sowix1 Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Pisałem w ostatnim swoim poście ale bez odpowiedzi żeby się upewnić na 100% czy łańcuch 9 rzędów będzie pasował do mojego napędu : kaseta hg 40 (8 biegów), sram 5,0, przód Deore 510. Nie będzie on zbyt długi czy coś z podobnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Nowe łańcuchy prawie zawsze są za długie i tak czy siak pewnie będziesz musiał go skracać. 9 rzędowy łańcuch jest węższy niż 8 rzędowy, tym się różnią. Z tego co czytałem można założyć 9 rzędowy łańcuch na 8 rzędową kasetę i ma to działać. Choć szczerze mówiąc ja bym w swoim rowerze tego nie zrobił. Nie śledziłem twojego poprzedniego tematu o łańcuchach, no ale.... mały masz wybór dobrych 8 rzędowych łańcuchów? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Czyli łańcuch XT/XTR/Ultegra mozna z powodzeniem zamontować do 8 biegowej kasety XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 tak, łańcuch 9 można zamontować do kasety 8; tylko troche to bez sensu - łańcuch 9 prędzej się wyciągnie, łatwiej się zerwie itd. natomiast łańcucha 8 nie można zamontować do kasety 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 No i jest droższy niż 8 rzędowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Nie rozumiem dlaczego ma się szybciej wyciągnąć, albo zerwać? Mówisz o następstwie rozpychania go na boki przez zęby kasety ? Nie no raczej nie, bo przecież one mają taką samą szerokość w 8 i 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 chodzi o to że jak coś jest cieńsze to łatwiej to zerwać albo rozciągnąć (patrz: sznurki różnej grubości) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Biera tylko, że łańcuch na 9 biegów nie jest cieńszy od tego na 8. Grubość ogniw jest taka sama, różni je natomiast szerokość A to nie ma żadnego wpływu na występujące naprężenia, zastanów się logicznie i będziesz wiedział o czym pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Zębatki w kasecię 9 są cieńsze niż w 8 i są bliżej siebie, dlatego łańcuch 9 może się trochę inaczej układać na kasecie 8. Dlatego może się szybciej zużyć. Łańcuch 9 jest węższy, czyli cieńszy... o to chodziło Bierze, a nie że blaszki z których składa się łańcuch mają mniejszą grubość. Dyskusja robi się czysto akademicka, nie o tym ten topic w zasadzie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 chodzi mi +/- (a trzeba zaznaczyć że jestem po kilku piwach w tej chwili) o to, że: łańcuch na 9 jest cieńszy (gdyż kasety pod 9 mają mniejsze przestrzenie między koronkami) a przez to jest bardziej giętki na boki (porównajcie sobie oba łańcuchy, to zobaczycie), a przez to pod kątem jest bardziej skrzywiony, a przez to szybciej się ściera. w ogole napędy 9 szybciej się zużywają co jest już organoleptycznie dowiedzione. natomiast kumpel z którym byłem na piwie wytlumaczyl problem grubszych i cieńszych łańcuchów tak: bo rynek częśći rowerowych pragnie by ludzie częściej wyminiali naped dlatego za 10 lat bedzie shimano 23 biegi z tyłu i łańcuch jak żyłka wędlarska co pęka co 200metów teraz już wszystko jasne? (tak, tak, wiem pogadamy rano:P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 chodzi mi +/- (a trzeba zaznaczyć że jestem po kilku piwach w tej chwili) o to, że: łańcuch na 9 jest cieńszy (gdyż kasety pod 9 mają mniejsze przestrzenie między koronkami) a przez to jest bardziej giętki na boki (porównajcie sobie oba łańcuchy, to zobaczycie), a przez to pod kątem jest bardziej skrzywiony, a przez to szybciej się ściera. w ogole napędy 9 szybciej się zużywają co jest już organoleptycznie dowiedzione. natomiast kumpel z którym byłem na piwie wytlumaczyl problem grubszych i cieńszych łańcuchów tak: teraz już wszystko jasne? (tak, tak, wiem pogadamy rano:P) No i Biera wytłumaczyl wszystko najlepiej a jego kumpel mysli bardzo przyszlosciowo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Sorry Biera, ale mnie do swojej wersji nie przekonasz. Ja już to rozrysowałem, łącznie z siłami jakie działają na ten "cieńszy" choć poprawnie powinniście to nazwać węższy łańcuch i mi to się nie kalkulują wasze teorie. Kupię do kasety XT 8b, łańcuch XT albo XTR/Duraace i się wtedy zobaczy. Jak to pociągnie i czy będzie ze sobą współpracowało dobrze.Możecie być pewni, że napiszę w testach sprzętu o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 dobra juz na trzeźwo: łańcuch jest węższy więc ma mniej materiału - ten materiał musiał skądś zniknąć. Jeśli wewnętrzna przestrzeń miedzy blaszkami w ogniwie jest taka sama to odchudzane musiałyby być blaszki. w ten sposób zakładając że każdy łańcuch jest do zerwania, a dodatkowo zwykle rwą się na blaszkach to właśnie w tym miejscu upatrywałbym się słabego punktu konstrukcji. łańcuch 9 na kasecie 8 i 9 będzie się rwał tak samo, ale łańcuch 8 będzie rwał się mniej. tak samo z wyciąganiem, jak jest więcej materiału to potrzeba większej siły żeby go rozciągnąć więc przy tej samej sile starczy na dłużej. porównaj sobie łańcuch pod 9 (albo nawet 10!) przełożeń i łańcuch pod OK, albo jakiś łańcuch do skakania - one robione są tak żeby były jak najmocniejsze, bez patrzenia aż tak na wagę - i dlatego są bardzo szerokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Kuba, ale to że on jest węższy, to nie jest efektem zabrania materiału z blaszek, tylko zmniejszenie długości sworzni P.S jak tam kacyk już nie męczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 spokojnie, kacyku nie było, po piwie to wiesz kacyk będzie pojutrze Łukasz nie tylko zmniejszenia długości sworzni, bo wtedy by nie wchodził łańcuch na zęby kasety 8. Prawda że ogólnie napędu 9 są mniej wytrzymałe od 8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Tak to prawda, że napęd 9 jest mniej wytrzymały dlatego cały czas trzymam się przy 8. Jutro idę do sklepu z suwmiarkę w ręce i proszę o łańcuchy 8 i 9. Będę mierzyć w różnych miejscach. Może i masz rację, a może nie. Przekonamy się już jutro. P.S Ej ale przecież koronki kasety 9 nie są węższe. Natomiast mają mniejsze przestrzenie między sobą Kurde co wy tutaj za jakiś nowe technologie wymyślacie. A może to ja się zachowuje jakbym dopiero co się obudził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 no właśnie o to się rozchodzi że koronki same sobie nie są węższe:) tak samo jak dziurki na ząbki koronek są takie same. chodzi o to że szerokość łańcucha jest inna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Koronki są węższe, cieńsze... minimalnie ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Łańcuch 9 - kaseta 8 - Sora - spinka Wipermann 9 - śmiga to u mnie bardzo ładnie.Blaty w korbie - 8 biegowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 grzegorz ale my nie negujemy że to śmiga ładnie:) mówię tylko że jest mniej wytrzymałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Zdjęcie z oznaczeniami: Wyniki pomiarów: Napęd 7 biegowy: coś taniego z shimano A= 6,45 mm B= 4,3 mm C= 0,8 mm Napęd 8 biegowy: łańcuch Sram PC48 A= 6,2 mm B=4,1 mm C=0,75 mm Napęd 9 biegowy: łańcuch CN-HG93 XT A= 6,4 mm B= 4 mm C= 0,8 mm I co na to powiecie Czyżby nie zawsze łańcuch na 9 jest węższy od tego na 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 zgłupłem zupełnie z tego co tu napisałeś to 8 jest cieńszy od 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Dziwne Łukasz chciałeś żebym zmierzył - wyszło mi to samo co Tobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Nonono czyżbyśmy tworzyli nowy program z serii Mythbusters. Wypadałoby zrobić więcej pomiarów i raz na zawsze skończyć z opowiadaniem o węższych łańcuchach w napędach 9 biegowych. Coraz bardziej zdumiewające te wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.