Caze Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 No to tak od momentu kupna roweru czyli przed wakacjami już raz korzystałem z gwarancji ale była to błahostka uszkodzone ogniwo w łańcuchu na lajcie mi wymienili ale teraz nie wiem jak to będzie a wszystko zaczęło się wczesnym przedpołudniem x] jechałem sobie aby nabić kilkadziesiąt kilosów ot tak sobie np to jadę na początku wszystko świetnie dojeżdżam do przejścia .::ZSIADAM Z ROWERU PRZEPROWADZAM GO NA DRUGĄ STRONĘ WSIADAM i usłyszałem trzask Wygięła mi się PRZEDNIA przerzutka żeby nie było nieporozumień Biera PRZEDNIA ;] w sposób dosyć dziwny przód przerzutki pozostał nienaruszony a tył wygiął się w LEWO!??! (chyba zahaczyła o zęby w wyższym przełożeniu) ale zaraz pocieszam wymienią mi na gwarancji a jak nie wolałem nie myśleć i nagle doznałem olśnienia chłopaki z forum mi powiedzą :} C.D.N Niedługo dodam fote -Shimano Alovio (wiem że jest beznadziejna ale taka była w rowerku podam jego specyfikacje kiedyś) przerzutka skrzywiła się w LEWO!?! przód jest w porządku a końcówka jest wygięta w lewo da się jechać ,musiałem jakoś wrócić. działa tylko środkowe przełożenie (ledwo) korba się wygięła nieznacznie (tak mi się wydaje) wymienią mi całość na gwarancji? powinni szkoda nie powstała prezezemnie dodam że przejechałem na niej ~300km pozdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Jak im udowodnisz że stało się to podczas normalnej jazdy a nie podczas jakiegoś uderzenia w przerzutkę to pewnie uznają. Taka mała dygresja... Shimano Alivio to wcale nie jest beznadziejna grupa. Niejedni przejechali na przerzutkach (i innych komponentach) tej grupy tysiące kilometrów i bardzo ją zachwalają. Również posiadałem Alivio z tyłu i złego słowa o niej nie powiem. Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 10 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Z tym nie będzie chyba problemu przerzutka wygięła się POD TAk Dziwnym kontem że ;] no ale musisz przyznać że np Deore jest leprze nie ;] ja odnośnie wiedzy o rowerze jestem Fresh meat dopiero zaczynam ale nawet to ja wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 leprze to na pewno nie jest (lepperze?), a czy lepsze to też dyskusyjna sprawa. coś co jest droższe nie musi być lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 10 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2008 na razie mam deore z tyłu i alivio z przodu zgadnij które nie chodzi ej odczep się od pisowni staram się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ej ale ci nie idzie, to z tego szydze ja za to najpierw miałem acere z tylu która chodzi od trzech lat bezproblemowo i miałem LX, który rozpadł się po roku. Acera lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 10 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2008 nie wiem nie znam się :] poważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Lepsiejsza Ludzie zależy kto w jakim terenie jeździ i jak intensywnie. Jeżeli nie wymaga się kokosów od roweru to Alivio jest super. Gdyby tak połowa polaków mogła na tej grupie jeździć to było by więcej rowerzystów nie narzekających na nie działające części w rowerze.....(marketowym) Ale nie o tym dzisiaj i tutaj. Autorze tematu, pokrzywdzony przez los. Pojedź do serwisu czy tam sklepu i zgłoś to na gwarancję. Moim zdaniem uznają ponieważ, jeżeli przerzutka przednia wygięła się na skutek zawadzenia o korbę to jest to ewidentna wina sklepu, że nie przygotował roweru do jazdy tutaj nie ustawił poprawnie przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 10 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Dziękuje ci mam nadzieje że się nie mylisz a sprzedawca to spoko gostek jest Wiecie jak dużo się nauczyłem z tego forum w kilka dni :} thx people Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 12 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2008 słuchajcie koszmar zgubiłem umowę gwarancyjną mogę do gościa co najwyżej teraz iść kupić waciki ale będę jej szukał ale na razie jaką przerzutkę mi byście polecili założc i proszę was zerknijcie na mój rower i go opiszcie bo jedyne co o nim wiem to to tyle ile dowiedziałem się od mądrego gugla http://rowery.onet.pl/4,35,155253,12027,ce...300,sprzet.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucio Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Mnie wydaje się, że ta przerzutka po prostu przesunęła w lewo na obejmie i wystarczy poluzować śrubę tej, że obejmy i ja ustawić tak jak była. A osłona przy korbie jest specjalnie w jednym miejscu wycięta żeby się zmieściła między tarczą a ramieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 całkiem możliwe ale nie zmienia to faktu że jednak się wygięła uszkodziła osłonę zębatki no i raczej jest wygięta nie przemieszczona jeżeli nie znajdę gwarancji no naprostuje ją siłowo (czyt. kombinerkami) a może znacie jakies sposoby na prostowanie przerzutek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Achilles Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ja powiem tak, dobry sklep to dobry sklep. I nie należy tutaj brać pod uwagę, że dobry, bo taniutkie rowery. Kolega kupił rower na allegro. Niby super sprzedawca i takie tam. Rowerek przyjechał. Wszystko fajnie ładnie... 1) hak przerzutki wygięty - to pewnie wina transportu 2) łańcuch źle spięty No ale luz, zrobiłem mu ten rower.. po jakimś czasie kolega mówi, że ma cały czas problem z przednią przerzutka. Patrzę,.. zakręciłem kilka razy.. znów patrzę i coś dziwnie mi to wygląda ... 3) przerzutka przednia nie tyle co nie wyregulowana ale założona zbyt daleko od blatu, i to znacznie daleko. I teraz pytanie czy warto iść tam gdzie najtaniej ... Tobie kolego mogę poradzić, żebyś oddał ten rowerek do jakiegoś fachowca, żeby zrobił przegląd i takie tam. (najlepiej oddaj na zimę-jest o wiele taniej). Albo możliwość bardziej ambitna : zacznij sam majsterkować, na forum i w necie znajdziesz wiele poradników (zdjęcia, opis krok po kroku) jak co zrobić, jak co wyregulować. Ja tak zaczynałem, w tym momencie jedyny problem jaki może się pojawić to brak jakiegoś klucza. Nigdy nie zdarzyło mi się takie coś, że przerzutka się przekręciła... musiała być za lekko dokręcona albo ewentualnie była z blisko, łańcuch mógł się trochę zaklinować przy jakimś śmiesznym manewrze. sis czy tam xtr .. w podstawówce śmigałem na sisie i działał pięknie.. teraz mam XT i też jest super. Na forum wszyscy jadą po Deore .. mój kolega sobie chwali. Moim zdaniem, najważniejsze jest dbanie o sprzęt. Wtedy z alivio będziesz zadowolony na dłuższą metę. Oczywiście nie liczyć przypadków losowych .. np klin na mazovii Xt żyje, hak do prostowania był. sis raczej by tego nie przeżył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 no na moje oko to tez obejma przerzutki sie poluzowala. znaczy sie zle byla przykrecona, znaczy sie za slabo teraz scigaj tego co ja przykrecal nie musisz miec gwarancji wystraczy dowod zakupu i zglaszasz to do sprzedawcy bo skoro ty jej nie poluzowales to znaczy ze odpoczatku tak byla przykrecona czyli wada ukryta i przysluguje ci rekojmia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 paragon i gwarancja były razem a nie mam innego dowodu kupna czy ja początkujący byłbym w stanie zrobić to sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Achilles Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Pamiętam kiedyś za czasów sisa Kolega oddał rower do serwisu, kupił nowego sisa bo stary mu się wkręcił w koło Poszedł, odebrał rower.. jedzie jedzie ... no i przerzutka mu odpadła ... To był taki sis na hak, a nie pod oś. Idzie to serwisu i mówi, że mu przerzutka odpadła. a gość : ojej zapomniałem przykręcić... Dla mnie serwisowanie swojego roweru to przyjemność. Kupujesz części na allegro, sam je montujesz .. i dzięki temu możesz śmigać na niezłym sprzęcie całkiem tanio. czy ja początkujący byłbym w stanie zrobić to sam? znajdź gdzieś w googlach, 'regulacja przedniej przerzutki' Potrzebujesz to tego 1 góra dwóch kluczy i śrubokręta. No i jeszcze chęci. Zrobisz to parę razy to nabierzesz wyczucia i będziesz to robił z zamkniętymi oczami. Później kolegom będziesz regulował za piwo, snikersa czy tam jakiś inny towaret Tobie się uszkodziła osłonka, a nie blat z tego co widzę .... Bo dopiero obejrzałem zdjęcia. Przerzutkę masz chyba na ampula 5. (tak jak 75% pozostałych artefaktów ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 ale to nie pasuje pod regulacje z regulacją jakoś dałbym se rade mi chodzi o to że ona się chyba wygięła a pozatym co to jest ampula? i rowerowe artefakty ;] i osłonka i blat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Rowerowe artefakty to mial na mysli to ze wiekszosc rzeczy przykreca/odkreca sie tym samym kluczem imbusem(ampulem) 5. oslonka to jets to co jest na brzegu korby i myslisz ze wyrwalo kawalek, a blat to najwieksza koronka(zebatka) z przodu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 czyli co mam spróbować po prostu odkręcić mocowanie przerzutki ustawić ją w pozycji w jakiej była poprzednio i zakręcić ta? a nawet jak to poprawie a znajdę gwarancje to czy gościu wymieni mi osłonę zębatkę z pokruszonymi zębami?? tobie chodziło i imbusy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 No najwyraźniej wygła się pod krzywym kontem i trzeba ją odegnąć. Owszem tak, imbusem poluzuj zacisk i ustaw pod odpowiednim kątem, zwróć też uwagę na to żeby wózek przerzutki znajdował się jakieś 3mm nad największym blatem korby. Użyj do tego celu owszem klucza imbusowego 5mm. Na osłonę przerzutki za darmo to by nie liczyłem, ale to są sprawy groszowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 no dzięki jak będę miał czas to spróbuje a jak znajdę gwarancje to i tak pójdę do serwisu bo mam mieć w tym miechu obowiązkowy przegląd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2008 na mą drogę wyszły wątpliwości ktoś powiedział mi że jeżeli przesunę przerzutkę to stracę gwarancje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Chyba żartujesz sobie? Masz taki zapis w karcie gwarancyjnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caze Napisano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2008 skąd ja to mogę wiedzieć jak zgubilem gwarancje ale na zdrowy rozum są uszkodzenia a ja coś majstrowałem może zwalić winę na mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.