Skocz do zawartości

[amortyzator] 120 mm skoku a rama Accent El Nino: czy peknie glowka ramy

Lexio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

dzis kolega powiedzial mi ze jak dam amor o skoku 120mm to jest prawdopodobiensto ze peknie glowka ramy.

rama to El Nino

czy jak wsadze np ammor o skoku 110mm to jakie istnieje prawdopodobienstwo pekniecia/ rozwalenia sie masakry z kregoslupa??

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

• Mod Team

Matematyka, dział Rachunek prawdopodobieństwa, ale najpierw google i szukanie ile przypadków było pęknięć ram z taką geometrią oraz w jakich warunkach były eksploatowane. Jak już wszystkie dane zgromadzisz to sobie wyliczasz 1/ x razy się to złamało.

Kolego nikt nie wie jak jeździsz ile ważysz więc nawet nie wiadomo czy rama miała by mocne obciążenie. Moim zdaniem 10 mm nic jej nie zrobi, z 20 mm już nie byłbym taki pewny, ale raczej na 90% to wytrzyma.

Ja jeździłem przez dośc długi czas aluminiowym Scottem Purgatory z widelcem 130mm. Nic się nie stało :( ważyłem wtedy około 70kg. Jeśli nie będziesz skakał po hopkach albo z wysokości większych niż pół metra, to przy normalnej jeździe nic się nie stanie. Ale zastanów się nad sensem jazdy z tak dużym widelcem pracującym z twoją ramą- to psuje geometrię

Kumpel ma El Nino z amorkiem o takim skoku już parę lat i nic się nie dzieje . Geometria też nie jest jakaś nie normalna , rower prowadzi sie przyjemnie - parę razy miałem okazje jechać . Większe skoki , hopki to raczej od razu sobie odpuść ta rama nie jest do nich przystosowana .

Sprzęt trzeba wykorzystywać z przeznaczeniem i rozsądkiem , jak nie będziesz przeginał to nic się nie stanie .

A ja powiem w taki sposób... Znaczenie ma nie tyle skok widelca (choć również) o ile sama wysokość amortyzatora. Zdarza się że amor o skoku 120mm wychodzi na wysokość taki sam jak 100mm. Może się zdarzyć też odwrotnie że amortyzator o skoku teoretycznie 20mm większym będzie wyższy o dużo więcej niż te 20mm. Musiałbyś zmierzyć amortyzatory. Ale myślę że 120mm powinno się bez problemu przyjąć. Jednak w przypadku amorków z większym skokiem miałbym już spore obawy...

Pozdrawiam

ARek

mam propozycje kupna dwoch amorow MOZO SOUL Q(skok 102mm) i MARCCHOCI Z1 DROP OFF I Z BODAJZE 2002ROKU(skok 130mm)

zastanawiam sie nad Mozo tylko nie umiem znales jakis wiekszych opini .glownie sa o Groove Q a mnie instere suje Soul Q

czy ktos moze cos o nim powiedziec??

mialem mozo grove Q o skoku 102mm...

i po 5 dniach amor zgubil regulacje, po 2 tyg oddali mi amor z wymieniona regulacja ( PLASTIK CIENIUTKI!!)

jezdzilem jeszcze pare dni az sie zatarł, i wygiela sie sterowka a wtedy mialem fula z marketu i nie skakalem nic, takie xc jezdzilem;)

wiec nei zaufalbym, soul Q...

ale soul X opinie ma dobra:>

Tak czy siak ElNino to maszynka do raczej cięższego XC (choć nadal NIE żadnych extremów!!!), ja ją miałem swego czasu z amorkiem 120mm (RST Omega) i poza lekkim upośledzeniem zwrotności i podjazdów nic się nie działo, a nie oszczędzałem sprzętu :P

Teraz tę samą ramkę ma znajomy z amorkiem 105mm (GranFondo3, zresztą też kiedyś mój ;) ) i jest to rozwiązanie idealne - poniżej 100mm rower stałby się zbyt nerwowy i szorował suportem po krzokach :D

PS. Niedrogich 100mm amorków jest trochę. Z tych dwóch podanych Mozo jest nieco niepewne (jak pisali poprzednicy) a Marzok to zdecydowanie nie taki amor to nie takiej ramy - chyba że chcesz siedzieć na chopperze z 3kg przodem B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...