Skocz do zawartości

[Piasty] DT Swiss 240S

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

kaseta xtr TEZ potnie bębenek: sklada sie ona z 6 zębatek na nośniku i trzech najmniejszych luzem. dwie zębatki te które są miedzy najmnijeszą a pająkiem kaleczą bębenek. przejechalem na kasecie xtr ok 100-150 km i juz są wcięcia. niestety nie da sie tego uniknąć.

kaseta xtr TEZ potnie bębenek: sklada sie ona z 6 zębatek na nośniku i trzech najmniejszych luzem. dwie zębatki te które są miedzy najmnijeszą a pająkiem kaleczą bębenek. przejechalem na kasecie xtr ok 100-150 km i juz są wcięcia. niestety nie da sie tego uniknąć.

Nie pierdziel glupot. Kazda kaseta ktora ma najmniejsze koronki zostawi slad a nie tnie. Jak to wg ciebie tnie to szkoda ze nie widziales jak wyglada alu beben pociety od kasety deore... Beben do wymiany byl, kaseta nie chciala zejsc. Skladaj kola na 340:) O wiele lepsze poasty od xtr

No i masz babo placek .Czuje że albo zostane przy dotychczasowym zestawie,albo złoże kółka na piastach XTR.

A w XTR jaki masz niby bębenek ?" - też aluminiowy :P

Napisałem ci - bież 370 - piasty nie do zajechania, ze stalowym bębenkiem !

A jak chcesz z lepszym sprzęgiełkiem (lepszym od 370 i od XTR) , z aluminiowym bębenkiem - to bierz 370 :P

XTR to najgorszy wybór do tego typu kółek :down:

A w XTR jaki masz niby bębenek ?" - też aluminiowy :P

Napisałem ci - bież 370 - piasty nie do zajechania, ze stalowym bębenkiem !

A jak chcesz z lepszym sprzęgiełkiem (lepszym od 370 i od XTR) , z aluminiowym bębenkiem - to bierz 370 :P

XTR to najgorszy wybór do tego typu kółek :down:

Chyba na 340 :)

• 1 miesiąc temu...
A w XTR jaki masz niby bębenek ?" - też aluminiowy :whistling:

pierwsze słyszę by w XTR były aluminiowe bębenki :P:blink::blink:

a tak pozatym od 13 lat mam piastę Ibis/Hugi szosową (sprzęgło StarRatchet i alu bębenek), którą w MTB używałem do czasu instalacji obu tarcz a i tak jeździ od tej pory w HT na V'kach do dziś i to wcale nie wyłącznie z kasetami na pająkach bo przeżyła jakiegoś SRAM'a ala XT z przed lat bez pająka a teraz Deorkę mam założoną. Owszem mocno nacinają takie kasety wypusty na bębenku, ale nie by coś się miało zerwać. Po prostu trudno jest zdjąć kasetę i tyle. Ale fakt faktem, że zdecydowanie kasety na pająku do takich piast się powinno stosować.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Moje pytanie dotyczy między innymi piasty DT 240s (przedniej) ,więc nie chcę zakładać nowego tematu. W związku z przejściem na hamulce tarczowe muszę zapleść nowe kółko ,ale tylko przednie. Dlatego mam pytanie do użytkowników DT 240s ,340 ,370. Którą wybrać? Różnice w tylnych piastach DT są znaczące (materiał bębenka ,mechanizm zapadkowy) i być może uzasadniają różnice w cenach poszczególnych modeli. Przednie piasty natomiast nie różnią się zbytnio pod względem konstrukcji czy masy (choć może się mylę) ,a ceny i owszem. Jeżeli żywotność 240-stki jest trzy razy większa niż 370-tki ,to jestem w stanie przełknąć jej cenę. Zależy mi żeby kółko było na lata. Czy ktoś mógłby wyłuszczyć mi różnice między przednimi DT 240s ,340 i 370? Moja masa to 67 kg w porywach. Z góry dzięki za odpowiedż.

Pozdro

marusia

Różnica w przednich piastach to niemalże jedynie masa, jeżeli chodzi o porównanie 240s to niższych modeli. Generalnie z doświadczenia wiem że 240s nieco lżej się kręcą od onyxów, czy 370. Generalnie trudno jest zużyć przednią piastę więc jeżeli chodzi o masę/prestiż/wygląd, a cena nie jest problemem to możesz bez problemów wziąc 240s. Niektórzy twierdzą że 240s mają słabe uszczelnienie. Moim zdaniem nawet jeżeli dojdzie do zniszczenia łożysk przez brud, w co szczerze wątpię, to wybicie i nabicie nowych łożysk to banał, a cena jest niska. Nic więcej nie może się zużyć w przedniej piaście. Każde koło na każdej piaście DT będzie na lata.

byc moze roznia sie od siebie klasą lozysk. czy piasta 240 jest slabo uszczelniona? uszczelniacze nie istnieją jako takie, koncowki do osi wsuwa sie po prostu w korpus i tyle. w tych piastach kluczowe jest raczej uszczelnienie lozysk. wg mnie nie warto wydawac na ta piaste tyle pieniedzy jesli musisz sie liczyc z kasą.

nie chce mi się grzebać po manualach, ale pewnie z przodem jest jak z tyłem i po pierwsze są zastosowane łożyska niskoprofilowe (więcej a mniejsze kulki i niższa wysokość łożyska a więc ośka jest grubsza) i pozatym w 240'kach stosowane są te łożyska dodatkowo w wersji z nierdzewki. Niestety jak pytałem to koszt ok 75zł/szt w firmie która łożyskami się zajmuje więc wymiana tyłu to 300zł, no ale raczej nie często. Uszczelnienie to chyba same łożyska w sobie je mają więc czy gorsze czy lepsze trudno powiedzieć. Żywotność takich łożysk też nie wiem. Niby kulki mniejsze, ale za to jest ich więcej więc podpierają ośkę w większej ilości punktów styku kulka/konus/bieżnia.

• 5 tygodni później...

co do trwałości piast

mam DT Hugi, wtedy to jeszcze było Hugi, która jest z kony stab dh chyba z 98 roku,

Panowie łożyska chodzą w piaście bez zastrzeżeń, jedynie zapadki sie wyczerpały, to sa piasty całe do wyserwisowania i na lata, co ważne serwis jest prosty, moim zdaniem sporo prostszy niz ustawianie konusów w shimano:)

A z tego co wiem to dzisiejsze 340 to po prostu stare Hugi, podobno klienci sie domagali :P

• 2 tygodnie później...

Składam lekkie koła na szosę ale w ramie MTB: Piasty DT Swiss (bębenek stalowy), obręcze DT Swiss, szprychy Sapim (Laser jak nie będzie czarnych to Leader Black), opony (będą slicki) i kaseta w fazie rozmyślań...wrażenia jak się toczą i ogólne spostrzeżenia za jakieś dwa tygodnie..pozdrawiam:)

Jako że jestem tuż przed zakupem piast DT swiss 340, mam pytanie czym różnią sie modele DT Swiss 340 a DT Swiss 340 Centerlock, bo rozumiem że Dt Swiss 340 Disc są pod hamulce tarczowe.

Czy wiecie jaka jest różnica w wadze pomiędzy tym modelem piast pod v-braki a pod tarcze?

Centerlock 340 są pod system Shimano , a 340 - 6-bolt pod tarcze na śruby, a wersja 340 jest pod V-brakee

Co do wagi piast to jest tu:

http://www.dtswiss.com/Products/Components2009/Hubs/340.aspx

Gdybym zaplatał koło pod v-brake to i tak wziął bym piastę centerlock - wtedy przy zmianie preferencji co do systemu hamulców nie ma problemów, a waga taka sama.

Nie - 340 disc brakee są pod tarczę na śruby.

340 centerlock są pod tarczę centerlock

a 340 radial (przód) oraz 340 MTB są pod v-brakee

I wszystko to wraz z wagą - jest w linku który podałem powyżej :

http://www.dtswiss.com/Products/Components2009/Hubs/340.aspx

Do tego jak pisałem polecam złożenie na centerlocku - wtedy będzie uniwersalna : pod v-brakee, pod tarczę centerlock i z adapterem pod tarczę na 6 śrub.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...