsz ile ważysz więc nawet nie wiadomo czy rama miała by mocne obciążenie. Moim zdaniem 10 mm nic jej nie zrobi, z 20 mm już nie byłbym taki pewny, ale raczej na 90% to wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrekxc Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Ja jeździłem przez dośc długi czas aluminiowym Scottem Purgatory z widelcem 130mm. Nic się nie stało ważyłem wtedy około 70kg. Jeśli nie będziesz skakał po hopkach albo z wysokości większych niż pół metra, to przy normalnej jeździe nic się nie stanie. Ale zastanów się nad sensem jazdy z tak dużym widelcem pracującym z twoją ramą- to psuje geometrię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jason Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Kumpel ma El Nino z amorkiem o takim skoku już parę lat i nic się nie dzieje . Geometria też nie jest jakaś nie normalna , rower prowadzi sie przyjemnie - parę razy miałem okazje jechać . Większe skoki , hopki to raczej od razu sobie odpuść ta rama nie jest do nich przystosowana . Sprzęt trzeba wykorzystywać z przeznaczeniem i rozsądkiem , jak nie będziesz przeginał to nic się nie stanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 11 Września 2008 Udostępnij Napisano 11 Września 2008 A ja powiem w taki sposób... Znaczenie ma nie tyle skok widelca (choć również) o ile sama wysokość amortyzatora. Zdarza się że amor o skoku 120mm wychodzi na wysokość taki sam jak 100mm. Może się zdarzyć też odwrotnie że amortyzator o skoku teoretycznie 20mm większym będzie wyższy o dużo więcej niż te 20mm. Musiałbyś zmierzyć amortyzatory. Ale myślę że 120mm powinno się bez problemu przyjąć. Jednak w przypadku amorków z większym skokiem miałbym już spore obawy... Pozdrawiam ARek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 11 Września 2008 Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Do El nino ja bym się nie obawiał wstawiac tego amora, to jest rama predysponowana właśnie do amorków do skoku 100-120. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexio Napisano 11 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2008 mam propozycje kupna dwoch amorow MOZO SOUL Q(skok 102mm) i MARCCHOCI Z1 DROP OFF I Z BODAJZE 2002ROKU(skok 130mm) zastanawiam sie nad Mozo tylko nie umiem znales jakis wiekszych opini .glownie sa o Groove Q a mnie instere suje Soul Q czy ktos moze cos o nim powiedziec?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 11 Września 2008 Udostępnij Napisano 11 Września 2008 el nino, ktore masz to rama do XC czyli nie do skakania! a amorki to ciezkie kloce raczej nie do xc... moso soul Q ma za 140 skoku? z1 to juz w ogole do XC nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexio Napisano 11 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2008 140mm skoku ma ale mozo soul X ,a natomiast mozo soul Q ma 102mm http://www.mozosuspension.com/SOUL.htm tu jest link z charakterystyka a uzytkowal ktos MOzO Soul Q?? szybko lapie luzy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 12 Września 2008 Udostępnij Napisano 12 Września 2008 mialem mozo grove Q o skoku 102mm... i po 5 dniach amor zgubil regulacje, po 2 tyg oddali mi amor z wymieniona regulacja ( PLASTIK CIENIUTKI!!) jezdzilem jeszcze pare dni az sie zatarł, i wygiela sie sterowka a wtedy mialem fula z marketu i nie skakalem nic, takie xc jezdzilem;) wiec nei zaufalbym, soul Q... ale soul X opinie ma dobra:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 wiesz co...ja bym sobie odpuścił oba amory i poszukał czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 19 Września 2008 Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Tak czy siak ElNino to maszynka do raczej cięższego XC (choć nadal NIE żadnych extremów!!!), ja ją miałem swego czasu z amorkiem 120mm (RST Omega) i poza lekkim upośledzeniem zwrotności i podjazdów nic się nie działo, a nie oszczędzałem sprzętu Teraz tę samą ramkę ma znajomy z amorkiem 105mm (GranFondo3, zresztą też kiedyś mój ) i jest to rozwiązanie idealne - poniżej 100mm rower stałby się zbyt nerwowy i szorował suportem po krzokach PS. Niedrogich 100mm amorków jest trochę. Z tych dwóch podanych Mozo jest nieco niepewne (jak pisali poprzednicy) a Marzok to zdecydowanie nie taki amor to nie takiej ramy - chyba że chcesz siedzieć na chopperze z 3kg przodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.