Skocz do zawartości

[przerzutka] Awaria przedniej przerzutki

Caze

Rekomendowane odpowiedzi

Porażka zawiodłem

spróbowałem naprawić to sam ale wszystko sprzemierzyło się przeciw mnie

najpierw wchodzę do piwnicy i nie ma światła próbowałem naprawić ją niemal całkowitej ciemności

(czułem się jak sowa z taką różnicą że prawie nic nie widziałem) no z taką słabą lampką od roweru

najpierw odkręciłem przerzutkę ustawiłem ją w dobrej pozycji I MYŚLAŁEM ŻE TO WYSTARCZY (durny bylem)

ale łańcuch ociera się o przerzutkę starałem się coś z tym zrobić zacząłem szperać przy tych 2 śrubkach nie dało to kompletnie nic spróbowałem znowu odkręcić przerzutkę i wtedy odkręciła mi się całkowicie (ech :) ) no i wtedy miałem po zabawie przerzutka jest całkowicie w lewo przesunięta

mam fotki ale że robione były w ciemności to nie wiem jak z jakością

pbpic2479655.jpg

pbpic2479653.jpg

pbpic2479652.jpg

pbpic2479651.jpg

pbpic2479648.jpg

pbpic2479647.jpg

trzeba przyznać że nie bylem przygotowany ale spodziewałem się takich trudności

• Mod Team

Z tego co widzę po zdjęciach masz po prostu za słabo naciągniętą linkę. Albo jeżeli mówisz o skrzywieniu bocznym, to po prostu wystarczy ją jeszcze raz odkręcić ustawić równolegle do blatów korby (żeby była prowadnica) i tak przykręcić.

Nie mam pojęcia w czym tutaj problem.

No dziś spróbowałem ponownie ale tym razem przygotowałem się lepiej jak widać na zdjęciu sukces ale tylko częściowy nie zrobiłem zdjęć bo zwyczajnie aparat mi się wyładował ustawiłem porządnie przerzutkę ale nie umiałem jej wyregulować ale jak wróciłem z piwnicy znalazłem GWARANCJE :rolleyes:

No dziś spróbowałem ponownie ale tym razem przygotowałem się lepiej jak widać na zdjęciu sukces ale tylko częściowy nie zrobiłem zdjęć bo zwyczajnie aparat mi się wyładował ustawiłem porządnie przerzutkę ale nie umiałem jej wyregulować ale jak wróciłem z piwnicy znalazłem GWARANCJE :P

pbpic2482826.jpg

• Mod Team

Yyyy :unsure: , ale te narzędzia trochę mało odpowiednie są do tej regulacji. Ta żabka/klucz francuski z wyglądu przypomina młotek, a stare dobre przysłowie mówi "bez młota nie robota"

Tak na poważnie. Do regulacji potrzebny ci imbus 5 mm oraz śrubokręt krzyżak do ograniczenia wychylenia przerzutki. No i te kombinerki do naciągnięcia linki.

tylko mam pytanie gdzie jest miejsce na przerzutce która naciąga żyłkę w moim rowerze bo naciągając ją i przykręcając nie jestem w stanie ustawi jej tak dobrze żeby chodziła w porządku a na instrukcji którą przeczytałem była mowa o naciąganiu żyłki przez przerzutkę imbusem (o określoną ilość razy)

Pokrętło przy manetce kierownicy; czy da się to bardziej łopatologicznie wytłumaczyć? http://www.simplythebike.co.uk/images/shim...madslm570pa.jpg jak na tym obrazku, pokrętło po prawej stronie. Kręć nim odwrotnie do obrotu wskazówek zegara, czyli wykręcaj z obudowy, wtedy napinasz linkę. Nie wykręć za daleko.

BTW, Dobra ta fotka w piwnicy ze świeczką, bardzo klimatyczna! Dawaj więcej takich!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...